45 de ani de stabiliment balnear, la Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol

45 de ani de stabiliment balnear, la Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol

Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol în colaborare cu Colegiul Medicilor din Judeţul Constanța, Asociaţia Română de Balneologie (ARB), Societatea Română de Medicină Fizică, de Recuperare și Balneoclimatologie, Societatea de Neurologie din România (SNR), Societatea Română de Patologie, Terapie și Recuperare, Vertebro-Medulare (RoSCoS), Societatea Română de NeuroReabilitare (RoSNeRa), Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină “Grigore Antipa” (INCDM), sub egida Asociației Medicale Române (AMR), sub auspiciile Universității de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila”, din Bucureşti, Universității Ovidius Constanța, Balkan Environmental Association (B.EN.A.), The European Federation of NeuroRehabilitation Societies

Organizează în zilele de 29 iunie -1 iulie a.c. Conferinţa națională cu participare internațională ,,Dimensiunea integrativă a valorificării resurselor sanogene din arealul lacului Techirghiol”.

Manifestarea este dedicată Centenarului Marii Uniri,  împlinirii a 119 ani de cercetare clinică și management balnear maritim românesc  și 45 de ani de la inaugurarea Sanatoriului Balnear și de Recuperare Techirghiol.

Prin obiectivele stabilite și prin programul științific al manifestării, vor fi evidențiate noutățile legate de rolul și importanța unui tratament de recuperare medicală complex, care îmbină metode tradiționale și pe cele inovatoare, personalități de marcă în acest domeniu vor împărtăși din experienta lor profesională. Propunerea din acest an este atractivă atât prin modul de organizare a sesiunilor cât și prin oferta tematică, conferința prilejuind un schimb activ de informații profesionale util pentru fiecare participant.

“Am acordat diplome si medalii celor care s-au aflat de la 1 august 1973 aici si inca mai sunt angajati, sau s-au pensionat”, a declarat directorul SBRT, Roxana Almasan.

Conferința inaugurală va fi susținută de prof.univ.dr. Dumitru Constantin Dulcan cu tema Funcția recuperatorie a creierului uman.

Prof.univ.dr. Dumitru Constantin Dulcan este un reputat medic neurolog şi psihiatru, cercetător,  volumul său „Inteligenţa materiei“, un best-seller apărut în 1981, a fost distins cu premiul pentru filosofie „Vasile Conta“ al Academiei Române în 1992. Este autorul unei serii de cărți, printre care „Somnul raţiunii“, „În căutarea sensului pierdut“ şi „Mintea de dincolo“. Este membru al unor prestigioase societăţi ştiintifice naţionale şi internaţionale, autorul unor brevete de invenţii, titular al unor importante cursuri universitare, precum şi deţinător a numeroase premii ştiinţifice şi literare obţinute în ţară şi în străinătate.

În prima zi a manifestării va fi prezentată de către managerul sanatoriului, Elena Roxana Almășan, o amplă retrospectivă a celor 45 de ani de existență ai sanatoriului și va fi evocată și omagiată dr. Cornelia Dărângă, prima directoare a instituției(1973-1986).

Invitat de onoare: Prof. Univ. Dr. Ilija Brceski, Institutul MOL, Facultatea de Chimie, Universitatea din Belgrad, Serbia.

S-au înscris cu lucrări din ariile tematice din program 120 de medici, biologi, universitari,din țară și străinătate.

Cu acest prilej va fi lansat numărul 11 al revistei ”Techirghiol” a Sanatoriului Balnear și de Recuperare Techirghiol.

Comenteaza acest articol

css.php