Astăzi este Ziua limbii române!

Astăzi este Ziua limbii române!

Astăzi, 31 August, românii din România și din afara ei celebrează împreună Ziua Limbii Române.
A vorbi despre limba română este ca o duminică; Limba română este patria mea (Nichita Stănescu), este partea noastră de cer (Constantin Noica).
Limba română a stat și stă la temelia poporului român, însoțind bucuria și suferința acestuia – cântându-i bucuria și dorul, alinând suferința și jalea, dând tuturor celor din jur nume după rostul lor și firea noastră.
Limba noastră-i limbă sfîntă, / Limba vechilor cazanii, / Care-o plîng și care-o cîntă / Pe la vatra lor țăranii (Alexei Mateevici). În al limbilor tezaur / Pururea o să rămână / Limba doinelor de aur, / Limba noastră cea română (Grigore Vieru).
A celebra limba părinților și bunicilor noștri, a noastră și a tuturor urmașilor urmașilor noștri, este un semn suprem de responsabilitate și de respect, este o probă de iubire pentru cei ce-au fost și pentru cei ce vor fi.
Limba română își are eroii săi – românii care au cântat-o și iubit-o peste Prut, aducând-o acasă dintr-o prea lungă rătăcire a destinului, românii care nu consimt siluirii ei în spațiul nostru de etnogeneză și de iubire, românii plecați în lume, care plâng după iarba verde de acasă și deopotrivă cei rămași acasă, care țin pe umeri, zilnic, povara de a o păstra curată și vie.
Pentru prețuirea acestor eroi, membrii Asociației CASA MĂRII NEGRE sărbătoresc Ziua Limbii Române în Republica Moldova, la Căușeni și Chișinău, în perioada 31.08-02.09.2017, răspunzând unei invitații în acest sens a directorului Casei Limbii Române din Căușeni, domnul Valeriu Ostaș.
Asociația a facilitat, de asemenea, cu această ocazie, transmiterea unor importante donații de carte din partea doamnei Ștefania Mincu, soția profesorului universitar, scriitorului și criticului literar Marin Mincu, fost decan la Facultatea de Litere a Universității Ovidius din Constanța (cărți de referință pentru istoria literaturii române și traduceri din literatura și critica italiană, publicate la Editura Pontica din Constanța – cca 30 de titluri, peste 200 de volume) către partenerii Asociației din R. Moldova: Casa Limbii Române – Chișinău, Casa Limbii Române – Căușeni, Liceul Teoretic Alexei Mateevici din Căușeni (donația a fost efectuată în marja vizitei menționate).

Comenteaza acest articol

css.php