Asistenti medicali din sapte tari s-au reunit la Constanta

Pe parcursul Conferintei internationale au fost dezbatute teme de mare importanta in lumea medicala

Alina GHENCEA

Intre 29 mai si 1 iunie, la Constanta a avut loc Conferinta internationala „Asistenta medicala, prezent si viitor”, actiune la care au participat cadre medicale din tara, dar si din alte sapte tari (Marea Britanie, Italia, Suedia, Germania, Bulgaria, Ucraina si Scotia). Pe parcursul actiunii au fost dezbatute mai multe teme de mare importanta in lumea medicala, astfel ca asistentii medicali de la Constanta se pot considera norocosi.
In deschidere, vicepresedintele Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania filiala Constanta, as. Maria Dobre, a prezentat rolul organizatiei profesionale in programele de sanatate, ingrijiri la domiciliu, dar si in asistenta medicala comunitara. Maria Dobre a amintit de colaborarea cu unele organisme profesionale din Sanatate, dar si de organizarea cursurilor de Educatie Medicala Continua, care sunt absolut necesare asistentilor medicali pentru a deveni, dar si pentru a se mentine adevarati profesionisti.
Dr. Loti Popescu, seful Biroului de Programe de Sanatate si Educatie pentru Sanatate din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica Judeteana (ASPJ) Constanta, a prezentat, la randul sau, rolul asistentului comunitar in promovarea dreptului la sanatate. Programul-pilot dezvoltat de Ministerul Sanatatii, din anul 2002, a inclus si judetul Constanta, sistemul de asistente comunitare dovedindu-se intemeiat. „In comunitatile sarace, datorita muncii lor, s-a obtinut o rata mare a vaccinarilor (80%), crescand cu 15% numarul persoanelor diagnosticate si tratate cu TB, rata avorturilor a scazut cu 35% prin folosirea metodelor contraceptive, mortalitatea materna a scazut si ea etc.”, a mai spus dr. Popescu.
As. Bethleni Zsuzsanna, referent pentru proiecte la Institutul de Pregatire Medicala Continua din Budapesta – Ungaria, a facut si ea referire la serviciile tarii respective la domiciliu din punct de vedere al educatiei si perfectionarii.
Steve Strupeit, as. diplomat din Germania, a vorbit despre schimbarea structurii demografice dupa reunificare. Ceilalti invitati din strainatate au mai punctat teme referitoare la accidentele in casa si imprejurimi la care sunt expusi copiii, dar si munca pe care o presteaza impreuna asistentii medicali din Europa.
In ciuda tuturor afirmatiilor facute la adresa asistentilor medicali referitor la nivelul de pregatire profesional, presedintele OAMMR filiala Constanta, as. Mircea Timofte, a declarat ca lucrurile s-au mai schimbat si la noi, si ca avem destui asistenti medicali care au masterate sau chiar doctorate. Mircea Timofte a vorbit despre asistenta medicala, care este in continua transformare, in UE asistentii medicali avand un rol important in sanatatea publica. „Medicul are o supraspecializare si este o resursa umana scumpa. Asistentul medical este o sursa ieftina, care aduce beneficii mari. Este nevoie de o pregatire riguroasa a cadrelor medicale medii. Cu cat un asistent este mai bine pregatit, cu atat poate sa trateze mai bine. De asemenea, ne dorim ca asistentii sa poata furniza servicii medicale independente si sa incheie contracte individuale cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate”, a mai spus presedintele organizatiei profesionale a asistentilor medicali de la Constanta.

Comenteaza acest articol

css.php