BACALAUREAT 2012, SUBIECTE ROMÂNĂ SCRIS

Cum arată examenul de BACALAUREAT 2012 trăit de părinţi? SUBIECTELE la proba de ROMÂNĂ SCRIS le-au pus la grea încercare cunoştinţele de limbă şi literatură părinţilor care aşteptau, luni dimineaţa, în curtea unui liceu bucureştean.

 

Majoritatea copiilor cu care am vorbit după examen ne-a spus că au pregătit pentru Bacalaureat 2012 cu totul alte teme decât opera lui Mihai Eminescu şi că punctul al III-lea i-a luat complet prin surprindere. Chiar şi aşa, cei mai mulţi au ales spre analiză poezia “Luceafărul”.

 

Curtea liceului teoretic Dante Alighieri părea în această dimineaţă un loc abandonat, în care domnea liniştea. Doar câţiva părinţi îşi aşteptau copiii, discutând din când în când despre brutalitatea sistemului şi despre cât de încărcată inutil e programa şcolară.

 

Zvonul că la subiectul al III-lea ar fi picat “Luceafărul” a agitat spiritele. “Vai, dar ce greu le-a dat” se vaită un părinte în timp ce un altul vine cu informaţia de ultim minut, transmisă de o cunoştinţă care ar fi auzit la radio, cum că “Bac-ul de anul ăsta e cel mai greu din ultimii cinci ani”. O mamă se retrage din discuţie după ce mărturiseşte că “Edy nici nu cred că a citit Luceafărul. Nu l-am auzit zicând ceva”. Un alt părinte întreabă în şoaptă: “E poezie?”

Unii mai fericiţi decât alţii

 

În toiul discuţiilor şi după aproximativ o oră de la începerea examenului, unui prim elev i se descuie poarta de către agenţii de pază. Abătut şi mergând agale, păşeşte în afară, moment în care e luat cu asalt de cei de dincolo de poartă “Ce v-a dat?”. Tânărul grăbeşte pasul, pentru a evita să răspundă la întrebări şi se pierde printre maşini, cu gândul probabil că scena se va repeta peste doar câteva luni.

 

Urmează zeci de minute de linişte, timp în care soseşte o comisie de la Inspectoratul Şcolar, care nu înregistrează nereguli.

 

Ies din liceu alţi cinci, şase elevi la fel de “încrezători” în reuşita la această probă a Bacalauretului. Unii nici nu s-au mai complicat. “Nu am scris nimic la trei”, mărturiseşte un elev. Acesta este urmat de către o domnişoară agitată şi posomorâtă în acelaşi timp. Tocmai când cei prezenţi se pregătau să o încurajeze, lucrurile se limpezesc: grija fetei nu avea legătură cu proba. La intrarea în examen, îşi lăsase telefonul în grija părinţilor unei colege, părinţi pe care acum nu îi mai găsea.

 

După mai bine de două ore de la începerea examenului, părăsesc sălile feţele mai luminoase şi mai încrezătoare într-o notă bună. O fată arată tuturor subiectul primit, pe care îşi încercuise şi subliniase cuvintele cheie, şi mărturiseşte că, în opinia ei, toate punctele au fost accesibile iar “Luceafărul” “la îndemâna oricui”. Eleva e urmată de alţi colegi la fel de zâmbitori şi mulţumiţi că şi-au luat “grija asta de pe cap”.

 

Baremul de corectare la proba scrisă de LIMBA ROMÂNĂ LA BAC 2012 a fost afişat de către fiecare liceu în parte. Elevii aşteaptă acum rezultatele de pe 8 iulie iar pe 9 iulie pot depune contestaţie pentru oricare dintre cele trei probe scrise de săptămâna aceasta. Rezultatele finale se vor afişa pe 13 iulie.

gandul.info

Comenteaza acest articol

css.php