ADMITERE FACULTATE 2013. Facultăţile private fac promoţii ca să atragă studenţii

ADMITERE FAULTATE 2013. Paguba făcută de Bac-ul filmat este „peticită” cu tot felul de oferte: tarife mai mici pentru rudele şi amicii care se înscriu împreună la facultate.

Promoția universității private „Titu Maiorescu” din Capitală: 10% reducere din taxa de studiu pentru candidații care se înscriu la facultate cu soția sau părinții

Rezultatele în cădere liberă ale examenelor de Bac din ultimii trei ani i-au făcut pe mai marii universităţilor să ajusteze taxele de înscriere şi şcolarizare, pentru a se asigura că nu vor rămâne cu locurile neocupate.

Este loc de târguială

Categoriile avantajate formează o adunătură pestriţă: primesc reduceri consistente candidaţii trecuţi de prima tinereţe, cei care dau admiterea în grup, alături de colegii de liceu, dar şi copiii revoluţionarilor. De departe cei mai ingenioşi în privinţa ofertelor de taxă s-au dovedit a fi rectorii instituţiilor private de învăţământ superior.

Universitatea „Alma Mater” din Sibiu, spre exemplu, acordă o reducere a taxei de studiu cu 15% viitorilor studenţi care provin din aceeaşi familie şi cu 20% pentru fiecare an de facultate pentru cei care împlinesc vârsta de cel puţin 30 de ani până la 1 octombrie 2013.

„Cam jumătate dintre studenţii noştri se încadrează în categoria de vârstă de peste 30 de ani. Aceştia însă sunt foarte conştiincioşi, se pregătesc pentru examene şi vin la cursuri. La finalul anului, când am acordat diplome de excelenţă, cei mai mulţi erau studenţi mai în vârstă”, explică Nicolae Georgescu, rectorul universităţii.

Tot aici, candidaţii admişi, care se înscriu la facultate împreună cu alţi cinci-zece colegi de liceu vor plăti o taxă de studiu cu 10 procente mai mică, în timp ce absolvenţii de liceu cu zece pe linie la Bac beneficiază de şcolarizare gratuită.

Nu vor scoate bani din buzunar nici laureaţii olimpiadelor internaţionale care aleg să studieze la Universitatea „Titu Maiorescu” din Capitală, iar premianţii competiţiilor şcolare naţionale vor plăti în primul an cu 20% mai puţin. Şi candidaţii care se înscriu la studiile de licenţă împreună cu soţia, copiii, părinţii sau fraţii primesc o reducere de 10% din taxa de studiu. Un adevărat privilegiu, în condiţiile în care preţul unui singur an de studiu variază între 500 şi 3.000 de euro.

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava este permisivă doar în privinţa taxei de înscriere la admitere, eliminată în cazul tinerilor până în 25 de ani, orfani de ambii părinţi sau pentru cei suferinzi de boli grave precum TBC, epilepsie, diabet, astm bronşic, HIV etc.

Studenţii săraci merg gratis la facultate

Universitatea de „Vest Vasile Goldiş” din Arad, se laudă cu cele mai mici tarife de studiu din ţară, în jur de 1.200 de lei pe an, şi îşi permite să accepte fără niciun ban studenţii cu o situaţiie materială precară.

Potrivit informaţiilor postate pe site-ul universităţii, sunt scutiţi de plata taxei de şcolarizare pe tot parcursul anilor de facultate studenţii orfani de ambii părinţi, precum şi cei care provin din casele de copii, cu menţiunea de a nu depăşi vârsta de 25 de ani. Beneficiază de un an gratuit şi şefii de promoţie.

Taxe bătute în cuie la stat Cu mici excepţii, universităţile de stat cu renume sunt zgârcite cu reducerile. Politehnica Bucureşti a anunţat, recent, o ofertă tentantă: 10 procente tăiate din taxa de înscriere pentru candidaţii care s-au înscris online până joi la miezul nopţii. „Este suficient pentru candidat să-şi completeze datele online, pentru toate facultăţile la care acesta doreşte să candideze, o singură dată, într-un singur loc”, susţin reprezentanţii universităţii.

La Universitatea „Al. Ioan-Cuza” din Iaşi, unde taxa de înscriere la admitere este ceva mai piperată, între 50 şi 300 de lei în funcţie de popularitatea facultăţii, „dezlegare” primesc copiii revoluţionarilor. Nici Academia de Studii Economice (ASE) din Capitală nu lasă la preţ. Sunt scutiţi de plata taxei de înscriere doar copiii actualilor dascăli, dar şi copiii pensionarilor foşti angajaţi.

Taxe bătute în cuie la stat

Cu mici excepţii, universităţile de stat cu renume sunt zgârcite cu reducerile. Politehnica Bucureşti a anunţat, recent, o ofertă tentantă: 10 procente tăiate din taxa de înscriere pentru candidaţii care s-au înscris online până joi la miezul nopţii. „Este suficient pentru candidat să-şi completeze datele online, pentru toate facultăţile la care acesta doreşte să candideze, o singură dată, într-un singur loc”, susţin reprezentanţii universităţii.

La Universitatea „Al. Ioan-Cuza” din Iaşi, unde taxa de înscriere la admitere este ceva mai piperată, între 50 şi 300 de lei în funcţie de popularitatea facultăţii, „dezlegare” primesc copiii revoluţionarilor. Nici Academia de Studii Economice (ASE) din Capitală nu lasă la preţ. Sunt scutiţi de plata taxei de înscriere doar copiii actualilor dascăli, dar şi copiii pensionarilor foşti angajaţi.

EVZ.ro

Comenteaza acest articol

css.php