Cât valorează viaţa unui copil de 6 ani?

Un băieţel de 6 ani, din Mangalia, diagnosticat cu cancer laringofaringian, mai are de trăit doar şase luni dacă nu începe un tratament în străinătate

La toamnă ar trebui să înceapă clasa I, să se bucure de viaţă, de copilărie, să se joace cu prietenii, însă pentru Ştefan Adrian Colareza, din Mangalia, aceste lucruri, care par simple, sunt acum doar dorinţe. Are 6 ani şi doar de câteva luni a fost diagnosticat cu o formă extrem de agresivă de cancer –limfom non-hodgkinian tip Burkitt de cavum, cu invazie de mastoid dreaptă, maxilar drept, cellule etmoidale şi extensie intracraniană în fosa temporal dreaptă. În cuvinte simple, asta înseamnă cancer laringofaringian cu extindere, adică îi este afectată întreaga parte dreaptă a capului, un tip de afecţiune care nu se tratează în România, aşa încât în acest moment, fără un ajutor din partea semenilor, Ştefănuţ este condamnat la un sfârşit rapid şi în dureri cumplite.

Mariana şi Marius Colareza, părinţii lui Ştefănuţ, au început această luptă contracronometru pentru viaţa fiului lor, în urmă cu doar câteva luni. Anul acesta, în februarie, au apărut primele dureri la urechea dreaptă. Au consultat un medic ORL din Mangalia, care a stabilit diagnosticul – otită medie acută – şi a recomandat tratament cu antibiotic şi picături pentru nas. „În luna martie 2012, pe lângă durerea de urechea dreaptă, au apărut şi durerile de obraz, pe aceeaşi parte şi nasul fiindu-i înfundat total pe ambele nări. Am ajuns, iar, la acelaşi medic ORL care, după examinare, ne-a spus că este suspect de polipi, tratamentul fiind antibiotic şi picături de nas. Durerile au încetat până spre sfârşitul lunii martie 2012, când am observat că faţa lui Ştefănuţ s-a strâmbat spre stânga, nu mai putea să închidă ochiul drept şi avea dureri mai mari de ureche. Erau primele simptome ale parezei faciale pe partea dreaptă. Am ajuns, iar, la medicul ORL din Mangalia, care ne-a recomandat un alt medic ORL, din Constanţa. la Policlinica cu Plată“, povestesc părinţii lui Ştefănuţ.

Nici la Constanţa nu au primit mai multe lămuriri, ci doar li s-a spus că băieţelul are probleme cu polipii şi amigdalele, urechile fiindu-i curate şi sănătoase, dar li s-a recomandat să-i facă un set de analize. După câteva zile de căutări, au consultat un alt medic ORL care, după examinare, a decis ca micul pacient să fie trimis de urgenţă la Bucureşti, întrucât starea lui era foarte gravă: avea pareză facială dreapta şi otomastoidită, iar pentru rezolvare se impunea intervenţie chirurgicală de urgenţă.

La Bucureşti a început, însă, calvarul, cu alte teste, după operaţie, care au confirmat diagnosticul final – cancer laringofaringian. Ştefănuţ este şi acum internat la Institutul Fundeni, unde urmează un tratament oncologic extrem de dureros. Medicii români nu pot face, însă, mare lucru pentru băiat, deoarece acest tip de cancer nu se tratează în ţară. Le-au recomandat părinţilor să-l ducă la o clinică din Europa, unde boala poate fi tratată corespunzător, dar acest lucru implică bani.

Suma de care are nevoie familia Colareza într-o primă fază este 45.000 de euro, iar singuri ei nu pot acoperi aceste costuri. De aceea, au apelat la mai multe forme de colectă public. Au creat o pagină pe Internet pentru Ştefănuţ – http://colarezastefan.webgarden.ro/–, unde au postat fotografii ale băiatului, precum şi documentele medicale care atestă afecţiunea de care suferă. Până acum nu au avut foarte mare succes în demersul lor: în conturile bancare deschise s-au strâns doar 4.352 de lei şi 15 euro. Şi, cum timpul este acum principalul inamic în boala copilului, este nevoie de un efort susţinut pentru ca Ştefănuţ să trăiască.

Conturile în care se pot face donaţii pentru Ştefănuţ sunt deschise la B.C.R.: CONT IN LEI: RO11RNCB0760128149030001 şi CONT IN EURO: RO81RNCB0760128149030002.

Comenteaza acest articol

css.php