Adio noi construcţii pe versanţii Peninsulei! Cel puţin până la consolidarea malurilor…

Adio noi construcţii pe versanţii Peninsulei! Cel puţin până la consolidarea malurilor…

În 2011, firma Expaco SRL a demarat procedurile pentru realizarea unui nou Plan Urbanistic Zonal al Peninsulei, beneficiar fiind Primăria Constanţa. PUZ-ul a fost realizat, dar a creat numeroase dispute, din cauza prevederilor futuriste, care, în opinia arhitecţilor dobrogeni, nu ar fi ajutat cu nimic la conservarea farmecului istoric al zonei.
Din cauze multiple, PUZ-ul nu a fost aprobat şi astăzi încă se construieşte după vechiul plan, al arhitectului Dan Ştefan, care datează din 2003.
Recent, Comisia tehnică de urbanism şi amenajarea teritoriului a luat în discuţie documentaţia de urbanism realizată de Expaco, dar din cauza complexităţii proiectului, recomandările se vor formula pe parcursul mai multor şedinţe. La şedinţa din 20 decembrie, comisia – alcătuită din specialişti în domeniu, atât din cadrul Primăriei, dar şi independenţi – a stabilit câteva observaţii care privesc în special terenurile situate pe versanţi, de la Comandamentul Flotei şi până la plaja Modern. Astfel, specialiştii recomandă instituirea unei interdicţii temporare de construcţie pe terenurile de pe versanţi, până la întocmirea, avizarea şi aprobarea unor studii de fundamentare geotehnice şi hidrogeologice, care să aibă ca obiectiv găsirea unor soluţii de consolidare a malurilor printr-un proiect unitar. „Reglementarea acestor zone se va face după implementarea proiectului menţionat, prin actualizarea PUZ la nivelul întregii zone peninsulare, iar autorizarea ulterioară a construcţiilor se face în baza unor documentaţii de urbanism faza PUD“, a mai recomandat comisia.
Pe de altă parte, pe taluzul adicent străzii Mircea cel Bătrân, între Biserica Greacă şi intersecţia cu bd. Ferdinand, unde nu mai există fost istoric în vecinătate, se va permite reglementarea unor construcţii, dar numai după îndeplinirea unor cerinţe de stabilizare a malurilor, iar nivelul de înălţime va fi limitat la cel de călcare al promenadei de la niveul existent al versantului, pentru asigurarea vizibilităţii asupra mării. De asemenea, pe spaţiile verzi, se vor admite construcţii uşoare, cu structură metalică şi închidri perimetrale de sticlă, astfel încât vestigiile istorice să poată fi puse în valoare.
Alte reglementări fac referire la zona de platou istoric, unde perspectivele spre mare vor fi lăsate libere, funcţiunile permise se vor concentra pe domeniul turistic, muzeal, completate cu alimentaţie publică, hoteluri de mici dimensiuni, artizanat etc. Mai mult regimul de înălţime va fi limitat la parter plus două etaje şi cel mult o mansardă.
În PUZ-ul întocmit de Expaco, dar care nu a ajuns niciodată în dezbaterea Consiliului Local, şi deci nu a fost aprobat, se prevedeau construcţii chiar şi cu 37 de etaje – la Poarta 2 sau cu până la 10 etaje, pe faleza de la plaja Modern
Netty DUMITRACHE

Comenteaza acest articol

css.php