Armata angajează 2.020 de soldaţi. Iată ce sfaturi le dau militarii profesionişti celor care vor să urmeze cariera militară!

Armata angajează 2.020 de soldaţi. Iată ce sfaturi le dau militarii profesionişti celor care vor să urmeze cariera militară!

Ieri a început perioada de înscriere pentru cei care doresc să ocupe unul dintre cele 2.020 locuri vacante de soldat sau gradat profesionist în Armată Română. Ministerul Apărării a făcut anunţul pe reţelele de socializare, cu menţiunea că va oferi mai multe amănunte în zilele următoare.

„Doriți să vă angajați în armată? Atenție, vi se pregătește ceva! Armata recrutează candidați pentru ocuparea a 2020 de posturi de soldat/gradat profesionist – seria de instruire 2017.
Perioada de înscriere este 03.10 – 25.11.2016.

Cei interesați trebuie să se adreseze pentru detalii și întocmirea dosarului de candidat, la biroul informare-recrutare din cadrul centrului militar de care aparțin cu domiciliul“, au transmis reprezentanţii MApN.

Anunţul a creat imediat numeroase reacţii în lumea virtuală. Mulţi tineri s-au declarat gata să urmeze o carieră militară, alţii s-au interesat asupra condiţiilor de concurs şi a probelor fizice pe care trebuie să le treacă. Entuziasmul a scăzut însă brusc atunci când actualii sau foştii militari profesionişti le-au explicat în ce condiţii de munceşte şi care este recomensa bănească pentru militarii profesionişti.

„Veniţi…veniţi în armată. Vă dă la bani de nu puteţi să-i duceţi acasă“, a scris un internaut.

Un altul a fost mai tranşant: „Fugiţi cât puteţi de departe. Eu m-am ars şi nu vreau să păţiţi şi voi la fel !!! Viaţa e mult mai frumoasă în libertate“.

„Armata e frumoasă doar dacă o priviţi de după gard!!! Dragi candidaţi, vi se promite marea cu sarea la C.M.J., apoi veţi conştientiza ce holăreală e în armată … Ca S.G.P vorbesc ….nu ca şi un subofiţer care prosteste băieţi tineri visând la o carieră militară bine plătită. Veţi avea parte doar de dezamăgiri … Optaţi pentru subofiţeri sau ofiţeri în armată … Eu vă îndrum către M.A.I … Nici acolo nu e lapte şi miere, dar e mai bine decât S.G.P. în M.A.p.N . Mult succes“, a fost mesajul unui soldat cu ştate vechi în armată.

Despre condiţiile de intrucţie şi recompense vorbeşte şi un alt internaut: „Fraților, știți destul de bine că se câștigă jalnic bani, pentru efortul făcut zi de zi, la dispoziție 24/24 + responsabilități şi altele. Sunteți foarte dornici să intrați,dar așa o să şi ieșiți. Pentru că o să vedeți că 3 luni de zile de instrucție nu este așa greu, dar când o să vă vedeți repartizați pe unde se agaţă harta în cui, cu chirie 8-9 milioane lei şi alte cheltuieli (întreținere), telefon, o haină şi mâncare, luna viitoare o să fiți la fel de datori ca luna trecută. În fine, este jalnic în armată, eu sunt unul dintre proşti de a mai rămas, cu toate că am avut posibilitatea de a pleca în străinătate, şi am rămas, crezând că se va reglementa ceva în sistemul ăsta cancerigen. Dar degeaba, acum regret că nu am plecat cu familia în U.K.“.

Mai tranşant este un militar care dă două argumente pentru această grabă de a angaja un număr mare de militari: „Se fac angajări din cauză că NATO cere mai mult personal şi România noastră nu are efectiv, din cauza salariilor mici, tehnica militară uitată chiar şi de istorie şi multe altele. V-am dat doar cele două argumente care sunt mai importante. Dar dacă tot e nevoie de atât de mult personal, de ce nu le face nişte salarii normale? Ca să atragă cetățeanul român să vină în armată, că este patriot şi îşi iubește ţara, dar asta nu este posibil, că așa vor cei din U.E, să rămânem “Măciuca” Europei. În fine, sfatul meu este să învățați carte şi să plecați din ţara asta“.

Despre veniturile mizere ale soldaţilor profesionişti aminteşte şi un alt militar: „Ruşineeee ….acum am semnat noul contract de muncă: 954 lei!!! Şi parlamentarii îşi aprobă pensii speciale!!! Cine apără ţară domnilor parlamentari? Noi, ori voi??? Să vă fie ruşine!!!“.

Campania de recrutare declanşată de Ministerul Apărării Naţionale vine după o lungă perioadă în care militarii profesionişti au reclamat demisiile cauzate de proasta salarizare.

Sute de soldaţi au părăsit, în ultimii ani, unităţile şi au ales să muncească în străinătate, iar noile reparaţii care li s-au acordat celor rămaşi în sistem nu au îmbunătăţit cu nimic situaţia. Astfel, în condiţii grele de muncă, lipsiţi de un venit decent, criticile sunt mai multe decât mulţumirile.

Citeşte şi: Promisiunile nu ţin de foame: militarii profesionişti, amăgiţi cu o…comisie care să discute creşterile salariale

Cifre Oficiale. Câţi soldaţi profesionişti au părăsit, în ultimii ani, armata?

Ministerul Apărării zice că a rezolvat problemele militarilor profesionişti

Răsplata după aproape 18 ani în Armată, la o unitate de elită: pensie de 1.147 lei!

Netty DUMITRACHE

13 Comments

 1. Lasati oamenii sa se angajeze. Poate asa o sa-mi dea si mie cele 70 de zile de liber pe care le am.

 2. O mare greseala am facut si eu cu multi ani in urma,cand m-am decis sa intru in armata ca si s.g.v (la ora actuala s.g.p),si o “repar” prin demisie :)) … cine vrea cu adevarat o cariera militara ar face bine sa mearga la academie sau in cel mai rau caz la scoala de subofiteri;conditiile de lucru sunt de toata jena,tehnica invechita,majoritatea um sunt in paragina din cauza lipsei de personal,drept fiind salariul nu este unul rau in jur de 1900-2200 ron cu tot cu norma de hrana,insa umilinta la care esti supus si conditiile precare de lucru te fac sa renunti la cariera militara…ganditi-va de 10 ori inainte sa intrati in MApN ca si s.g.p daca sunteti pregatiti sa dormiti pe saltele din anii ’80 cu sobolani si toate insectele posibile si imposibile,cu riscul de a dezvolta alergii,sau de a contacta hepatita,de a primi ordine de cele mai multe ori de la analfabeti si lingai ajunsi sof la apelul bocancilor,unii chiar ofiteri(nu e vina lor si a sistemului);totusi,ganditi-va!!!

 3. Nu va sfatuiesc sa urmati acest job… ai sanse mai mari sa intri in datorii si sa te imbolnavesti din cauza frigului.. mizeriei si conditiei foarte proasta din armata… pe scurt esti tratat ca pe un sclav.. si nimic mai mult

 4. cristea loredana says:

  Sclav te simti pentru ca esti un frustrat si nu o sa faci nimic in viata cu atitudinea asta. Demonstreaza ca esti mai bun ca si colegul tau si poate se schimba cursul vietii tale.

  • Foarte bine spus loredana…astia numai sa comenteze dar daca ar fi fost n armata pe salarii de patron asta merita comentatorii astia analfabeti

   • Mihai,fa-te inteles folosind semnele de punctuatie!Hai ca nu e chiar asa de greu,in schimb pt noi “analfabetii” este o adevarata provocare sa-ti descifram ideile scrise…conteaza sa ne scrii si daca esti sau ai fost s.g.p(m.a.c);daca nu,ai scris degeaba pt ca nu faci obiectul celor scrise de noi…

  • Si dacă demonsrrezi că eşti la fel de bun sau chiar mai bun decât colegul, cu ce te ajută ? Poate trăieşti în altă Românie . Ştim toți că fără relații nu ajungi prea sus în instituțiile statului Român

 5. Ufff….daca demonstrezi ca esti mai bun decat colegul tau….primesti…sarcini in plus….ca sslariul e la fel

 6. Nu vreau sa fiu rautacios,dar nu sunt de acord cu tine.E frumos sa vorbim din carti cu expresii de genul:”demonstreaza ca poti fi mai bun si ti se va schimba cursul vietii”,in armata in niciun caz nu ti se va schimba daca muncesti si iti vezi de treaba ta,din contra,se va apela si mai mult la tine.Din experienta mea iti dau un singur exemplu ce iti combate afirmatiile: daca lucrezi in MApN stii ca anual comandantii de unitati au dreptul sa propuna un nr de militari din randul s.g.p pentru a fi avansati subofiteri fara a mai merge la acel curs de un an de zile;cu ceva ani in urma am avut un coleg ce a fost propus pt avansare,respectivul avea STANAG 3 pe linie la lb engleza(cel mai bun calificativ din toata unitatea-peste toti,inclusiv cdt-ul unitatii),participase la misiuni externe si diferite concursuri,in mod normal trebuia avansat…dar,prin minune in acel an au fost avansati 2 militari care abia isi luasera bac-ul si habar n-aveau sa vorbeasca lb romana,insa au avut pe cine trebuie…explica-mi te rog,cum ar fi putut acel militar sa demonstreze mai mult de atat ca este superior colegilor lui?
  Hai sa nu ne mai ascundem dupa deget si sa recunoastem ca in armata noastra draga in procent de 80%,poate chiar mai mult,se merge tot pe relatii si prietenii!!!

 7. Pingback: Vrei să devii militar profesionist? Iată care sunt condiţiile!

 8. Pana la urma se merita sau nu sa lucrezi in armata ca Sgp ?? Am anumite cunostiinte care spun ca pe la unitati se c am plictisesc joaca remy table si cand vine un superior incep sa se miste si ei un pic sa nu i vada ca sta degeaba..salar total 19-20… vreau pareri sincere Multumesc!

 9. Imi pare rau ..as fi vrut sa il contrazic pe Pepe…dar din pacate are perfecta dreptate…

Comenteaza acest articol

css.php