“Bubele” lui Ionita

Terenuri subevaluate si pierderi de sute de milioane de euro a lasat fostul primar al comunei Agigea… mostenire.
Actualul primar, Cristian Cirjaliu, inca analizeaza ilegalitatile lui Ionita, pentru a gasi solutii.

Situatia in care fostul primar al comunei Agigea, Ion Ionita, a lasat primaria este deja de notorietate, iar cotidianul „Observator” de Constanta a prezentat modul fraudulos in care fostul edil a abuzat de functia pe care a detinut-o timp de trei mandate, respectiv o perioada de doisprezece ani. Cazul – de notorietate – al terenurilor pe care acum se afla supermarketul Selgros este deja vechi, iar prejudiciul, calculat de procurori la 2,1 milioane euro, nu este singular. Acum, dupa ce locuitorii din Agigea si-au ales un nou primar, ies la iveala alte nereguli, tot cu terenuri, savarsite in vremea mandatului lui Ionita. Mult mai multe au fost actiunile lui Ionita departe de litera legii, pe care actualul primar, Cristian Cirjaliu, lupta sa le remedieze. In cele ce urmeaza va vom prezenta unul din cele mai recente dosare deschise pe numele fostului primar de Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta, cu numarul 225/P/2008. Practic, in loc sa se apuce de demararea proiectelor care stau la baza dezvoltarii localitatii, primarul Cirjaliu nu face altceva, de la preluarea mandatului, decat sa desfaca itele incurcate ale fraudelor fostului edil. Exista lucrari in derulare si in acest moment, insa multe altele sunt planurile social-democratului Cristian Cirjaliu pentru localitatea pe care acum o administreaza.
Revenind la situatia, de real dezastru, pe care a lasat-o „primarul penal” – renume pe care fostul edil al comunei Agigea, Ion Ionita, l-a „castigat“ inca de pe vremea cand era in functiune – vom prezenta o plangere penala inaintata de viceprimarul Dan Stefan Chiru catre prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta in data de 15 februarie 2008, si in care se face cunoscut modul in care primarul Ionita incalca prevederile Legii 571/2004 si ale Codului Penal. Concret, viceprimarul Chiru semnala ca „in exercitarea mandatului pentru care am fost ales de comunitatea locala, am constatat fapte si acte care duc la fraudarea legislatiei in vigoare. Aceste abuzuri si falsuri sunt savarsite de primarul comunei Agigea, Ion Ionita”. In aceeasi adresa, reprezentantul Primariei Agigea face cunoscut modul fraudulos in care seful sau, primarul Ionita, a actionat pentru interesul personal si al apropiatilor lui si deloc in interesul celor care au avut incredere in programul sau electoral si i-au acordat voturile. „In anul 2007, luna decembrie, am intrat in posesia unei copii de pe Hotararea de Consiliu Local cu nr. 19 din 18.06.2001 privind vanzarea prin licitatie publica a unor terenuri neproductive in suprafata de 142.368,65 mp. Am inceput sa caut documentele care au stat la baza acestei hotarari initiata de primarul Ion Ionita, si, deoarece am avut suspiciuni asupra modului in care a fost prezentata problema catre Consiliul Local Agigea, am gasit Raportul de Evaluare intocmit de S.C. Evaltas S.R.L., raport intocmit de ing. Constantin Tasente, despre care se face referire in respectiva hotarare”, se mai precizeaza in adresa inaintata de viceprimarul Chiru catre Parchet.

Fraude pe banda rulanta pentru o singura suprafata de teren

Raportul efectuat de S.C. Evaltas S.R.L. a analizat si evaluat terenul agricol neproductiv extravilan din comuna Agigea in suprafata totala de 218,800 mp (la pretul de 1.358,5 lei/mp) respectiv in suma totala de 297.239.800 lei. „Cautand prin documente am gasit si un al doilea Studiu si Raport de Evaluare, intocmit de S.C. Maestro Business Consulting S.A., raport intocmit de ing. Sirbu Anca Cristina, care analizeaza si evalueaza acelasi teren”, precizeaza, in plangerea sa, viceprimarul Chiru. Iata si care sunt concluziile evaluarii facute de S.C. Maestro Business Consulting S.A. Evaluarea a fost facuta la cererea Primariei Agigea, in data de 14.06.2001, iar „pretul stabilit in urma evaluarii pentru suprafetele mentionate mai sus, in total de 218,800 mp, este de 17.328 lei/mp, adica 3.791.366.400 lei sau 0,60 USD/mp”. La un calcul simplu, intre cea de-a doua evaluare a terenului si prima evaluare, efectuata de S.C. Evaltas S.R.L., este o diferenta uriasa – de aproape treisprezece ori mai mare ar fi valoarea terenului, potrivit S.C. Maestro Business Consulting S.A.! Intrebarea fireasca este, desigur, care era, totusi, valoarea reala a respectivelor terenuri… ?!

Pasul urmator

Primarul Ionita a prezentat, la acel moment, consilierilor locali cea mai dezavantajoasa oferta, respectiv pe cea intocmita de S.C. Evaltas S.R.L., iar decizia a luat-o singur, dupa cum precizeaza viceprimarul Dan Stefan Chiru. „Discutand cu consilierii locali mai vechi, acestia au spus ca nu stiu de cea de-a doua evaluare, respectiv de cea intocmita de S.C. Maestro Business Consulting S.A., ceea ce inseamna ca au fost indusi in eroare de catre Ion Ionita. Cred ca prin inducerea in eroare a consilierilor locali Ion Ionita a creat un prejudiciu comunei Agigea de peste 120.000 euro, prin faptul ca a prezentat o evaluare sub pretul pietei, iar acesti bani puteau fi folositi in interesul si in folosul comunitatii”, mai precizeaza viceprimarul Stefan Dan Chiru in sesizarea sa catre Tribunalul Constanta.
Ramane de vazut cum vor instrumenta procurorii acest dosar si ce masuri va lua instanta impotriva celui care pana nu cu mult timp in urma a condus destinele comunei Agigea.

Mihaela Tirpan

Comments are closed.

css.php