Cazinoul din Constanța, inclus într-o listă a celor mai periclitate situri din Europa

Cazinoul din Constanța, inclus într-o listă a celor mai periclitate situri din Europa

Miercuri, 17 ianuarie 2018, se va organiza o conferință dedicată situației critice a Cazinoului din Constanța. Evenimentul va reuni reprezentanți ai diferitelor instituții implicate de-a lungul timpului în gestiunea clădirii, precum și organizații și instituții cu atribuții în domeniul protecției patrimoniului.

Asociația ARCHÉ a propus Cazinoul din Constanța pentru lista celor mai periclitate situri din Europa, publicată bianual de Europa Nostra – federație paneuropeană – ca parte a programului 7 Most Endangered. Acest program a fost lansat în ianuarie 2013 de către Europa Nostra, în colaborare cu Institutul Băncii Europene de Investiții, ca partener fondator, și de către Consiliul Băncii Europene de Dezvoltare, ca partener asociat. Sunt identificate monumente și situri din Europa aflate în pericol de distrugere și sunt mobilizați parteneri publici și privați, pe plan local, național și european, pentru a găsi un viitor viabil pentru acestea. Patrimoniul românesc a beneficiat și în trecut de sprijin prin programul 7 Most Endangered. În 2014, experții internaționali au realizat, alături de societatea civilă, o strategie de salvare a 60 de biserici de lemn din sudul Transilvaniei și nordul Olteniei.
Lista scurtă de 12 situri va fi anunțată pe 16 ianuarie 2018. Lista finală a celor 7 situri se va anunța pe 15 martie 2018.

Pe 17 ianuarie 2018 se vor reuni, la Constanța, principalii actori instituționali de care depinde prezentul și viitorul cazinoului, pentru a armoniza discuțiile și a facilita depășirea obstacolelor actuale. La eveniment vor lua parte reprezentanți ai Companiei Naționale de Investiții, Primăriei Constanța, Institutului Național al Patrimoniului / Ministerului Culturii, precum reprezentanți ai autorităților locale și instituțiilor de cultură din Constanța.

Evenimentul deschis publicului larg și presei este precedat de un tur ghidat al cazinoului, urmat de o dezbatere închisă, moderată de un membru al Consiliului European al Arhitecților cu experiență relevantă în proiecte de revitalizare urbană. Scopul dezbaterii este conjugarea și optimizarea eforturilor existente, având în vedere faptul că instituțiile prezente la dezbatere au responsabilități și atribuții diferite, dar complementare, în ceea ce privește prezentul și viitorul Cazinoului, monument istoric de importanță națională și simbol al orașului. Concluziile dezbaterii vor fi apoi comunicate presei și tuturor celor interesați.

Inițiativa face parte dintr-un program mai amplu dedicat Cazinoului, prin care noi ca asociație ne propunem să creăm o punte de dialog între principalele instituții române implicate în gestiunea Cazinoului, angrenând de asemenea în dezbatere experți naționali și internaționali care pot oferi noi perspective de dezvoltare atât pentru monumentul istoric, cât și pentru zona peninsulară a Constanței. De asemenea, prin acțiunile noastre și ale partenerilor, dorim să consolidăm vocea reprezentaților mediului de afaceri și a comunităților locale și să le oferim șansa de a se implica activ în salvarea simbolului orașului.

Comenteaza acest articol

css.php