“Cămătari”, angajaţi la stat, cereau zeciuială ca să-şi facă treaba

“Cămătari”, angajaţi la stat, cereau zeciuială ca să-şi facă treaba

În mai puţin de o lună, procurorii Anticorupţie au reuşit prinderea a doi angajaţi ai Finanţelor Publice şi trimiterea acestora în judecată. Aceştia cereau de la un afacerist un procent de 10% din valoarea T.V.A.-ului pe care îl avea de recuperat de la stat. Aceasta era taxa pentru a-şi face treaba, totul depinzând de semnătura lor.

Sunt angajaţi la stat pe salarii mari, tocmai în ideea de a rezista tentaţiei de a accepta mită de la cei cu care intră în contact. Doi consilieri superiori din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Galaţi – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa – Serviciul Inspecţie Fiscală Persoane Fizice, Marius Valeriu Toropu şi Alexandra Bolchiş, probabil că ar fi acceptat şpaga fără nici o tresărire, dacă au fost în stare de lucruri mai grave de atât. Potrivit procurorilor, în luna martie, cei doi au fost trimişi la un control, după ce o persoană a făcut o cerere de rambursare a T.V.A.-ului în valoare de 313.000 de lei. Fără această verificare, finalizată cu Raportul de inspecţie fiscală, plata nu putea fi efectuată. Ca nişte veritabili cămătari cu servietă şi ştampila statului în buzunar, având contribuabilul la degetul mic, au cerut 10%, adică 31.300 de lei ca să îşi facă treaba. Prins la înghesuială, cel vizat de lăcomia celor doi a acceptat. A livrat banii în două tranşe, lui Toropu, bani pe care i-a plasat de fiecare dată în câte un autoturism.

Cei doi au fost reţinuţi şi arestaţi preventiv la începutul lunii trecute. Ieri, dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanţa pentru luare de mită, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză. Anchetatorii au pus sechestru judiciar asupra a două autoturisme ce aparţin celor doi inculpaţi. Este vorba de un autoturism Ford al lui Toropu, luat în leasing în anul 2008, şi un Audi A4 aparţinând colegei sale, Bolchiş, fabricaţie 2003, acestea fiind cele trecute în ultimele declaraţii de avere publicate anul trecut. Tot aici se poate vedea că venitul lor pe lună este un vis pentru mulţi dintre români. Toropu a câştigat, în anul 2012, 49.004 lei pe an, ceea ce înseamnă un salariu lunar de 4.083 de lei, iar soţia sa, angajată la Oil Terminal, 45.000 de lei, ceea ce înseamnă aproape un miliard de lei vechi într-un an, numai din salarii. Colega sa de muncă, Bolchiş, a câştigat doar 39.264 de lei în 2012, adică 3.272 de lei lunar. Soţul său, angajat al M.Ap.N., nu a câştigat decât jumătate cât ea: 20.000 de lei.

Cătălin SCHIPOR

Comenteaza acest articol

css.php