Atribuirea de contracte, preferata lui Babu

DADL a atribuit, recent, un contract de curatare a plajelor in valoare de peste 122.000 lei, unei firme cu care a mai incheiat afaceri similare.

De la instalarea, in functia de sef suprem al Directiei Apele Romane Dobrogea Litoral, a lui Gheorghe Babu, institutia pare intr-o continua pana de idei. Toate contractele pe care le incheie pentru diferite servicii se fac prin negociere directa, pentru ca legea permite ocolirea procedurilor unde „manvrele” sunt greu de realizat, de genul licitatiilor publice. Unul din ultimele contracte atribuite de DADL este cel referitor la lucrarile de curatare, amenajare si reabilitare a suprafetelor de plaja aferente litoralului Marii Negre, in valoare de  122.072,71 lei fara TVA, adica peste un miliard de lei vechi. Criteriul de atribuire a contractului a fost pretul cel mai scazut si, daca ne luam dupa informatiile publicate pe site-ul www.e-licitatie.ro, Directia a primit o singura oferta pentru aceasta lucrare. Castigator a fost desemnat un client mai vechi al DADL, S.C. Zeus Service S.R.L. din  Navodari. In acest an, aceeasi S.C. Zeus Service a mai aparut ca parte intr-un alt contract atribuit prin negociere directa cu DADL-ul lui Babu, si anume cel referitor la lucrarile de decolmatare a cursurilor de apa Nuntasi, Saruri, Istria si Pestera. Contractul a fost atribuit la sfarsitul lunii iulie si avea o valoare de 442.446,24 lei, fara TVA. Nici cu ocazia acelui contract nu se primise vreo alta oferta, asa incat acoperirea legala ii scotea din discutie pe cei care ar fi putut fi banuiti ca ar avea vreun interes in incheierea afacerii. 

Curatarea plajelor a fost, de-a lungul ultimilor ani, una din gaselnitele celor care s-au perindat la conducerea DADL de a-si achita obligatiile catre diversi parteneri – politici sau de alta natura. In 2007, de exemplu, o firma cu un sigur angajat a obtinut de la DADL – pe atunci condusa de Ionel Manafu – contractul de curatare a plajelor, in valoare de peste 7,5 miliarde lei vechi. Lucrarea a fost atribuita de asemenea fara licitatie, model preluat cu succes de urmasul lui Manafu, Gheorghe Babu. 

Una din firmele care au profitat din plin de procedura negocierii directe, mai intai cu Manafu, apoi cu Babu a fost S.C. Socum Trans S.R.L., societate care a beneficiat, de-a lungul timpului, de cateva contracte «grase», care au ajutat-o sa scape de faliment. Zeci de miliarde de lei vechi au ajuns in conturile acestei firme, care, in ciuda situatiei financiare dificile – Registrul Comertului ceruse dizolvarea – a reusit sa puna mana pe bani frumosi. 

Revenind la curatarea plajelor, toti partenerii de pana acum ai administratorului plajelor – Directia Apele Romane Dobrogea Litoral – au avut doar de profitat de pe urma acestor contracte. Au incasat bani frumosi, in vreme ce nisipul a ramas mizerabil si nimeni nu a putut contabiliza exact cantitatea de gunoaie – alge de oricare alt fel – colectata de pe plaje. Si in tot acest timp, DADL si-a imbogatit parcul auto cu utilaje care mai de care mai specializate in colectarea si cararea algelor si a resturilor de pe plaje. Sa fi fost si aceste contracte de achizitii prin negociere directa destinate acelorasi prieteni…?!

Netty Dumitrache

Comments are closed.

css.php