Campanie ITM – LOCURI DE MUNCĂ SĂNĂTOASE PENTRU TOATE VÂRSELE

Campanie ITM – LOCURI DE MUNCĂ SĂNĂTOASE PENTRU TOATE VÂRSELE

In perioada 24-28 octombrie 2016 s-a desfășurat CAMPANIA EUROPEANĂ LOCURI DE MUNCĂ SIGURE ȘI SĂNĂTOASE 2016-2017 cu tema “LOCURI DE MUNCĂ SĂNĂTOASE PENTRU TOATE VÂRSELE”.
Campania organizată la nivelul Uniunii Europene de către Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în muncă are la bază constatările proiectului-pilot al Parlamentului European – “Munca în condiţii mai bune de securitate şi sănătate la orice vârstă” şi evidenţiază importanţa unei abordări care să ţină seama de toate etapele vieţii. Se pune accent pe promovarea practicilor de muncă sănătoase în rândul lucrătorilor tineri, crearea unor condiţii de muncă adecvate ce conferă durabilitate vieţii profesionale şi asigurarea îmbătrânirii în condiţii bune de sănătate.
Obiectivele specifice ale campaniei pentru locuri de muncă sigure şi sănătoase 2016-2017 sunt următoarele:
-Promovarea muncii drabile şi a îmbătrânirii în condiţii bune de sănătate, cu sublinierea importanţei prevenirii pe tot parcursul vieţii profesionale;
-Furnizarea de informaţii şi instrumente practice de gestionare a securităţii şi sănătăţii în muncă în contextul îmbătrânirii forţei de muncă, atât angajatorilor cât şi angajaţilor;
-Facilitarea schimburilor de informaţii şi a diseminării bunelor practici în domeniu.
Inspecţia Muncii şi-a asumat un rol pro activ pe durata campaniei şi se implică prin acţiuni de informare, mese rotunde şi seminarii în promovarea obiectivelor acesteia la nivel national, actiuni care s-au desfasurat inclusiv de către I.T.M. Constanta , la nivel local.
Cu ocazia organizării acestor acțiuni au fost distribuite materialele de informare puse la dispoziţie de către Punctul Focal al Agenţiei Europene de Securitate şi Sănătate în Muncă în România.
S-a urmărit cu precădere antrenarea întreprinderilor, din cât mai multe domenii, în derularea acestei campanii prin efectuarea evaluării riscurilor din perspectiva diversității vârstei. La nivelul I.T.M. Constanta au fost organizate 8 intruniri cu reprezentanti ai angajatorilor , reprezentanti ai lucratorilor si lucratori cu atributii in domeniul securitatii si sanatatii in munca din diverse domenii de activitate.
Aceasta campanie are la bază constatările proiectului-pilot al Parlamentului European – “Munca în condiții mai bune de securitate și sănătate la orice vârstă“ 2013-2015, coordonat de Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă și vizează, în principal, furnizarea de informaţii şi promovarea utilizării unor instrumente simple şi practice pentru angajatori și lucrători în vederea identificării și gestionării problemelor generate de îmbătrânirea forței de muncă, fără a se axa exclusiv pe o categorie de vârstă, ci având în vedere lucrătorii de toate vârstele.” Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.

Comenteaza acest articol

css.php