A mâncat la Auchan Constanţa, s-a îmbolnăvit de sărbători, iar acum cere daune colosale

A mâncat la Auchan Constanţa, s-a îmbolnăvit de sărbători, iar acum cere daune colosale

O tânără din Năvodari a mâncat la Auchan, la sfârşitul anului trecut, şi s-a îmbolnăvit, fiind diagnosticată cu toxiinfecţie alimentară cu Salmonella. A avut nevoie de două săptămâni pentru a se însănătoşi, aşa că şi-a petrecut sărbătorile în suferinţă, iar la jumătatea acestei luni a acţionat hipermarketul în instanţă. Ea cere daune morale de 900.000 de lei.

Anul trecut, în apropierea Crăciunului, aproximativ 20 de persoane au ajuns la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa după ce au consumat diverse preparate de la secţia de gastronomie a Auchan din oraş. Ei prezentau simptome ca greţuri, vărsături bilio-alimentare, scaune diareice, febră, frisoane, cefalee şi lipotimie, aproape jumătatea dintre ei fiind diagnosticaţi cu toxiinfecţie alimentară cu Salmonella. Printre ei s-a aflat şi o tânără din Năvodari, care lucrează în Constanţa şi a cumpărat musaca de la hipermarket. „Două săptămâni a suferit clienta mea din cauza mâncării de la Auchan. Starea ei de sănătate a fost deteriorată într-un mod substanţial, a suferit mult timp, iar sărbătorile ei au fost distruse. Nici de Revelion nu îşi revenise, nu putea mânca nimic, era foarte slăbită, am depus la dosar toate documentele care atestă că s-a îmbolnăvit din cauza Auchan, analizele pe care le-a făcut, a slăbit chiar 7 kilograme din cauza bolii“, ne-a declarat avocata tinerei, Adina Petre.

Andreea M. (B.) a dat în judecată hipermarketul deoarece a suferit din cauza mâncării stricate scoase la vânzare. Dosarul său a fost înregistrat la Judecătoria Constanţa pe 14 aprilie, iar deocamdată nu a fost stabilit primul termen, deoarece se stabilise o taxă de timbru în valoare de 13.000 de lei, iar avocata tinerei a atacat această decizie, deoarece potrivit legislaţiei privind protecţia consumatorului, persoanele care intentează proces sunt scutite de la plata acesteia. Iar judecătorii i-au dat dreptate pe 26 aprilie. „În temeiul legii, am depus o cerere de reexaminare a hotărârii judecătorului şi am câştigat. Astfel, acţiunea este scutită de taxa de timbru. Acum s-a trimis, înapoi, dosarul la completul care trebuie să judece, urmând să se trimită acţiunea celor de la Auchan şi aceştia să facă întâmpinare“, ne-a mai declarat avocata Petre.

Deocamdată, reprezentanţii hipermarketului nu ne-au transmis un punct de vedere cu privire la acţiunea a instanţă a tinerei din Năvodari. În momentul în care îl vom primi, îl vom publica.

Până acum, se pare că niciun alt client îmbolnăvit la sfârşitul anului trecut nu a acţionat în instanţă Auchan. Dar acţiunea Andreei M.(B.) ar putea fi cea care va da startul mai multor astfel de dosare şi, astfel, hipermarketul să rişte să plătească mai multe milioane de lei drept daune.

Auchan a contestat toate cele trei amenzi, în valoare totală de peste 35.000 de lei

În perioada 23-30 decembrie 2015, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa, 17 pacienţi s-au prezentat la Spitalul de Boli Infecţioase după ce au consumat preparate de la Auchan. Încă din prima zi, o echipă de inspectori din cadrul Serviciului de control în sănătate publică din cadrul D.S.P.J. s-a deplasat la hipermarket, pentru evaluarea condiţiilor igienico-sanitare. Apoi, 26.12.2015, când la spital au mai fost internaţi încă cinci bolnavi, echipa de control s-a deplasat din nou la unitate, pentru recoltarea de probe. Au fost descoperite bacterii şi germeni peste limitele admise pe ustensilele folosite şi trei angajaţi purtători de Streptococ, aşa că Auchan a fost amendat cu 3.000 de lei. Iar pentru determinările de laborator cu rezultate necorespunzătoare, Serviciul de Control în Sănătate Publica a aplicat, de asemenea, o sancţiune contravenţională.

Tot pe 26 decembrie, comisari din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa s-au deplasat la sectorul de gastronomie al hipermarketului din incinta Maritimo Shopping Center şi s-a găsit la comercializare o cantitate de 15,3 kg de preparate culinare care nu respectau condiţiile de depozitare. De asemenea, în spaţiul de depozitare s-a găsit o cantitate de 98,53 kilograme de alte preparate care aveau data durabilităţii minimale depăşita. Tot aici s-a descoperit şi o cantitate de 26,54 kilograme de materie primă cu etichete reprezentând data decongelării 23.12.2015, la care decongelarea s-a făcut în condiţii improprii, ceea ce a condus la deprecierea acestora, produsele având miros necorespunzător.

În total, 140 kg de mâncare ce a fost oprită definitiv de la comercializare şi retrasă din circuitul consumului uman. Pentru deficienţele constatate, Auchan a fost sancţionată de C.J.P.C. cu 30.000 de lei.

În aceeaşi zi, hipermarketul a fost călcat şi de reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa. Ei au aplicat o amendă în valoare de 2.000 de lei şi au confiscat şi cantitatea de 323,24 kilograme de mâncare gata preparată, care a fost trimisă spre distrugere la o firmă specializată.

Cu toate acestea, potrivit portalului instanţelor de judecată, Auchan a contestat în instanţă toate sancţiunile primite. În cazul procesului cu D.S.V.S.A., primul termen a avut loc astăzi, la Tribunalul Constanţa. Judecata pentru anularea amenzii dispuse de D.S.P. a început deja, dar procesul a fost amânat pentru 4 mai la Judecătorie. Aici se judecă şi contestarea sancţiunii aplicate de C.J.P.C., primul termen fiind stabilit pentru 20 mai a.c.

Valentin ISPAS

3 Comments

  1. Paul Trifu says:

    Nici 1 milion de euro nu este suficient pentru a justifica suferinta unui om… suferinta pt imbogatirea altora… niste nemernici… Succes in instanta!!!!

  2. vreau sa vad si eu dreptate in tara asta! o sa urmaresc cazul! Pe ei!

  3. Constantean decent says:

    foarte bine ca dra a luat atitudine! sper sa le ia toti banii ceruti! sa fie un exemplu pentru noi toti!!!

Comenteaza acest articol

css.php