Ce decizie au luat locuitorii din “Rosia Montana” a Elvetiei

In ciuda recesiunii economice cu care se lupta intreaga Europa, locuitorii unor sate, care stau la propriu pe munti de aur, au decis ca mediul inconjurator este mai important decat profitul lor financiar.

Locuitorii din Valea Medel, din Elvetia, au votat recent ca se opun unei exploatari minere in regiunea lor. Investitia, pe care o dorea o companie miniera canadiana, s-ar fi ridicat la peste 1,2 miliarde de dolari si ar fi dus la crearea celei mai mari mine de extractie a aurului din Europa.

Firma oferea celor cinci sate si catune din vale un venit de 43,5 milioane de dolari pentru urmatorii 10 ani.

Cu toate acestea, doua treimi din cei 450 de locuitori ai regiunii au decis ca investitia nu merita. Exploatarea aurului ar fi insemnat defrisarea unei mari paduri de pin si distrugerea unor biserici si cladiri istorice.

Desigur, exista si locuitori care si-ar dori realizarea proiectului, pentru ca multi locuitori din zona sunt someri, iar populatia majoritara este in varsta. “Nu vrem sa fim un muzeu, avem nevoie de oameni tineri si de un viitor”, sustin cei care incurajeaza acest exploatarea miniera.

“Banii ar fi binevenit, dar cel fel de viitor vom avea, daca ne distrugem mediul inconjurator?” se intreaba tanara Nicole Venzin, citata de Christian Science Monitor.

La fel ca in Muntii Apuseni, la Rosia Montana, si aici exista urmasi ai legiunilor romane, care au cucerit zona in urma cu 2.000 de ani si care vorbesc si acum un dialect latin (Romansch).

Potrivit estimarilor firmei NV Gold, care vrea sa lucreze in zona, aici exista aproximativ 10 grame de aur la tona de roci, de doua ori mai mult decat ar fi nevoie pentru ca inventitia sa fie renatbila.

Desi au fost surprinsi de decizia votata de locuitori, reprezentantii companiei miniere isi mentin interesul in acest proiect.

“Vrem sa aratam oamenilor ca extractia aurului are o reputatie proasta nemeritata. Putem face o investitie cu afectarea minima a mediului”, declara presedintele companiei, John Watson.

Exploatarea aurifera de la Rosia Montana a revenit recent in dezbaterea publica dupa o serie de interventii publice ale presedintelui Traian Basescu, sustinator declarat al proiectului.

Presedintele a spus ca “trebuie sa inceapa” exploatarea, pentru ca tara are nevoie de aur, pe care sa-l duca la rezerva BNR.

In plus, acest proiect ar crea locuri de munca si ar ajuta la dezvoltarea economica a regiunii, sustine Traian Basescu.

In replica, Asociatia Alburnus Maior se opune acestui proiect, avertizand ca exploatarea miniera de aici, care ar urma sa foloseasca cianuri, va distruge complet mediul inconjurator.

stirileprotv.ro

3 Comments

  1. Ma bucur ca exista oameni care se gandesc astfel- deci se poate si asa !
    Si noi trebuie sa fim tari pe pozitie si sa nu sacrificam patrimoniul national, mostenirea noastra culturala, tavernele romane, neatinse nici macar de asupritori !

  2. adevarul e ca fiecare comunitate trebuie sa decida singura, nu i se poate impune o decizie. Iar daca oamenii din Rosia Montana vor sa se faca minerit la ei, sunt la fel de indreptatiti sa accepte proiectul minier, cum au fost cei din satul din Elvetia indreptatiti sa-l refuze. Doar e democratie

  3. PS: ma amuza ce scrie in final, ca opozantii spun ca ”va distruge complet mediul inconjurator”. Din univers? O afirmatie absurda pe care nu o mai crede nimeni.

Comenteaza acest articol

css.php