Campania electorală, comprimată la 29 de zile

Campania electorală, comprimată la 29 de zile

Campania electorală pentru prezidenţialele din 2 noiembrie începe pe 3 octombrie, la ora 00.00, şi se termină pe 1 noiembrie, la ora 7.00, conform Monitorului Oficial. Astfel, aspiranţii la fotoliul de preşedinte nu au 30 de zile să ne convingă, ci numai 29 şi şapte ore. 14 candidaţi au fost acceptaţi în competiţie, iar poziţia pe buletinul de vot a fost deja stabilită.

Ultimele pregătiri pentru campania electorală se mai pot face astăzi, de mâine seară, de la ora 00.00, candidaţii urmând să-şi prezinte proiectele pentru România. În competiţie au fost acceptate candidaturile a 14 politicieni care îşi doresc fotoliul de la Cotroceni.

Biroul Electoral Central a stabilit pe 30 septembrie, prin tragere la sorţi, ordinea de înscriere a candidaţilor şi a semnelor electorale pe buletinele de vot. Prima poziţie va fi ocupată de Kelemen Hunor (U.D.M.R.), urmat de Klaus Iohannis (A.C.L.), iar la poziţia a treia alegătorii îl vor regăsi pe candidatul P.P.D.D., Dan Diaconescu.

Pe cine mai votăm?

Actualul prim-ministru, Victor Ponta, candidat din partea Alianţei electorale P.S.D.-P.C.-U.N.P.R., se va afla pe poziţia a patra în buletine şi este urmat de candidatul Partidului Ecologist Român, William Brânză. Elena Udrea – candidat din partea P.M.P., cu susţinerea P.N.Ţ.C.D.-ului coordonat de Aurelian Pavelescu – se află la poziţia cu numărul 6 şi este urmată de Mirel Mircea Amariţei (Prodemo). Candidatul independent Teodor Meleşcanu poate fi găsit la poziţia 8 în buletinul de vot, acesta fiind urmat tot de către un candidat independent, Gheorghe Funar. La poziţia nr. 10 se află Zsolt Szilagyi, din partea Partidului Popular Maghiar din Transilvania. Monica Macovei, fostul ministru al Justiţiei, este candidat independent la alegerile prezidenţiale din acest an şi ocupă poziţia cu numărul 11 în buletinul de vot, fiind urmată de Constantin Rotaru, din partea Partidului Alianţa Socialistă.

Buletinul de vot este completat de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, care nu a reuşit să-şi ducă partidul în legalitate şi candidează independent pentru Preşedinţie. În fine, ultimul pe buletinul de vot al alegerilor din 2 noiembrie este candidatul Partidului România Mare, Corneliu Vadim Tudor.

Peste 18 milioane de romani votează

Mai mult sau mai puţin, fiecare dintre candidaţi a ieşit, deja, în spaţiul public pentru a-şi prezenta proiectul pentru următorii cinci ani. Unii dintre aceştia şi-au lansat inclusiv candidatura pentru competiţia prezidenţială, printre ei şi Victor Ponta, Klaus Iohannis, Călin Popescu Tăriceanu şi Elena Udrea.

Campania electorală pentru primul tur de scrutin va debuta vineri, 3 octombrie. Primul tur al alegerilor prezidențiale va fi pe 2 noiembrie, iar cel de-al doilea, dacă va fi necesară organizarea lui, se va desfășura pe 16 noiembrie.

Au drept de vot, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 18.313.698 de cetăţeni români şi 18.321.512 pe 16 noiembrie, potrivit ultimelor date furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă. În campania electorală, candidaţii au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber şi fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, marşuri, precum şi prin intermediul mass-media. De asemenea, în unităţile militare, în cele de învăţământ, în timpul programului de învăţământ, în sediile reprezentanţelor diplomatice, precum şi în penitenciare, acţiunile de campanie electorală sunt interzise.

Mihaela TÎRPAN

 

 

 

Comenteaza acest articol

css.php