Armata se revoltă! Veniturile soldaţilor profesionişti, majorate cu… 2 lei!

Armata se revoltă! Veniturile soldaţilor profesionişti, majorate cu… 2 lei!

Dacă în vară, după discuţiile cu ministrul de atunci al Apărării, Mircea Duşa, militarii profesionisti aveau reale speranţe în ceea ce priveşte rezolvarea unora dintre marile lor probleme, acum toate visele lor s-au năruit. De la 1 ianuarie, veniturile le-au fost majorate, dar nicidecum cu 45%, aşa cum au solicitat, ci cu 10%, ceea ce, în cifre, înseamnă între 1 şi 40 de lei pentru fiecare militar.

Situaţia soldaţilor şi a gradaţilor profesionişti (S.G.P.) din Armata Română este departe de ideal: sunt prost plătiţi, se antrenează şi luptă cu arme vechi şi fără nicio siguranţă, nu au posibilitatea de a trece în Corpul ofiţerilor, iar drepturile lor sunt net inferioare faţă de cele ale ofiţerilor şi subofiţerilor, deşi reprezintă 70% dintre militari. Nemulţumirile s-au adunat în timp, dar acum par mai supărătoare ca oricand, „cireaşa de pe tort“ fiind, se pare, lichidarea pe luna decembrie, pe care o aşteptau majorată. Solda a fost mărita, însă cuantumul primit de S.G.P. este infim: între 1 şi 40 de lei/lună. Asta în timp ce şefii lor, ofiţeri, ar fi beneficiat de majorări de câteva sute de lei.

Supărarea soldaţilor şi a gradaţilor este publică de mai mult timp, dar se pare că, la nivel guvernamental, ei nu reprezintă, încă, o prioritate. Pe reţelele de socializare, mulţi militari îşi exprimă frustrările fără să se teamă de consecinţe. Nu pot protesta, nu pot face grevă, însă pot să-şi spună nemulţumirile. De pildă, pe contul de pe o reţea de socializare al Ligii Militarilor Profesionişti, iritarea a depăşit stadiul de nemulţumire. „Bătaie de joc, nesimţire şi dezinteres total atunci când e vorba de soldaţii gradaţi profesionişti“, scrie Ciprian Marian Triţă, care este completat de Marian Stan: „Majoritatea nu am simţit această mărire, pur şi simplu îşi bat joc de noi, oare cât o să mai rezistăm?? Încet-încet ne ajunge cuţitul la os!“ şi mai edificator pentru starea de spirit ce domneşte printre militari este comentariul lui Marius Răileanu: „Cu toţi în stradă!!“

Soldatul, 2 lei, comandantul… 600 de lei

Diferenţele între veniturile soldaţilor şi ale ofiţerilor s-au adâncit mai mult, odată cu ultimele majorări. Oruna Neluţu, un proaspăt pensionar militar, nemulţumit şi el, se întreabă retoric, desigur, câţi dintre şefii soldaţilor profesionişti sunt nemulţumiţi: „niciunul, la ei se cunoaşte mărirea, mai ales conducătorii voştri iau indemnizaţia de CHIRIE mai mare ca tot venitul vostru, sporuri de comandă şi comenzi, plimbă o hârtiuţă, două de colo colo şi au grupa 6 luni (dacă s-o putea mai mult nu ar strica), dar la voi cine se gândeşte? Cine se luptă pentru drepturile voastre? Ei nici într-un caz“. Răspunsul vine de la un alt militar, Marius Olariu: „Comandantul meu a simţit o mărire de aproximativ 600 lei. Eu, de doar 2 lei“.

Furia militarilor profesionişti este îndreptată nu doar împotriva şefilor direcţi, dar mai ales a guvernanţilor şi a parlamentarilor, cărora Munteanu Silviu le transmite următorul mesaj: „Aş vrea să mulţumesc cu dezgustare intriga guvernului de tehnocrati şi Parlamentului României pentru mărirea de zece la sută a salariului meu de militar. Mărirea asta amărâtă a însemnat fabuloasa sumă de 13 lei. Suntem în slujba ţării 24 din 24 ore, 7 zile din 7 şi suntem umiliţi de statul român. Bine că v-aţi aprobat voi pensii speciale şi statuturi de boieri. Să vă fie ruşine!“ Pentru a-şi demonstra spusele, mulţi militari şi-au publicat şi fluturaşii de salariu, din care se observă clar că venitul nu depăşeşte salariul minim pe economie.

Comentarii în care amărăciunea este principala stare transmisă sunt şi pe pagina de Internet a Ligii Militarilor Profesionişti. Am ales unul edificator, scris de plt.maj. Cătălin Vasile: „Părerea mea este aceea că este inacceptabilă numirea în demnităţile de ministru al Apărării Naţionale şi de ministru al Afacerilor Interne a unor indivizi lipsiţi de orice urmă de respect pentru uniforma militară şi statutul de militar, lipsiţi de orice urmă de demnitate personală şi lipsiţi de orice urmă de înţelegere a vieţii cazone şi privaţiunilor la care sunt supuşi militarii, dar mai ales familiile militarilor! Indivizii care ocupă în prezent aceste două demnităţi demonstrează cu vârf şi îndesat, dacă mai era nevoie, faptul că nu vor avea niciodată ceea ce le este necesar pentru a realiza coeziunea membrilor organizaţiei conduse şi obţinerea respectului şi a loialităţii subordonaţilor! În momentul în care girezi o lege a pensiilor şi o alta a salarizării care batjocoresc întregul corp militar eu nu te pot vedea decât pe un inamic feroce al Armatei şi al fiinţei naţionale, căci loveşte în scutul ţării, cu un interes vădit şi un entuziasm demne de o cauză dreaptă! Să stai la dispoziţia Statului, nu a Ţării, 24/7 fără a fi remunerat şi a ţi se permite refacerea semnifică un atac deschis la sănătatea trupească şi psihică a militarilor; cine duce un asemenea război la adresa militarilor dacă nu duşmanul lor; duşmanul militarilor unei ţări suverane este inamicul acelei ţări“.

Liga Militarilor Profesionişti a solicitat, recent, o întrevedere cu ministrul Apărării, Mihnea Motoc. Dacă o vor obţine, se va vorbi despre ordonanţa care modifică Legea 223/2015, intrată în vigoare la 1 ianuarie, care limitează pensia militarilor la 65% din solda brută, dar şi despre setul de propuneri inaintat vara trecută Ministerului Apărării, care vizează îmbunătăţirea, în limite decente, a vieţii militarilor.

Netty DUMITRACHE

 

141 Comments

 1. Tehnocratiiiii dorm??

 2. Cum așa?Parca s-au marit salariile soldatilor cu 200%,adica cu 200 de lei la 100 de soldați.Calculele facute de Cioloș sunt corecte. deci cu 2 lei mărirea.

 3. Eu am plecat din armata romana la demisie deoarece am facut raport de mutare mai aproape de casa nefiindu-mi aprobat de catre SMFN si am fost nevoit sa-mi dau demisia deoarece castigam 1.700-11000 de lei pe luna si plateam la chirie 970 de lei

 4. iliuta alexandru irinel says:

  si eu sunt un ex caporal (s g v ) dar am demisionat nu se poate trai cu 1200 total in bucuresti …! acum sunt in italia si stau mult mai bine

  • ce produce armata, doar scarba si greata si aveti pensii nesimtite, frecati pusca aveti bani de chirie,mancare moaca, bani de haine si pensii golanesti, sictir

   • timpuri grele says:

    si tu esti tot din tehnocretii neamtului?dar dute mai baiete in germania daca nu iti place romania.prietenul Base ti-a deschis granitele iar Iohaniss iti pune o pila.dar inainte sa vii o luna in armata ca sa fiu sigur ca nu te mai intorci in Romania.

   • Atat sa-ti dea d-zeu tie salariu pe viata cat are un sgp, cu tot cu bani de chirie, sa mai ai si vreo doi copii ca sigur te pricopsesti 🙁

   • Dacă tăceai filozof rămâneai…. Te bagi în discuție dar nu cunoști problemele….. Ar fi bine să te documentezi înainte de a vorbi aiurea Geani

   • Ce produce ?! Va aparam pe voi astia care spargeti seminte pe buza santului si vorbiti in nestiinta de cauza …

   • vacariu ionel says:

    nu confundati sgp ( soldat gradat profesionist ) cu cadrele militare respectiv subofiteri maistri militari
    si ofiteri. in timp ce sgp sunt angajati pe contract determinat ( 4 ani primul contract ) cadrele militare mai sunt numite si apv-isti sau armata pe viata .in timp ce cadrele militare ies la pensie cu pensii mari sgp sunt dati afara la 40 de ani ( de citiva ani la 50 ) fara nici un drept nici macar somaj, iar de pensie e vorba la 65 de ani ca si orice civil si cuantumul pensiei e de 65 la suta din solda ( nu din total venituri care sunt in jur de 15 – 18 mil. vechi ) care este la nivelul salariului minim pe economie .deci o pensie sgp la ora asta s-ar putea ridica in acest moment cam la 6 milioane lunar.

 5. Solda ca solda dar noi cei care am lucrat 20 ani ca militar profesionist si la vîrsta de 40 ani statul Roman fara niciun drept ne alunga din sistem fara salarii compensatorii fara o pensie incompleta ca sa te poți apuca de altceva sa îți hrănești familia ,aceasta meserie nu este trecuta in nomenclatorul muncii ,acei generali care fac regulamentele trebuiau sa facă ceva pina acum pt noi ,noi foștii militari profesioniști si scuipați de sistemul mafiot a trebuit sa luam calea străinătății sa punem ceva pe masa pt ca tara noastră nu ne recunoaște dreptul esențial la munca!RUSINE!

  • howitzer285 says:

   dacă ai fi putut mai bine rămâneai până acum. deoarece după această ultimă lege a pensiilor militare s.g.v.-ul are în sfârșit aceleași drepturi la pensie ca și cadrul militar.

  • howitzer285 says:

   fraților, ca de obicei presa vrea să lanseze ceva senzațional dar e prost informată. păi dacă un sold. (nu cap.) are vreo 650 solda netă ce mărire mai vreți să ia????
   650+10% (dat ultima oară de pnl) fac 720 și el ia oricum 1000 sau cât e minim pe economie (deci mai mult !!sic)
   subof. 1300+10% =1430 nu?!?! e simplu cei angajați după 2009 nu au luat nimic pentru că oricum e solda mică și + xx% nu sare de minim pe economie pe care oricum îl ia. la biban se calculează solda cu punctul minim actualizat la 1000 iar la veteran se calculează cu 650 cât era în 2009 când s-a stopat orice mărire. de aia s-a ajuns la paradoxul ca un sold de 2-3 ani câștigă fără 100-200 cât cap. de 25 de ani… normal că la un șef financiar care are spor de viză primă de comandă bașca coef.baban 10% e vreo 500 că de aia are 6.000 cu tot cu normă (asta pentru curioși). salariile trebuiau mărite de mult și cu micșorare de praguri între categorii, că acum 15 ani de la sold. la cdt. era cel mult x2 acum e x6 diferența.

 6. Poate cei de la guvern vor sa mareasca salariile soldatilor dar nu vor cei din ministerul apararii. SMG, SMFN etc.. ! Lucrez pe fregata Regele Ferdinand de 12 ani , am salariu net de 975 lei +/- norma de hrana ( 80% din norma de hrana se opreste pentru ca manacam la vapor,bineinteles mancare proasta ) Momentam suntem cam 60% din echipaj ..si la fregata Regina Maria si fregata Marasesti este exact aceeasi situatie , militarii profesionisti in mare parte soldati si caporali si-au dat demisiile de cativa ani incoace ( mojaritatea au plecat in Anglia , Belgia , Franta .Italia etc ) si am ramas foarte putini , din 3 echipaje de fregate s-a facut doar un singur echipaj .. De fiecare data cand iese o nava pe mare ia 30-40-50-60 de militari de la celelalte nave ( Baaa voi sunteti nebuni la cap ? Nu va este RUSINE nesimtitilor ? Suntem in NATO si nu avem personal pe navele militare pentru ca avem salariile cele mai mici din Europa ( a se citi bine da? Europa ! ) Cum poti sa dai unui militar profesionist cu 5-6 misiuni internationale 780 solda si cu toate sporurile sa ajunga la 975 de lei ?

  • 60% incadrarea comulat la toate 3 fregate poate… bine, ca o mica paranteza asta doar la M.M/Sof si S.G.P. pentru ca la ofiteri incadrarea este de 100%… si sa nu mai spunem ca daca o fregata pleaca in misiune, celelalte doua raman total descoperite 🙁 ne plimba de la un vapor la altul ca pe niste obiecte.

 7. Pai aveti 2000.cu tot cu norma de hrana.unii dintre voi au doar liceul terminat,fara bacalaureat,.ce va plangeti atata?sunt oameni cu studii superioare,care dupa ani vechime nu au asa salariu,ca voi..aveti atatea libere..da.aveti o alarma o data pe luna si o tragere.dar cand stati acasa zile la rand?ei au ture de 24 si au voie sa si doarma cateva ore in unitate..ce fac practic soldatii?stau in unitate,majoritatea si invart hartii..au si o parte din banii de chirie decontati.ce atata plans pe voi?

  • Ai probleme,daca îti ies asemenea vorbe din gura . Habar nu ai ce inseamna viata de militar … Si totusi ….. Vorbesti

   • Ba are perfectă dreptate si nu ai argumente să-l contrazici. Un Sgp care face paza la tura 24 cu 72 muncește 8 zile pe luna si ia 2000 de lei. Crede.ma ca știu ce spun pt ca eu le fac salariile celor din unitatea mea.

    • si de curios bai cacanar ce esti tu cat iei ca faci doua hartii pe luna?numai banii de chirie la ofiteri sunt cat solda la un sgp.sau unii stau in vile altii tre sa stea in cort in fata blocului?niste hoti toti .fiecare cacat de asta care plimba doua hartii are salariu enorm.vine la tine sa.ti zica sa-i faci curat in birou sau sa-i speli comandamentu .niste ordinari

    • Ba incultule, la tine in unitate poate nu fac nimic boule. Din cauza celor ca tine cu astfel de gandire merge tara prost, la ce minte ai precis esti ofiter. Sunt soldati care fac antrenamente zilnic si pleaca in misiuni mereu departe de familie pentru 2000 de lei. Dar prostul cum sa gandeasca da exemplu un amarat de pandar care probabil face naveta sau sta cu chirie si au alte cheltuieli. Asa ca nu mai vorbi in viata ta canalie fara sa ai habar.

    • mah Florin se vede ca esti prost de puti ,si ce daca tu le faci salariile , ai macar habar care sunt responsabilitatile lor a celor care fac paza? ei nu stau ca si tine tot timpul in caldura cu p..a la soare sau sarbatorile nu si le fac alaturi de familii…asa ca mai taci in p…a ma-tii daca habar nu ai ce vorbesti…..auzi frate el face salariile si stie stii pe p…a ma-tii aia stii….hai sictir

    • Si ce ma frustratule , te oftici ca esti inpt ca sa fii activ in serviciul militar sau te roade ca ai ramas un civil parlit care a facut scolile pe care i le-au indicat parintii , iar acum esti muritor de foame?

    • Si cati la suta din armata fac asta dor ce care asigura paza si in rest care fac instructie zi de zi de aia ce zici care is plecati cam 4 luni pe an numai prin padure muntii etc si vin vai de capu lor sibdorm prin corturi pe aia nui pui nu sti ce indeamna instructia zi de zi pe camp ca ploua ca ninge sau sunt 36 de grade afara tot in camp da mi se pare corect ca un sgp sa ia 1800 de lei si un ofiter sa ia 4000 de lei si toata treaba o fac cei mici nu cei care fac acte la birou ca tine

    • Vorbim de salariu nu de norma de hrana. Si pentru cel cu studiile … ‘Sa te stergi la fund cu ele’ 🙂 toti retardatii de la spaguna si spiru haret au si ei studii si vor bani mai multi.

    • 24 cu 72 este ilegal.s-ar putea sa fiti obligati sa le dati si libere pentru orele suplimentare.

    • Florine esti un om de cacat.un civil imputit care ne calculati salariile dupa cum vreti.la 4unitati diferite contabilul financiar a calculat dupa urechea lui cum a inteles marirea.vezi ca esti platit de Ministerul Apararii

    • mihai sascau says:

     sa pleci tu in aplicatii si sa dormi in cort….. sa te sufle v.sa lucrezui tu in armata 25 de ani si sa ai o pensie de 800 de lei….vedeti-va de lungu nasului si nu mai comentati…sau angajati-va ca sgp si lucrati in acele conditii…urmand ca la final sa primiti fabuloasa pensie de…..aproape jumate cat ia o femeie de servici..
     de asta nu dam inainte si nu o sa ne fim niciodata ca cei din alte tari,
     sa dea Dumnezeu sa sa ajunga acesti destepti sa lucreze si sa beneficieze de salariile si pensiile care le iau sgp.

     • Sa mor daca mai inteleg ceva, fiecare comentariu este diferit. Pe orice site ma uit, un SGP zice ca ia 1000 de lei, altu ca ia 1500 altul ca ia 2000, daca se poate sa-mi zica si mie cineva cat ia un SGP ar fi bine. Ce sunt atatea variante? nu inteleg! pe mine ma intereseaza ca ia in total, pe luna! nu ce inseamna fiecare leu din solda. Ma intereseaza ca ia pe luna NET! cu tot ce se poate, ajutor de chirie sau orice exista in salariul lui, cat e totalul???? atat de greu de aflat?

  • Domnule vasile ai lucrat sau lucrezi in sistem. Se pare ca uni nu stiti despre ce e vb si va bagati in seama.

  • Vasile ești tare PROST informat. Nu ajungem la 2000 de lei salariu. Tu ai putea trai în București plătind o chirie de 250€, întreținere, lumina și grădiniță/școală, mâncare și toate celelalte?
   În plus noi suntem la dispoziție 24/7. Cine va deszăpezit anii la rand? Nu vorbii dacă ni cunoști exact cu ce se mănâncă armata.

   • Vasilee…sotul meu a renuntat prin demisie avea salariu de 1700 de lei. (Noi avand 2 gemeni)la scoala,stand cu chirie in caminul militar ploiesti….sti cati bani ramane din salariul unu.i s.g.v?!fix nimic ,daca nu face nimic exctra serviciu,si sunt multi care o duc rau crede.ma am trait acolo cu ei si eram ca o familie unita toti….nu ai tu, am eu si tot asa …a lucrat 12ani….si a renuntat .pt un post de sofer de tir,in comunitate.Deci militari nu o duc bine CLAR….respect celor care merg inainte si multa putere cu speranta ca va fi.bine.

    • Sa mor daca mai inteleg ceva, fiecare comentariu este diferit. Pe orice site ma uit, un SGP zice ca ia 1000 de lei, altu ca ia 1500 altul ca ia 2000, daca se poate sa-mi zica si mie cineva cat ia un SGP ar fi bine. Ce sunt atatea variante? nu inteleg! pe mine ma intereseaza ca ia in total, pe luna! nu ce inseamna fiecare leu din solda. Ma intereseaza ca ia pe luna NET! cu tot ce se poate, ajutor de chirie sau orice exista in salariul lui, cat e totalul???? atat de greu de aflat?

  • Esti un mare dobitoc

  • Vasile, du-te si te culca frate!! Nu e locul tau aici.

  • Tu chiar ca esti prost!!! Mai mult nu am ce sa-ti spun. Sper sa nu te inmultesti pentru ca prostia este ereditara 😉

  • Prietene,te invit să vezi ce înseamnă să lucrezi în aceste instituții de stat și apoi să să comentezi.Până atunci taci dracului din gură ca nu știi nimic.

  • Bai nea Vasile…..cind tu dormi la caldura amaritii de soldati stau in ger.Nici echipament nu primesc.Norma de hrana o incasati dar cum se fura mâncarea tot de voi aia mari nu o spuneti.Sunteti niste inculti care nici o hârtie simpla nu stiti sa o completati!Taci din gura k averi apartament sau casa trecuta pe numele nu stiu cui si luati bani de chirie cit 2 salarii ale unui soldat.Spala-te pe dinti cind vorbesti!Am văzut k esti on….si de aceea

  • Să viii sami faci mâncare cu 15.50 pe ziii sus pe dealuriii.poți să aduci toate neamurile ca ne vom distra p cinste …

  • Pai mai dobitocule de ce nu stsi si tu ca noi? Unde erai cand am dezzapezit 20 de km de strada sa scoatem taranii ca tine?unde erai cand umpleam sacii cu nisip cu miile ca sa stea astia ca tine in fata crasmei sa rada de noi? Iti doresc sanatate multa asa cum avem noi dupa toate tragerile si frigul indurat cu degeraturi si timpane sparte. Si pentru ce? Sa doarma astia ca tine linistiti.

  • Ori esti ceva grad mare, ori ai probleme cu mintea, dar partea buna ca Vasile e prost tot 😉
   Alt prost tot este si Dl sorin fagarasanu hai sa iti explic de ce:
   Romania nu iti ofera multe locuri de munca,
   presupun ca tu esti avut sau ciorditor 😉 du-te frate tare cum am zis esti prost tot.

   • Aveti dreptate fraţilor..eu sunt sg maj si am 1047 solda +998 hrana care este la toti la fel.de ccat .,dif mare este intre noi si ofiteri..ps:cei care nu fac parte din sîstem nu stiu la ce comenteaza

  • Omule se vede ca nu stii ce vorbesti……eu sunt in sistem si nu sunt multumit de salar….am zis salar nu norma de hrana….si pe deasupra nu cred ca stii cum e sa stai in frig,ploaie,zapada…..las ca ii bine vine omatul si vin soldati si ne scot….iar noi stam in BIRT….nu mai vorbi ca spui numai prosti…lasane

  • Esti un dobitoc care vorbeste gura fara el.

  • nitu petre says:

   zici Vasile si tragi apa…

  • Te sfatuiesc Dle Vasile sa stai macar o saptamana sa vedeti daca mai aveti aceeasi parere dupa..

  • acest vasile este unu din aceea care sunt serviti la masa de catre noi sgp-isti i se spala farfuria iar acest domn vasile scoate salariu pe data de 15 ale luni de 3 sau 4 ori mai mare si e satul de somn intrun serviciu de 24 stind la caldurica.

  • Eu i-as propune lui Vasile asta sa stea acum pe timpul asta in poligonul cincu sau pe mare. Nu conteaza ca au doar liceul fraiere, baietii astia te scot din zapada cand tu stai la tv , baietii astia salveaza vieti la inundantii cand tu iar stai la tv jigodie ordinara ce esti.

  • Bobitza , tu cred ca tu ai citit exact ce am scris eu . Iti mai explic odata pentru cultura ta generala ( de rahat ) Am salariu NOUA MILIOANE dupa 12 ani in marina militara cu 6 misiuni internationale ( eu cand stateam la 50 de grade prin Africa si se lua pielea de pe mine tu erai la bamboo , copile ) 80% din norma de hrana nu o vedem in salariu pentru ca mancam la vapor ! Fa socoteala ..si vezi cati bani sunt la salariu , intreadevar iau 2000 de lei salariu dar pe 2 luni . Si in legatura cu chiria..ti se pare corect ca un SGP sa ia 350 lei compensatie de chirie ( cand de fapt chiria este 900 lei ) si un ofiter sa ia circa 2000 de lei ? Iti spun eu nicaieri nu este chiria 2000 de lei , doar daca inchiriezi 7 camere ..Daca nu stii cu ce se mananca armata nu mai comenta aiurea pe site . De ce jumatate din soldatii si gradatii profesionisti au plecat in Europa ? Raspunde hahalero..

  • Bai vasile esti dat dracu’ in pula mea , ma frustratule , tu de ce nu esti in stare sa lucrezi in MapN ai fost declarat inapt cumva??? Observ ca te roade ce fac unii prin unitati , esti mai prost ca noaptea am colegi care au 10 ani de cand lucreaza in MapN , astazi daca nu demisionam acum 5 ani , eram si eu cu o vechime de 12 ani si un salariu ce nu depasea 1600-1700 lei pe luna , cu toata norma si sporurile pe care le aveam si le au in continuare ei , inclusiv sporul de Politie Militara daca stii despre ce vorbesc care la momentul demisiei inca era de 50% din salariu , care la randul lui este minim pe economie , se vrea o armata bine instruita si linistita dar cum cand oamenii acestia au credite de platit , pentru ca au crezut ca isi cumpara si ei o casa sau isi fac un viitor familiilor lor dar surpriza ca au luat teapa . Eu de bine de rau am scapat de stres acum stau in sezlong si imi savurez cocteilul iar peste doua luni plec in ibizza sau caraibe sa muncesc pe un salariu echivalent cu cat ar castiga ei in 2 ani eu ii castig intr-o luna prin munca cinstita nu bisnita , droguri sau femei la produs , daca ai meserie faci bani sa te simti si bine sa te si distrezi sa iti intretii si familia. Armata a fost o aventura a tineretii care in timp s-a transformat in cel mai urat si cel mai prost platit serviciu national de interes public.

  • Domnilor ” soareci de birou ” , care o ardeti cu paru’n ochi toata ziulica si luati o caciula de bani degeaba… Va invit pe o nava militara sa vedeti cam cum sta treaba …
   SUB PUNTE – Risc de de a te alerga oricand un motor sau alt tip de tehnica prin Compartimentul Masini… Risc de a te gasi cineva zambind prin nu stiu ce coclau din cauza unui conductor fabricat in 1980 , copt , si vai de el … Risc de a fi inproscat cu fecale , motorina , ulei etc. (din cauza tubulaturilor putrede)… Faci cart la o temperatura de 70 grade C. … Risc de a fi facut fleasca din casuza unei fisuri (in cel mai fericit caz) in bordajul navei… Vai de articulatiile voastre , reomatism , descult in gura la numai 28 de ani.
   PE PUNTE – La radio – in 2 – 3 ani esti “praf” pe dinauntru… Observatorul e un fel de Florin Busuioc , nu citeste pe net , SIMTE prognoza meteo… Artileristul este alergat in permanenta de catre o componenta a unei instalatii artileristice ori un tub de proiectil… Timonierul isi desfasoara activitatea in serviciul de cart cu galeata langa el atunci cand este furtuna si sta mereu cu gandul la echipaj atunci cand este la timona…
   Ce am scris mai sus reprezinta …….. 10%……. din activitatea SGP-ului si riscurile la care este expus……………….. POTI ASA Domnule Soarece de birou , care ai o gramada de scoala si responsabilitate ………………..

  • vasile esti un mare bou, si daca e asa de bine cum spui tu de ce nu vii tu sa te angajezi in armata ,de ce este deficit

  • Oare cate sarbatori legale sau cate zile libere date de guvern ai lucrat intr-un an calendaristic?

  • Nicolaie says:

   Dle Vasile ar fi bine sa fie numai atat. Platitii degeaba, mai bine decat sa fie razboi. Pentru ca in caz de razboi si dumneata daca mai indeplinesti conditiile vei fi printre ei. Militarii in orice armata au o viata de 2 lei, in a noastra cu atat mai mult. Nu radeti de cei care au imbracat haina statului cum se zice. Sunt o multime de suferinte si neimpliniri care nu pot fi duse de orice om. In anumite momente importante din istorie armata a fost baza, speranta si salvarea multora. Daca credeti ca militarii sunt ceea ce ati scris mai sus nu meritati nici macar respectul copiilor dvoastra .

 8. sorin fagarasanu says:

  nu va obliga nimeni sa stati pe solde de rahat . Comandantul are obligatii si raspunderii , isi merita banii , voi ce avetii ?
  si eu am fost militar , si ? subordonatii mei S.Of si MM au pensii mai mari decat mine . Este normal ?

  • Fagarasanule cred ca ești unul din comandanții aceia comuniști și tot odată cu idei comuniste de om prost…

  • Domnule fost ofiter de cate ori ați fost in misiuni si ați fost in bataia armelor

  • Ce obilgati are oare ca sta in birou si are tot felu de pupincuristi care le fac pe plac”voi va meritati bani..voi duceti greu armatei romane ca ati pieri in birouri daca nu am fi Sgp care sa va faca treaba..cine merge in linia intai..sunteti o rusine pt societatea romana ca faceti atata discriminare.nu acordati nici un interes SGP CHIAR DACA FACEM PARTE DIN ACELASI SISTEM..sa va fie rusine

   • ….de unde atata inversunare mai baieti?….aduceti in spatiul virtual cuvinte care nu va fac cinste….fiecare are dreptul la opinie chiar daca uneori nu este pe aceeasi lungime de unda …. respectati daca vreti respect….eu nu cred ca un militaqr profesionist al acestei armate poate arunca astfel de invective….PACAT

  • Nu ne spui si cat ai furat de la armata? Furati pana si mancarea pe care sgp-ii o platesc in aplicatii,si asta nu e decat 1%.

  • oldscorpion says:

   mananci castane draga sorine,voi astia(ofiterii lu peste)nu sunteti in stare sa impungeti o vaca cu paiu in cur,cand veniti bibani salutati si cainii in unitate,apoi da aroganta peste voi,cum dracu un MM sau Sof sa ia pensie mai mare ca tine?deja cand veniti din scoala aveti soldele mai mari ca MM,Sof si SGP cu vechime cat varsta voastra.Fereasca bunul Dumnezeu de un conflict,multi dintre voi o sa trebuiasca sa-l citeasca pe Sven Hassel si sa se fereasca.

  • mai fost comandant,, maistrii si subofiterii au pensii mai mari deoarece au iesit la pensie la 55 de ani cu toate drepturile, ori voi care a-ti iesit la 40 si ceva, nu trebuia sa primiti nicio pensie pana la varsta statutara, la fel ca oricare muritor, asa ca nu mai arunca cu laturi,,,

 9. Mâncați rahat, presa de doi bani, dezinformați total aiurea, cum este posibil sa scrieți acest articol, că-ți informat la doua persoane și gata articolul, eu sunt militar angajat și nu am primit cum spuneți voi, doi lei!!!!!

 10. Observatorul asta de Constanța vad ca este dezinformat, eu dacă scriu la ei la comentarii nu îmi postează, vrea numai comentarii de bine, presa de rahat, cum poți dezinforma ca un sgp primește mărire de 2 lei iar un comandant de 600 lei, și eu sunt SGP dar nu am primit 2 lei cum spun retarzii ăștia din presa! Sa va fie rușine, cerșiti numai vizualizări dar nu veniți cu nimic concret!

  • Bai.. “acoperitule” ce kkt nu intelegi ? majoritatea sgp-ilor au luat 2 ron in plus la salariu. Tu esti un ofiter “acoperit” si lingi pe aici degeaba

 11. Am primit 10%=2 lei marire.multi au primit 4 lei alti nu au primit nimik,nu se mai poate

 12. bai nea Vasile… vb prosti mari.. ei fi si tu unu din aia care plimba o hartie pe zi si iei 3500 pe luna plus chirie. Spui de scoli? in fiecare unitate sunt cativa pe care ii duce capul, in rest nici macar hartia aia nu sunte-ti in stare sa o face-ti cum trebuie. In scoli va invata sa va bate-ti joc de noi. Spui ca ne da libere?! am de luat o saptamana liber si nu mi le da, ore suplimentare lucrate. cunosc colegi de-ai nostri care au dupa tura de 24 o zi libera si a doua zi care ar trebui sa le-o dea liber ii cheama la 8 ore. Nu am luat tinuta de 4 ani de zile. Cand expunem la adunari problemele noastre legate de drepturi ne cam da cu flit conducerea: ” Se stie la nivel de SMG, nu sunt bani ptr tinute, nu va convine? Sunte-ti liber sa plecati!” Dupa ce ca aveti salarii nesimtite ptr ceea ce aveti de facut, mai luati si bani de haine, inca un salar si tinutele tot alea din scoala militara le aveti. Sunte-ti un nesimtit sa afirmati ca noi nu meritam macar aceasta marire ptr ca nu avem studii, munca cea mai grea in unitati noi o facem.. nu voi!

 13. Cum ma.. majorarea a fost de 10%..iar in bani inseamna intre 1-40 lei..asta pt un salariu cuprins intre 10-400 lei..cine are salariul 10 lei?

 14. Eu sunt sgp si am primit marire de 20 lei am un salariu de 1800 iar pt banii astia imi sacrific sanatatea,nervii si in plus pt noi nu exista codul muncii pt noi orele de munca sunt stabilite de comandanti ca sunt 240 ca sunt 192 nu conteaza nu se recupereaza nimic…daca nu iti convine fa raport care tot ei trebuie sa il inainteze….si ghici…nu o fac….si un sfat celor care considera ca luam multi bani degeaba….angajativa si voi in armata daca e asa de bine….oare faptul ca armata duce o mare lipsa de personal nu contrazice ceea ce spune prietenul nostru?…nu uitati pt banii pe care ii primim ne sacrificam si sanatate si familia..care de multe ori are de tras de pe urma locului de munca al nostru…..

  • dar sporurile băieţi ? nu le pune-ţi ?

   • dan,aici este vorba despre solda neta,cu tot cu sporuri.solda de baza este mult mai mica.eu de exemplu am solda vreo 750 lei,vechimea fiind inclusa aici(18%).la astia se adauga sporul de radiatii si orele de noapte.cu totul ies vreo 1000 de lei.astia-s banii plus norma de hrana,asta daca nu ai ghinionul sa o maninci in unitate.te rog sa ma contrazici daca poti,dar cu argumente.

    • Ce spor de radiatii? lucrezi la unitate de radare? cum adica daca nu ai ghinionul sa o mananci in unitate? nu inteleg.

 15. un caporal says:

  Comunisti imputiti voi aveti 4000 -5000 pe luna si stati la caldura dar noi care facem paza si avem grija sa vi se mai puna cate o steluta pe umar ce primim nimic …..eu sunt gata sa mi dau demisia si sa plec catre o viata mai buna decat sa fiu mizeria unui sistem corup si manjit de vechiile idei comuniate …..noi facem rate la banci sa luam 200 de mil si platim 5 ani si voi ii luati in 2-3 luni rusine sa va fie nenorocitilor

  • Dar ce vrei ba sa fii platit cat un ofiter Colonel sau General? cand o sa aibe un Colonel 2500 de euro atunci o sa aibe un soldat 1000 de euro.

 16. NIMIC MAI MULT DECAT O NOUA BATAIE DE JOC LA ADRESA CETATEANULUI SIMPLU

 17. Da probabil multi soldati au dreptate cu aia 2-3 lei in plus ! Dar domnule ziarist , daca citesti mesajul , unde sunt discrepantele astea asa mari , cum visezi tu intre SGP si maistri sau subofiteri? Poate vrei sa rectifici si sa spui intre ofiteri si restul lumii ????? asta asa ca paranteza! Acum sa revenim si sa intrebam si un SGP daca i se pare normal ca un caporal care a facut scoala 3 LUNI pe la Craiova , Caracal sau unde o mai fii facut sa ia aceeasi bani cu maistrii care au facut 2 ANI scoala? Am in unitate caporali care iau salariul cat un maistru cls 4 , in conditiile in care nu au niciunu prima treapta de vechime , nici misiuni internationale,nici nivele de secretizare sau mai stiu eu ce! Vi se pare logic ca dupa 2 ani de scoala militara un maistru sa aiba acelasi salariu ca un caporal cu 3 luni de pregatire ? Personal NU CRED ! Cum nu este corect diferentele URIASE domnule ziarist ,ma repet, intre ofiteri si restul lumii! Nu mai baga in aceeasi oala ofiteri , maistri si subofiteri, pentru ca un ofiter debutant , ia acelasi salariu ca un maistru cu vechime de 15-20 de ani , iar daca imi spuneti “ca a facut scoala” , pot sa va intreb si eu ” dar maistru nu a facut in comparatie cu caporalul? Asta este parerea mea si nu o luati in nume de rau fiindca si SGP-ii au dreptate in felul lor ! Singurii castigati in toata afacerea asta sunt tot ofiterii , care multi sunt pamant de flori !

  • si in 90 % din cazuri un ofiter nu stie sa faca ce face un maistru/subofiter pe cand invers…este foarte usor sa completezi niste hartii si sa iei 4000 lei ca sublocotenent …sunt maistru de aviatie si 99% din ofiterii care ii cunosc sunt lesinati…doar hartii sunt in stare !

   • In 90% din cazuri un ofiter nu ste sa traga cu o arma ricare ar fi ea, nu mai avem armata degeaba va ma certati aci unii cu altii.
    Celor care au impresia ca un militar primeste destui bani le cer doar sa faca un mic efort si sa isi imagineze ce ar face ei si ce ar face mlitarii in situatia unui conflict armat. Nu conteaza ce face militarul in unitate, cel care face paza are destul de multa raspundere, cel care se instruieste o face pentru ca tu sa fii in siguranta in caz de razboi.
    Nu va mai luati de ei si invatati sa ii respectati pentru ca ei sunt acei oameni care sunt gata la nevoie sa se sacrifice pentru niste idioti si niste cretini ca voi. Asa ca si ei au dreptul, mai mult decat 90% din tampitii care populeaza tara asta frumoasa, la un trai decent si lipsit de griji. Singura grija a unui militar, indiferent ca e comandant sau simplu angajat, ar trebui sa fie pregatirea in domeniul armelor si atat.
    Nu sunt militar dar am citit cateva carti de istorie si ma uit la ei si acum, pe unde calca un militar roman in lumea asta se cunoaste asa ca RESPECT TUTUROR MILITARILOR ROMANI!

  • Școală, școală peste tot. Dar toată munca dintr-o unitate cine o face? De la sectoare, la trageri, la mersuri pe la parade, defilări și toate alea? Sgp-ii trag tot greul dintr-o unitate militară și tot rasul lumii și batjocura tuturor am rămas… Bine că aveți voi școală și noi doar 4 luni de centru.

  • Nimic de spus , așa este ,salariile sunt mici ,dar nu numai în armată ,așa sunt in toată România și exemplul cel mai bun sunt cei care au demisionat din Mapn nu au ramas în țară , toți au plecat pe salarii mai bune în alte țări, și nu înțeleg de ce tot atât accent pe sgv? Un soldat cu 3 luni vechime ia cu 50 lei mai puțin ca mine , eu cu sporuri ,vechime ..etc , ce răspundere are un sgv, ?? Nici una ,puțini cei care își fac treaba intradevar. Și ca să inchei cum trebuie, am cunoștințe în civilie care au terminat o facultate și iau 1200 ron și 22 bonuri ca șef de raion, am un maistru instalator care ia 2000 de ron după doi ani de școală pe banii lui și 200 ore pe lună, și lista poate continuă,
   PS: comentați cu argumente reale , am peste 10 ani în sistem și 2 ieșiri și multe altele, ca să va închid gura.

  • Ofiter 2 in S1 (Sublocotenent) salariu de :1.800 lei
   S.G.P. deabia venit de la caracal cu norma de hrana + nu stiu sigur daca si spor de noapte – 2050 lei

   Totusi…unde este discrepanta asta intre ofiteri si restul lumii?
   Si multe altele despre care va dati cu parerea si habar nu aveti !

   • pune desteptule norma de hrana si la sublocitenent.Nu mai vorbesc de chirie si echipament .

   • Da domnu sublocotent da asa este dar sgp ramane la acelasi salar pe cand tu in fiecare luna ti se mai aduga ceva depinde cat de repede pupi in cur si ajungi sa iei 4000-5000 salar pe cand sgp tot atat ia. Si in plus tu iesi cu pensie 3000 de lei si un sgp vu 800 de lei si va garantez ca un sgp face mai multa instructie ca tine si stie mai multa1 militarie ca tine nu numa sa plimbe hartii ca voi astia ofiteri iesiti din soala nici macar sa ordonati pt inspectie nu sti ca sa nu mai vb de instructie de front etc.va spun sof si sgp cum se face asa ca taci din gura.

    • Dupa OUG 57 a lui Ciolanis un SGP va lua pensie maxim 600 lei ( adica va murii de foame la pensie).

    • Tata!

     Nu-ti place, nu mananci!
     Vrei sa mananci mai bine, bate-te cu cei care iti taie dreptul!
     Aveti ocazia pe 24.01 2016…. si adversarul vostru nu este Mm, sof sau ofiterul comandant!
     Ia mai ganditiva!

   • Mi se pare normal ca un ofiter sa ia mai mult decat un soldat….acum totusi…problema nu este diferenta dintre cat ia un soldat, un subofiter si un ofiter, salariile sunt mici la toti. Personal cred ca sub 1000 de euro nu trebuia sa exista salarii in armata. Un soldat trebuia sa ia 1000 de euro pt ca este profesionist, are scoala, este de ajutor, participa la misiuni, isi apara tara, sta in frig, radiatii, caldura, umbla cu arme letale, lucreaza multe ore si asa mai departe. La fel si ofiterii, trebuia sa ia peste 1500 de euro. Salariile sunt mici la toti, toti militarii ai putini bani indiferent de grad. Mult mai bine o duc cei cu grade mari din Ministerul de Interne sau Justitie.

 18. Dl. Vasile, incep sa cred ca ati mancat pasta de dinti in loc sa va spalati cu ea.
  1-Corect ca se poate angaja oricine pe baza unor probe, cu sau fara studii superioare.
  2-La salariul acesta v-as invita pe dumneavoastra si pe oricare ofiter sa stea cu mine cate 4 ore din 24/ 2 schimburi, in total 12 ore pe 1 schimb pe dana in picoare fara adapost la -10/-15 resimtit de la vant, din care alea 4 ore libere faci treaba la nava ca deh, caporalii si soldatii sunt baza de jos.
  3-Problema cu liberele e fantezie, cunosc foarte multi, prin astia ma numar si eu , nu cu 10 libere, ci cu 40-50 de libere per persoana din cauza lipsei de personal rezultand : salarii mici, conditii infecte, bataie de joc etc…
  4- Mai nou nu se mai deconteaza transporturile SGV-lor. in lege scrie ca, cei care au domiciliu la peste 300 km au dreptu la 2 drumuri pe luna decontate si ca sa vezi..nu mai exista.
  5- Incepand din acest an in caminile militare, in conditii infecte trebuie sa platesti, nu mai este locuinta de serviciu gratis, la care ofiterii primesc moca daca sunt de la departare.
  6- 350 lei este decontarea la chirie, tinand cont ca numai o garsoniera chiria depaseste 500 lei ajungand la 150 euro( ca deh sau emancipat romanii,vor euro), pe cand un comandat ia cat un salariu de al meu intreg + sporuri etc…
  7- Mai are rost sa continui?? presupun ca e de ajuns o farama de explicatie rupta dintr-un intreg, mi-ar lua o zi sa scriu, dar nu are rost, nu rezolv nimic….

 19. Nu am vazut daca a mentionat cineva de echipament. Nu bate poza cu mireasa.Primim la 2-3 ani si acelea in bataie de joc ,(foarte mici sau exagerat de mari). Sa nu mai vb de calitate.Sa nu mai vb de conditiile de igiena sau scule si unelte. Lista e foate lunga

 20. Poate vede cineva.Din 2007 au fost batjocorite categorii de militari (mm,sof,sgp) si toate demersurile au ramas fara raspuns marind nejustificat diferetele salariale dintre categoriile de militari (ofiterii si restul armatei).Taierile de salariu ne-au afectat grav, directia financiar contabila hotarand sa taie ce vrea capul ei in 2010 taind salariile,,neaplicand legea unica salarizarii (buna/rea) si taind drepturi salariale ilegal,.mentinand salariile de merit in salariu de baza.Toate proiectele legilor salariale au scazut coeficientii de incadrare a mm,sof si sgp crescand coeficientii celorlalte categ de milit si mai dandu-le niste sporuri cdt.ilor.Sa nu mai vb de milit angajati de curand si carora li se calculeaza salariul de incadrare in fct de salariul minim pe economie(cat se poate de corect) si daca mai lucreaza si in ture ajung sa ia salariu cat un cadru (sof) cu 20 ani armata din care 10 in conditii deosebite.Joaca mizerabila cu leul de la norma de hrana(uite leiii nu sunt leiii)’.Cea mai mare bataie de joc a acestui sistem condus de imbecili care habar nu au ce este armata sunt buni sa-si faca poze cu inalti demnitari NATO(au ei habar cu ce bani sunt platiti militarii din NATO?,tot asa sunt de batjocoriti?) din care cica facem parte si la asteptat cu sferturile de ora sa intre in direct la obscure televiziuni si mai sunt si deranjati de articolele scrise de habarnisti referitor la tinuta englezeasca de zeci de ori mai buna decat tinuta romaneasca facuta din material de prelata in loc sa mearga la fabricile care produc ptr noi asa tinuta proasta si sa-i puna sa retraga ce au vandut intr-un an si sa o schimbe pe cheltuiala lor. Un sistem in care am crezut.Despre ce armata vb dl presedinte?Probalil cea a generalilor slugarnici si din carton politic.

 21. CARE MARIRE DE SALARIU???ATI VAZUT VOI ASTA???eu nu am vazut…chiar au dreptate colegii nostrii ca nu mai trebuie acceptat acest ,,MACEL AL ARMATEI,, cum zic eu suntem 24|24ore …7|7 zile la datorie…dar DREPTURI ca ceilalti militari din UE mai putin…CERETI DREPTURI ….OFERITI…cand ceri ofera…sall…SORIN

 22. ce-a mai mare bataie de joc e ca nu se tine cont de studii!baietii destepti nu sunt ajutati!mintile “luminate” de la conducerea tari, dorm linistiti in birourile lor, ii doare undeva ca mai sunt oameni competenti la fundul armatei!din cauza asta sunt si nemultumiti!marirea de 10% nu s-a aplicat decat la sgp,deci sunt considerati ultima spita, ce mi vorbesc io de ce am mentionat mai sus!

 23. fals. norma hrana = zero pe fluturas. nu exista asa ceva.

  • Ești sigur ?
   Pleacă o lună în Germania pe 500Usd, la “training” …cu doar 2 mese asigurate (dimineața și seara ) și după ce revii în țară să îmi spui dacă mai ai norma de hrana.

 24. Și ce sa facem în căzu ăsta…. la mine nu sa mărit cu nimica da ce ?

 25. Am fost 13 ani in armata si nu am acumulat decat nervi si datorii.Sunt in Germania de 8 luni si am si am realizat ceea ce nu am reusit in 13 ani.
  Un sfat in principal pentru soferi:e plina Germania (si nu numai) de locuri de munca,nu stati acolo sa-i stergeti la fund pe ofiteri,sa fiti tratati ca slugile lor personale.
  Regret ca nu am plecat mai devreme,mi-am pierdut timpul sperand asa cum sperati voi ca se va face ceva si pentru sgp.Va veti trezi peste 10 ani ca va fi si mai rau.

 26. l-as invita pe vasile la o iesire pe mare de gradul 5-6 si dupa aceea sa scrie

 27. Suntem o ARMATĂ de proști !
  Am jurat să apărăm o țară cu prețul vieții noastre și de fapt apărăm o bandă de escroci care-și bat joc de valorile acestei țări !
  Dacă într-o bună zi cineva o să atace România, toată lumea va cere cont armatei și militarilor români ! Doar că foarte puțini știu că militarii români se antrenează cu … puști de lemn !
  Când merg la anumite aplicații și vorbesc cu militari ai altor state care îmi spun că numai pentru misiunea respectivă ei vor încasa în jur de 2500 și 3000 de EURO, mie îmi vine să intru în pământ de rușine !
  Nu știu voi, dar dacă mâine comandantul meu de unitate îmi spune că trebuie să facem “curat”, eu chiar voi “servi patria” !
  Așa să-mi ajute Dumnezeu !

  • Ala care ia 2500 de euro e in misiune fiule! Si tu iei banii aia daca pleci in Afganistan! Ai inteles acum? el de ce crezi ca pleaca? tot de aia pleaca, sa faca bani. Stiu baieti care au venit cu 10 000 din Afganistan

 28. de toata jenaaaa, mi-e scarba,,clar trebuie facut ceva, nu se mai poate,,
  DISTRIBUITI cat mai multi acest link sa ne facem auziti!!!

 29. in armata stam rau cu tehnica IT, este invechita, eu as propune ca vechile calculatoare, sa fie inlocuite cu cate un laptop, care sunt ieftine, de asemeni imprimantele sunt vechi

 30. Am lucrat 9 ani de zile in system si mi-am dat demisia. NU mai exista onoare, respect sau alte asemenea baliverne, bataie de joc pe scurt, plecati cat mai puteti cei care sunteti mai tineri.

 31. si pentru “nenea” care a scris mai sus ca muncim doar 8 zile pe luna se inseala…..intradevar mergem 8 zile pe luna la munca dar stam 24 ore, alteori si mai mult(ca deh’ se gaseste o minte “luminata” sa spuna SGP care au iesit din tura sa ramana la 8 ore) deci la un calcul simplu 24ore X 8zile = 192 ore. daca socotim cate ore faceti voi care veniti 5 zile pe saptamana la munca nu stiu cat o sa dea, si sa nu mai spunem de sarbatorilele legale in care stati acasa si va scobiti in nas…..va rog sa spuneti cei care nu sunteti multumit de programul de 24/72 al sgp cate “vanghelioane” ati facut la munca sau zile de craciun…etc.
  la mine sincer nu s-a vazut nimic in plus la salariu poate eram orb sau m-a jecmanit banca
  si marea problema cu caporalii fara “scoala” despre care cine credeti ca discuta? bineinteles “mintile luminate” cu liceul la seral cu spaga….va rog sunt caporali mult mai inteligenti decat multi ofiteri.
  si intradevar norma de hrana inseamna ceva financiar(pentru cei care nu sunt fortati sa manance la servici) dar ma gandesc avand salariul net 1100lei si cum au gandit mintile luminate ca pensia sa fie65% din salariu la un mic calcul vei lua pensie ~700lei asta dupa ce fei fi aruncat de la servici pe la 55ani si vei ncepe pensia probabil la 65…asta daca supravietuiesti acei 10 ani.
  IAR PENTRU CEI DE MAI SUS CARE V-ATI JIGNIT UNII VA ROG SA VA POTOLITI.
  si ca incheiere :MULTUMESC ROMANIA!

 32. Dle. Vasile si restul de aceeasi teapa ar trebui sa va fie rusine ca debitati asemenea ineptii! In 2006 la inundatiile din timis,cine a facut toata treaba? Ofiterii,subofiterii si alti/alte “plimba hartii” si neamurile aferente? Nu,tot oamenii de jos! Oameni care la fel au familii si copii, oameni la care nu li s-au asigurat nici cele mai elementare lucruri cum ar fi apa potabila,medicamente,hrana adecvata,dar lucrurile astea nu aveti de unde sa le stiti,nu-i asa,ca nu ati fost acolo sa indurati cu noi! Iarna de iarna cine merge pe viscol sa scoata oamenii inzapeziti,lasandu-si familia in urma? Ofiterii si subofiterii? Nu tot aia “prosti fara scoala”, pe cand voi stati cu fundul acasa la caldura,iar amaratilor din teren nici macar un ceai cald nu le asigurati. Banii pe echipamente si bocanci unde sunt?! Ca la ofiteri/subofiteri probleme din astea nu sunt, in mod ” surprinzator”,dar unii din sgp sunt incaltati cu bocanci produsi in ’87! Dar bine ca s-a marit fondul de ptotocol,nu?! Munitia nu mai prezinta nici o siguranta fiind contemporana cu pazvante chioru’ deci mai explicati-ne o data cum sta treaba cu salariile astea prea mari,in contextul in care nu stiti nici macar sa trageti cu o arma,trimiteti caporalii in locul “dvs”,daca e sa se intample ceva,sa planga mama ptostului (nu ca ati merita sa vi se vorbeasca cu dvs) nu aveti pic de respect pentru uniforma pe care o purtati (?)cum nu aveti rusine nici fata de familiile acestor OAMENI si ati demonstrat inca o data ca de acolo sus din turnul de fildes al ofiterilor viata militara pare roz. Sunteti o rusine pt Armata Romana!

 33. Ostaş umilit şi batjocorit says:

  Bucureşti 24 Ianuarie, începând cu 0ra 10 00 Piaţa Victoriei Protestul Demnităţii Oştirii Române !

 34. Va da prea multi bani si asa nu face-ti nimic ,frecati menta ,ce produce-ti voi in tara asta ,nimic .

 35. Eu am luat mai mult pe decembrie decât în ianuarie.
  Am crezut ca se va schimba ceva major în viata mea când am jurat sa servesc ţara, dar în schimb servesc, poate burtici care se uita de sus în jos la tine, respect?! Unde… când tragi cu arma cu abatere de 10-20 de ce în tinta brâu…. si cică arma nouă…..
  Sa ne ferească D-zeu de vreun conflict…. o sa ne ducem la bătaie cu furci, coase si alte ustensile dejavu Bobâlna …..
  Pe 16 ale lunii deja aștept 15, portofelul se uită la fel de frumos ca si nevasta când îi zici că numai ai bani, dar cel mai urat este când mai ai şi un copil mic care vede si cere….
  Îmi spune spune şi mie un subofițer sau ofițer ce pot sa-i spun la copil?! Nu de altceva dar voi sunteți doxa de carte la plimbat hârtii….
  De-abia aștept sa-mi expire contractul….
  Mult respect celor care fac munca pe bune pentru ţara lor.

 36. pe cei mai multi nu ii inteleg ,nu va tine nimeni cu forta in armata ,recunosc salariile sunt mici ,nu suntem in comunism sa avem salariile egale ,nu aveti aceleasi studii,daca sunteti asa de tari dativa-ti toti demisia sa faca paza ofiterii,REALITATEA ESTE ALTA IN ARMATA AVETI CURAJUL SA O SPUNETI

 37. Adi, na-i vrea sa vii si tu in armata sa freci menta, si sa ai acelas salar ca mine ?

 38. Am citit câteva păreri. Pe unele le-am înțeles, pe altele nu. Dar un lucru este clar: Dacă nu ești mulțumit de statutul tău, schibă-l. Mai întâi, termină-ți liceul. Apoi, ia bacalaureatul, du-te la o șoală militară de subofițeri sau de maiștri (dacă intri!!!) și învață meserie vre-o doi ani, poate trei, sau de ce nu … mai bine du-te de încearcă la o academie militară. Studiază patru ani, poate cinci, treci o mie și ceva de examene după ce ți-ai tocit coatele și creierii învățând tainele artei militare, ia-ți licența și fă-te și inginer pe deasupra și ofițer. Apoi trăiește cu un salariu cam la fel cu cel de sgp cam o duzină de ani, du-te la cursuri de specializare, de carieră, de nivel, învață una sau două limbi străine pentru că așa prevede fișa postului – și toate astea în timp ce locuiești cu chirie într-o garsonieră, împreună cu soția și cu aia mică… Toate au însă rostul lor și tu știi că intr-o zi toata suflarea și truda iti vor fi rasplatite. Și te mobilizezi, înveți și iar înveți, muncești pe rupte si faci un master sau un doctorat in stiinte militare… Ține-o tot asa si poti ajunge comandant intr-o buna zi. Si salariul tau va fi pe masura muncii, vointei si eforturilor tale. Altminteri, nu te mai plânge. Doar atâta poti: Sa te lamentezi si sa fii nemultumit…

 39. Dragi colegi SGP, sunteti indreptatiti sa va cereti drepturile, care sunt ale voastre si meritate, dar de aici, la a aduce injurii si a cere drepturi care nu s-au promis la angajare (sper ca ati semnat in cunostinta de cauza un contrat), e ceva cale. Ce ar insemna ca de maine, infirmierii (tot respectul pentru meserie) sa ceara drepturi de asistent medical sau chiar medic.
  Problema e in alta parte, sunteti constienti, ca si noi subof si mm de sistem, il puteti accepta, puteti incerca sa treceti in cadrul subof (cunosc cazuri multe de SGP, rugati sa mearga la scoala si au preferat sa ramana la fusta sotiei), sau daca sunteti nemultumiti sa il parasiti, nu va tine nimeni cu forta. Ce ar trebui sa spunem noi care am ales drumul asta acum multi ani, stiind ca o sa fiu repartizat, cum e vorba “unde se agata harta in cui”, dar ti se repartiza o locuinta de serviciu, sau mai tarziu, bani de chirie, acum locuinte de serviciu nu mai sunt iar pt chirii iti trebuie un miliard de hartii, semnaturi si contracte impuse. Colac peste pupaza, iti alegi o meserie acum 20-25 ani, si cand trebuie sa beneficiezi de munca depusa in sistem, asa cum e sistemul, vine statul cu o OUG si modifica ce ai semnat cand ai ales calea asta. Daca societatea nu mai are nevoie de armata,”ca nu produce nimic” sa o desfiinteze, dar daca are nevoie, sa ii dea dreptul sa se pregateasca si sa o respecte, sa ii respecte pe cei care mor in teatre impuse de politicieni, dar si pe cei care fac paza. Insa, daca nu se schimba ceva, sistemul o sa ramana doar cu pilosii (de la sgp la of).

  • Bravo, draga domnule! Ai vorbit ca un tată… Ai toată stima si respectul meu. E nevoie de mulți ca dumneata in prapadita asta de armata…

 40. Daca nu cunoste-ti prevederile legale si nu lucrati in sistem nu mai scrieti prostii.
  A ajuns un sgp sa ia cat un ofiter la baza carierei

 41. Cand le-a marit salariul prin aplicarea venitului minim pe economie nu a comentat nimeni

 42. Nu stiu cum sa va spun dar sunt putini cei care nu au luat BAC-ul, iar cei care vor sa se duca la scoala de subofiteri sunt tinuti cu forta, mai exact iti da 2 ani calificativ FB iar urmatorul B si din start te bocheaza, o conditie pentru a merge la subofiteri este sa ai 3 ani consecutiv FB….sunt foarte multe cazuri cu SGP care patesc asa.
  Pentru cei care spun ca in 24 ore frecam menta nu au dreptate, nu stiu cati dintre voi stiu cum este sa te trezesti la 1 noaptea si sa stai pana la 5 cu ochii mari sa vezi tot ce misca,intradevar avem si noi pauza de masa sau odihna(asa si un operator radar sau un sofer saucine mai stie ce alt muncitor sta toata ziua pe scaun, asta nu inseamna ca nu face nimic), si sa nu mai spunem ca unii vin la servici dimineata la 7:30 si asteapta pana la 8:30-9:00 pana isi beau unii cafelele si abia dupa aia intra in servici si urmatoarea zi pleaca la 10:00 acasa deci ar fi vreo 26-27 ore nu 24 .
  O seara buna tuturor.

 43. Buna ziua! Daca am studii superioare si vreau sa ma angajez la M.Ap.N. in ce functie ma pot incadra? Si ce pasi trebuie sa urmez? Multumesc.

 44. Si eu am lucrat 5 ani in MAPN. Facusem armata obligatorie de 1 an si apoi am ramas in MAPN pe contaract cu gradul de caporal. Eram pe transmisiuni.
  Ultimul salariu (cu norma si cu sporuri cu tot) a fost atunci undeva la 11-12 mil. sau mai putin.
  Asta a fost acum 5 ani.

  Nu stiu ce anume schimbari au mai intervenit de atunci, dar nu pot sa ma plang de “munca grea” depusa atunci.
  Am plecat din sistem dupa ce a expirat contractul si bine am facut (lucrez undeva pe un salariu de 25 + bunuri acum).
  In legatura cu efortul depus: depinde de la unitate la unitate. Sunt unitati care trimit oameni in aplicatie sau in paza, sau pur si simplu tin de ei sa stea in unitate sa faca curatenie si sa dea la zapada si sa fie slugi ptr ofiteri/subofiteri etc.
  Scopul SGV/SGP in unitati este pentru a face munca de jos, restul stau in birou sau se plimba.
  Nivelul de munca pentru majoritatea este in mare parte mic, si nu va cere nimeni studii cand va angajeaza.
  E un loc de munca platit prost , pentru ca voi vreti sa lucarti acolo si va complaceti in asta.
  Daca aveti cunostinte si sunteti buni la altceva , plecati din sistem si lucrati pe bani mai multi.
  Toti stau si se plang si de fapt nu stiu sa faca nimic in viata.
  Am avut momente cand nu faceam zile intregi nimic decat sa ma uit la televizor si sa dorm in unitate, sau zile in care am stat in ploaie/frig in post cate 4 ore. Am avut si zile in care faceam gratar in unitate sau in care eram in alte circumstante. Deci faza cu 24 / 7 in unitate e o scuza proasta.
  Cum o faceti voi asa am facut-o si eu si o poate face si un paznic de la selgros.
  Incetati sa va mai plangeti , si actionati ca atare.
  Mergeti la liceu(ca majoritatea au fost angajati si fara liceu) , terrminati un seral ceva si dati la subofiteri daca vreti sa ramaneti in sistem. Altfel stati si va uitati la colegi cum pleaca la scoli de subofiteri si apoi vin sa va dea voua oridine.
  Plecati pe un job unde stiti sa faceti ceva bine si sa fiti platiti ca atare.
  In 5 ani de zile cat am lucrat mi-am desfasurat activitatile cu armata si in Brasov,si in jurul Brasovului, si in Sf Gheorge. Am cunoscut persoane care lucrau in toata tara in domeniul militar.
  Toti se plangeau de situatia SGV/SGP etc dar o faceam in timp ce stateam in unitate la o bere.
  situatia dupa cum ziceam , e diferita de la unitate la unitate, dar in toate cazurile: ofiterii si subofiterii conteaza, restu sunt sclavi penru ca vor sa fie sclavi.
  Nu va comvine ca primiti salariul asta, dar nu faceti nimic majoritatea si nu aveti nici macar liceul terminat. Sunteti un fel de “necalificati” in conceputl celor de conduc armata ,si sunteti tratati ca atare.
  Ori faceti ceva cu viata voastra , ori stati si va plingeti pe FB..
  Pana atunci > La dat cu mopu` pe coridor si la munca de necalificat prin unitate cu voi.

  Pentru cei care chiar au plecat in misiuni si muncesc in aplicatii , palaria jos. Sunt oameni care au adus recunostinta unitatilor in care au lucrat. La fel si ptr cei care fac ceva in unitatile in care sunt angajati.

 45. Ce eu am o vechime de 10 ani si am 1070 de lei cu tot cu sporuri chiar pe luna ianuarie anula asta si soldatii noi angajati au 1050 de lei care au 2 luni unde e realitatea?????

  • ai dreptate. Asa este. Stai sa vezi ca cei care se vor angaja dupa 1 mai vor avea si mai mult decat voi. 1250

 46. ce salariu are un sgp in prezent

 47. HUp Holland says:

  In anu 1992 mi-am dat demisia din armata si bine am facut, din 2006 am renuntat la cetatenia romana si sant cetatean olandez, atunci nu era RO in EU. Pe scurt alti colegi in anii 90′ au fost fortati sau ” sfatuiti” sa treaca in rezerva(sa iasa la pensie). Cu o pensie echivalenta in euro de aprox 25–340 de euro dupa spusele lor. N-ai ce face in RO sacalii au facut prapad, cei din politichie. Te apuca scarba numai vazand si auzind ca nu toti din familile noastre au avut curajul sa iasa din sistem si sa lucreze cand se mai putea gasi un loc de munca pe ” afara”. Asta e ,fara risc, n-ai nici o sansa. Numai de bine

 48. Salut,sunt foarte revoltat pe cei de la guvernare,au asa mare noroc ca,nu avem voie sa iesim in strada,daca as avea voie sa ies,as fii primul care s-ar duce s-ar protesta in fata guvernului,dar cum nu avem voie la sindicat,sau sa protestam,asa ca latram aici pe fb,sau pe oriunde altundeva.
  tare mult as vrea sa stau fata in fata cu ministrul apararii,sa discutam ca de la om la om,salariile noastre `sgp` si salariul lui,sau al unui colonel oarecare. + ca mai sunt multe alte chesti,chiria,care un colonel ia bani de chirie mai mult decat salariul meu,si nu este corect,un lt.col sta la et 2,plateste chirie de 8 mil la fel ca mine care stau la et 3. vedeti cumva corect asa ceva ? de ce nu se face un program standard,sa le dea la totii la fel,sa numai fie diferentele astea,si ura asta intre noi si ei! asa ca … sa ma c.a.c pe ei de `tehnocrati nenorociti` care imi au pus 2 lei la salariu! promit ca o sa aprind cate o lumanare in fiecare duminica pentru ei. de acei 2 lei.

  • Teofil :)) Tu ai scoala si puterea ministrului ?
   Ala e in sistemul militar de zeci de ani…
   Si aparent ai uitat ca SGP sunt ptr munca din unitaile miltare (la carat, la muncit, la curatenie) precum si pentru paza 🙂
   Daca nu`ti place salariu mergi si tu la ofiteri (dar probabil nu ai scoala suficienta sa faci asta , asa ca taci si fa curat in unitate acolo)

 49. Mi am dat demisia din armata in 2008 (lt in rezerva) si am plecat in Iraq .Riscuri a fost si sunt dar mai bine aici decat intr un sistem putred si infect, sper totusi sa nu inceapa in curand un razboi cu rasaritul ca e vai si amar de baietii destepti care fac legea acum precum si de orasenii care iau la misto Armata romana.RIP

 50. Lilian Nikky says:

  Numele meu este lilian N.This este o zi foarte plină de bucurie a vieții mele din cauza ajutorul Dr.saguru a făcut pentru mine, ajutându-mă să ex-soțul meu înapoi cu magia lui și dragoste vraja. Am fost căsătorit timp de 6 ani și a fost atât de teribil pentru că soțul meu a fost într-adevăr mă înșela și a fost în căutarea unui divorț, dar atunci când am dat peste e-mail Dr.saguru pe internet pe modul în care el a ajutat atât de mulți oameni pentru a obține ex-lor înapoi si ajuta la fixarea relationship.and face pe oameni să fie fericiți în relația lor. I-am explicat situația mea să-l și apoi să caute ajutorul lui, dar spre surprinderea mea el mi-a spus că mă va ajuta cu cazul meu și iată-mă acum sărbătoresc pentru că soțul meu a schimba total pentru totdeauna. El vrea mereu să fie de mine și nu pot face nimic fără a prezenta mea. Ma bucur cu adevărat căsnicia mea, ceea ce o mare sărbătoare. i se va continua pe internet, mărturisind pentru că Dr.saguru este într-adevăr o adevărată fugă vrajă.(…)El este singurul răspuns la problema ta și să te simți fericit în relationship.and tău său, de asemenea, perfectă în 1 Love SPELL 2 WIN EX BACK 3 FRUCTE pântecelui 4 PROMOVAREA sPELL 5 PROTECȚIE sPELL 6 sPELL DE AFACERI 7 BUNE JOB sPELL 8 LOTTERY sPELL și CURTE CASE spell.

 51. Sa mor daca mai inteleg ceva, fiecare comentariu este diferit. Pe orice site ma uit, un SGP zice ca ia 1000 de lei, altu ca ia 1500 altul ca ia 2000, daca se poate sa-mi zica si mie cineva cat ia un SGP ar fi bine. Ce sunt atatea variante? nu inteleg! pe mine ma intereseaza cat ia in total, pe luna! nu ce inseamna fiecare leu din solda. Ma intereseaza ca ia pe luna NET! cu tot ce se poate, ajutor de chirie sau orice exista in salariul lui, cat e totalul???? atat de greu de aflat?

  Daca un soldat ia 2000 de lei, scuzati-ma dar mi se pare acceptabil, este cu cateva milioane bune peste salariul minim. Si esti doar un soldat. Cat vrei sa iei? 1500 de euro? mergi in Norvegia atunci. Eu sunt sincer surprins ca MApN are 2000 de lei sa dea pe fiecare soldat in parte, mi se pare ceva de aplaudat. Iar sa fii soldat in Bucuresti sa iei o chirie de 250 de euro cu solda ta de SGP cum comenteaza unii aici…. ce cauti in Bucuresti frate daca nu ai casa aici? eu sunt din Bucuresti si nu as fii soldat aici chiar daca aici am camera mea in casa cu parintii, in apartament. Mergi frate la o unitate din munti, unde in lumea asta crezi tu ca un soldat rezista cu solda lui in Capitala? nicaieri. Poate doar un soldat din Dubai, unde le da SHEIKH-ul zeci de mii. Daca vrei bani, MApN nu e de tine, in MApN nu faci bani nici ca ofiter cu multe grade. Daca tu crezi ca 3000 de lei e un salariu bun pentru un Maior cu facultate, responsabilitate, functie de conducere, te inseli amarnic. Salariile sunt mici in toata tara nu doar la SGP in afara de unii ca Andreea Esca care iau 30 000 de euro pe luna sau cine stie ce senatori, procurori, judecatori, avocati, notari care la fel, au sume fabuloase. Daca vrei bani, ce cauti in MApN? sa servesti patria este o vocatie, o faci ca-ti iubesti tara nu pentru bani. 2000 de lei pentru un soldat este un salariu extrem de bun tinand cont ca acum cativa ani nici nu exista salariu pentru soldati. Daca iti place armata, vrei sa avansezi, faci cursuri la SGP, inveti, cresti in grad, asta este o pasiune. Vrei bani? ce dacu cauti in armata? bani nu faci in nicio armata din lume!

  Voi nu stiati ce bani luati inainte sa va faceti SGP? sau cum ati gantit-o pe asta? nu iti place oferta, nu te baga! EU este foarte mare, sunt la locuri de munca sa-ti pui si in cap, stai pe google 7 zile, aplici la 100 de job-uri, te suna 10 din 100 si pleci. Mergi si matura strazile in Londra si iei 800 de lire. Eu din fericire vreau si respect nu doar bani. Eu nu as matura strazile nici pe 1800 de lire. Dar daca tu crezi ca banul e mai important decat orice respect de sine, CE CAUTI IN MAPN????

 52. vacariu ionel says:

  Ideea este sa nu creada opinia publica ca sgp cistiga sume imense de bani si o duc ca in filme .sgp e o provocare ,este o meserie grea ,nu este platita foarte bine iar cine o practica o face din placere.Lumea confunda sgp cu cadrele militare care au alt statut. inainde de a va face o parere incercati sa fiti informati .

 53. un sgp nou angajat,de cateva luni castiga cat un subofiter de 15 ani vechime,pe langa asta sgp ul nu are nici o raspundere,tot subofiterul este tras la raspundere pentru cea ce face sgp ul.si culmea,vor ajunge sa castige chiar mai mult decat subofiterii.nu spun sau nu ma mai leg de faptul ca sgp i nu fac nimic ,din contra,cer numai invoiri,permisii,dorm in serviciu,fac orice numai serviciul nu si l fac.daca asta este corectitudine atunci eu personal regret ca am ales cariera militara.

Comenteaza acest articol

css.php