Afaceri in numele statului?!

Desi este director general al S.C. Mamaia S.A. de mai bine de cinci ani, Lucian Victor Dan continua sa-si faca de cap si sa duca de rapa societatea.
Nici afacerile dubioase in care a fost implicat de-a lungul timpului si nici dosarul pe care il are la DNA nu il clintesc din fotoliul de conducere.

Dintotdeauna se stie ca statul este cel mai mare angajator si, in multe cazuri, cel mai mare consumator de bani. In timp ce investitorii privati se chinuie sa isi plateasca darile la stat si sa-si instraineze activele potrivit legii, societatile statului isi permit sa aiba datorii la bugetul consolidat si sa faca tot felul de manevre, iar toate aceste „mici scapari“ mai si sunt trecute cu vederea. De-a lungul anilor de privatizare, statul a vandut pachete majoritare de actiuni, dar nu a vandut in general 100%. Un astfel de exemplu este si societatea  Mamaia S.A., care de ani de zile atrage datorii la bugetul de stat.      Potrivit ultimului raport de activitate, din luna septembrie, transmis Bursei de Valori Bucuresti, societatea a inregistrat pierderi de  3.035.966 lei. Datorii au fost inregistrate si in cursul anului 2007, de 4.770.065 lei. Conform ultimului raport al Consiliului de Administratie din luna septembrie 2008, au fost incasate sume importante din leasingul imobiliar. Concret, pe trimestrul III al anului trecut existau in derulare zece contracte de achizitionare. Din acestea, s-au inregistrat 3.529.101 lei din ratele scadente de leasing, dar si din incasarile integrale in avans a unui numar de doua contracte. Cresterea provine, potrivit raportului, din veniturile de exploatare de la 2.298.072 lei in luna iulie 2008, la 5.388.694 lei in luna septembrie 2008. Tot in trimestrul III al anului trecut, societatea a incasat din redevente, chirii si locatii 2.101.657 lei, din vanzari de marfuri 431.397 lei, iar din alte categorii de venituri, 204.618 lei. Daca, pana in 2007, societatea avea ca obiect de activitate inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare, de ceva timp conducerea s-a gandit sa schimbe profilul de activitate si sa se axeze mai mult pe activitati turistice, pentru a nu mai inregistra pierderi. 

Cine este Lucian Victor Dan?

De cand Lucian Victor Dan se afla la conducerea societatii Mamaia S.A. au curs rauri de cerneala, acesta fiind asociat cu tot felul de afaceri dubioase, in care erau implicate personaje cu nume influente din viata politica, si nu numai. Pentru prima data, numele acestui individ este vehiculat in anul 1999, pe atunci el fiind student si director adjunct al Agentiei Sociale a Studentilor. Intre anii 2000-2003 el reuseste, desigur, prin „pile bune“, sa ajunga sef peste mai multe proprietati ale statului, intre care si in functia de director al Hotelului Forum, din Costinesti. De la inceputul anului 2003 si pana in prezent, Lucian Victor Dan este de neclintit din scaunul de director general al societatii Mamaia S.A. De-a lungul timpului, numele sefului Mamaia S.A. s-a aflat acolo unde erau de dat terenuri ale statului pe nimic unor indivizi importanti aflati la guvernare la momentul respectiv. 

Cea mai suspecta afacere a lui Lucian Victor Dan, indelung comentata de jurnalisti, este Satul Francez din Capitala (unde este director sotia sa, Mihaela Dana Dan), respectiv contractul de asociere in participatiune intre Administratia Lacurilor si Parcurilor, institutie reprezentata, la vremea aceea, de nasul sau de cununie, Virgil Carstea, si firma S.C. Mamaia S.A.  

Contractul, semnat de Lucian Victor Dan, la data de 13.05 2005, a fost incredintat societatii fara sa fi fost organizata vreo licitatie, in conformitate cu prevederile Legii 213/1998. Contractul a fost prelungit in mod succesiv, prin acte aditionale, de la 31.12.2005 pana la 31.12.2008. Asta, cu toate ca, in conformitate cu Hotararea Consiliului General al Capitalei nr. 67/2006, Clubul Francez urma sa fie inchiriat in urma organizarii de licitatii, conform prevederilor OG 34/2006. 

Desi are la DNA un dosar in care este suspectat de acte de coruptie, in urma contractarii unor active ajunse in posesia familiei lui, Victor Lucian Dan nu isi face probleme ca isi va pierde scaunul. Legaturile acestuia cu personaje politice puternice aflate la guvernare il fac sa doarma linistit in fotoliul de conducere si sa-si guverneze afacerile fara nici o jena. Ne intrebam si noi, pana cand societatile statului vor beneficia de un mediu favorabil pentru a dezvolta profitul personal al celor care le conduc?

Comments are closed.

css.php