Absolvenţii care nu au luat Bac-ul pot primi indemnizaţie de şomaj de 250 de lei

Tinerii care au terminat o formă de învăţământ şi nu au un loc de muncă pot obţine, pentru şase luni, o indemnizaţie de şomaj de 250 de lei. Aceasta poate fi acordată şi absolvenţilor de liceu care nu au promovat examentul de Bacalaureat, a declarat, astăzi, ministrul muncii, Mariana Câmpeanu.

Potrivit legii, absolvenţii au 60 de zile să se înregistreze la agenţia de ocupare din judeţul în care locuiesc, pentru a putea beneficia, timp de şase luni, de o indemnizaţie de şomaj care reprezintă 50% în indicatorul de referinţă, adică 250 de lei, dar şi de unele măsuri active, precum servicii de mediere şi consiliere.

 

Ministrul Mariana Câmpeanu a amintit şi de programul prin care angajatorii pot primi subvenţii dacă angajează absolvenţi de orice formă de învăţământ, transmite Mediafax.

 

Aceste subvenţii se pot acorda pentru 12 sau 18 luni, dacă tânărul angajat are şi handicap, valoarea lor variind în funcţie de nivelul de pregătire al absolventului:

 

– 500 de lei pe lună pentru nivel de şcoală primară sau gimnazială;

– 600 de lei pentru absolvenţi de liceu sau postliceală;

– 700 de lei pe lună pentru cei care au terminat o formă de învăţământ universitar

 

De asemenea, legea permite acordarea unor prime de încadrare absolvenţilor care reuşesc să-şi găsească un loc de muncă.

 

Potrivit Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, de la începutul anului, s-au înregistrat ca şomeri 8.973 de absolvenţi, dintre care 770 sunt indemnizaţi.

 

Astfel, din cei 3.970 de absolvenţi înregistraţi în iunie, 3.404 provin din învăţământul liceal şi post-liceal, 466, din învăţământul primar, gimnazial şi profesional, iar 100 din învăţământul universitar.

 

În prima parte a lunii iulie au fost înregistraţi 1.650 de absolvenţi, dintre care 1.446 absolvenţi de învăţământ liceal şi post-liceal, 130 de învăţământ primar, gimnazial şi profesional şi 74 de învăţământ universitar.

click.ro

Comenteaza acest articol

css.php