Apele Române: „ruperea de mal“ pe plajele recent reabilitate e un fenomen normal

Apele Române: „ruperea de mal“ pe plajele recent reabilitate e un fenomen normal

În dreptul hotelului Flora, din staţiunea Mamaia, plaja recent reabilitată cu bani europeni a început să se surpe încă de la finalul anului trecut. Pe o porţiune destul de mare, nisipul s-a surpat, iar deocamdată nimeni nu intervine pentru refacerera plajei.
Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, instituţia a desfasurat in perioada septembrie 2016 – decembrie 2016 activitatea de monitorizare geodinamica a celor 5 loturi finalizate prin finanţare europeană la sfârşitul anului 2015: Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord. In cadrul activitatii de monitorizare geodinamica s-au realizat inspectii vizuale periodice, planificate si inspectii efectuate in urma producerii fenomenelor meteorologice periculoase; masuratori topografice ale zonelor innisipate si ale structurilor conectate la tarm, precum si aerofotogrametrie cu realizarea de ortofotoplanuri suprapuse;

În urma activităţii de monitorizarei geodinamică realizată de ABADL s-a evidenţiat un echilibru a liniei ţărmului, bilanţul rezultat în urma măsurătorilor fiind unul pozitiv. Linia ţărmului respectă criteriile de proiectare care au stat la baza realizării proiectului tehnic şi a lucrărilor de executie.

„Mentionam ca incepand cu data de 06.03.2017 ABADL va incepe activitatea de monitorizare geodinamica a celor 5 loturi urmand ca in luna aprilie sa se realizeze raportul cu privire la evolutia lucrarilor executate. Conform manualului de intretinere si exploatare pentru cele 5 loturi activitatea de monitorizare geodinamica se realizeaza in luna martie si respectiv in luna septembrie, astfel putandu-se evidentia evolutia lucrarilor pe sezonul rece, respectiv sezonul cald.

In acest an, la fel ca in majoritatea anilor, in sezonul rece in zona limitrofa s-au manifestat fenomene meteorologice de natura valurilor si a vantului de intensitate medie si mare. In luna ianuarie a anului curent, pe zona Navodari – Mamaia s-au inregistrat constant viteze ale vantului intre 5-12 m/s si valuri cu inaltimi cuprinse intre 0.6m si 2.2 m la tarm.

Urmare actiunii valurilor puternice, profilul s-a comportat normal formandu-se din nou fenomenul de “rupere de mal”, fenomen ce se manifesta an de an, caracterizat prin denivelari semnificative ce reprezinta o redistributie a nisipului intre profilul emers si profilul submers. Acesta va fi corectat si adus la profilul proiectat, atat in mod natural prin evolutia curentilor marini din perioada urmatoare, cat si prin lucrarile curente de pregatire a plajelor“, au transmis reprezentantii ABADL.

Comenteaza acest articol

css.php