Așteptări mari pentru administrația locală din comuna Ciocârlia

Așteptări mari pentru administrația locală din comuna Ciocârlia

Edilii comunei Ciocârlia se chinuie de mai mulți ani, până acum fără succes, să realizeze câteva obiective de infrastructură absolut necesare pentru o localitate a Uniunii Europene. Bugetul local, alcătuit din taxe și impozite ale localnicilor abia ajunge pentru funcționarea aparatului administrativ al primăriei și Consiliului Local, nefiind cu putință să susțină construirea de noi școli, dispensare, reabilitare de drumuri ori de iluminat public. Salvarea o reprezintă bugetul județean, cel național, sau, în cel mai fericit caz, fondurile europene. Procedeul de accesare a banilor comunitari este însă deosebit de dificil. Primarul comunei Ciocârlia, TRaian Dragomir, este însă optimist și speră ca în acest an să se semneze mai multe contracte de finanțare, pentru proiectele pe care le-a realizat încă de acum patru, cinci ani.
Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDL), derulat prin Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene va aduce, în județul nostru, finanțarea necesară pentru mai multe proiecte de infrastructură, Ciocârlia urmând să primească finanțare pentru două proiecte, așteptate de mai mulți ani. Sumele sunt importante, în total peste 15 milioane de lei, și sunt pentru proiecte promovate de către primarul Traian Dragomir încă din mandatul trecut.
Unul dintre proiectele care vor primi finanțare prin PNDL 2 este cel de realizare a rețelei de canalizare și a unei stații de epurare în comuna Ciocârlia, proiect care are prioritate, întrucât administrația locală riscă sancțiuni din partea forurilor europene în cazul în care nu se conforemază acestei cerințe. Pentru aceste investiții s-a alocat suma de 7.389.233 lei.
Drumurile din comună au avut, de asemenea, mult de suferit în ultimii ani, iar proiectul prin care primarul Dragomir propunea reabilitarea câtorva kilometri, cu pietruire și asfaltare, va deveni, în sfârșit realitate. Potrivit Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, comuna Ciocârlia va primi o finanțare de 7.910.848 lei pentru modernizarea drumurilor.
“Pasul următor este semnarea contractelor de finanțare cu MDRAPFE, apoi putem demara procedurile de achiziție pentru lucrările de investiții”, spune primarul Traian Dragomir.
Cea de-a doua etapă a programului PNDL finanțează 9.500 de obiective de investiții, dintre care 2.500 de creșe și grădinițe, 2.000 de școli și 5.000 de alte obiective (din toate domeniile eligibile). Pentru aceste investiții sunt alocate fonduri în valoare de 30 de miliarde de lei, credite de angajament.

Comenteaza acest articol

css.php