Cazarea în cămine lasă studenţii cu buzunarele goale

Cazarea în cămine lasă studenţii cu buzunarele goale

Noul an universitar le pregăteşte studenţilor o surpriză nu tocmai plăcută: creşterea tarifelor de cazare în cămine. La Universitatea „Ovidius“, costurile au fost majorate cu 15 lei, atât pentru cei de pe locurile cu taxă, cât şi pentru cei de la fără taxă. Şi la U.M.C., conducerea instituţiei vine cu argumente care să justifice mărirea tarifelor în cămine, însă liderii studenţilor solicită păstrarea celor de anul trecut.

„Ai bani, ai carte“ este o vorbă care devine tot mai populară în învăţământul românesc, fie că este vorba de cel preuniversitar, fie despre cel superior. De această dată, veştile proaste îi privesc pe studenţii care, în curând, vor începe noul an universitar. Conducerile a două din principalele universităţi constănţene din Dobrogea le pregătesc studenţilor o surpriză… Potrivit purtătorului de cuvânt al Universităţii „Ovidius“ Constanţa, asist.univ.dr. Daniel Citirigă, în urma discuţiilor cu liderii studenţilor şi aprobarea în Consiliul de Administraţie, tarifele de cazare au fost stabilite la 165 de lei/lună, pentru studenţii de la fără taxă, şi 280 de lei/lună, pentru cei de pe locurile cu taxă. Anul trecut, acestea au fost de 150, respectiv 250 de lei. Înscrierea pentru atribuirea unui loc de cazare pe unul din cele 1.327 se va încheia pe 23 septembrie, iar repartizarea a fost programată pentru perioada 27-30 septembrie.

Şi la Universitatea Maritimă Constanţa, studenţilor li se pregăteşte ceva. Deşi abia săptămâna aceasta vor avea loc negocierile dintre conducere şi reprezentanţii Ligii Studenţilor U.M.C., din declaraţiile celor aflaţi în fruntea insituţiei de învăţământ superior, inevitabil se va ajunge la o majorare a tarifelor de cazare. Prorectorul U.M.C., prof.univ.dr.ing.Cornel Panait, a fost tranşant în declaraţiile care argumentează creşterea costurilor. „Avem, deja, experienţa anului trecut, avem toate căminele în exploatare şi trebuie să punem în discuţie şi defectele de uzură. Vorbim despre camere care au fost devalizate de unii studenţi, care fie au spart un scaun de W.C., fie au stricat mobilierul sau s-a folosit în mod defectuos servirea mesei pentru că, deşi dispun de o sală de gătit şi una de mese, s-a preferat să se prepare mâncare în camera de cămin, lucru care a atras gândaci şi a fost nevoie de o deratizare serioasă, care a implicat costuri pe măsură“, a spus prorectorul U.M.C. El a precizat că este inadmisibil ca instituţia să plătească la nesfârşit stricăciunile provocate de către studenţi. „Vom introduce la categoria cheltuieli, inclusiv pe cele pentru deratizare şi întreţinere a căminelor studenţeşti şi credem că, inevitabil, va fi o majorare a tarifelor de cazare“, a mai precizat Panait. Discuţiile pentru stabilirea costurilor vor avea loc săptămâna aceasta, iar liderul Ligii Studenţilor U.M.C., George Albină, este de părere că deşi va fi dificil să se obţină o scădere a tarifelor, cel puţin se va zbate pentru menţinerea lor la acelaşi nivel cu cele de anul trecut. Acesta speră ca cei din conducerea instituţiei să ţină cont şi de faptul că studenţii nu au venituri care să le permită să plătească mai mult.  Repartizare celor aproximativ 450 de locuri în căminele studenţeşti ale U.M.C. va avea loc pe 29 şi 30 septembrie.

Pentru cei cu părinţi cu „dare de mână“, ofertele imobiliare sunt numeroase. De exemplu, pentru un loc de cazare în zona Delfinariu, Tomis Nord sau pe lângă Universitatea „Ovidius“, tarifele pornesc de la 450 de lei de persoană, dar pot ajunge şi la 200 de euro pe lună. „Cireaşa“ de pe tort este că beneficiază de… wireless.

Emilia SAVA

Comenteaza acest articol

css.php