Ce ne rezervă ultimele două săptămâni de vară calendaristică?

Ce ne rezervă ultimele două săptămâni de vară calendaristică?

Administrația Națională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluției temperaturilor și precipitațiilor, pentru următoarele două săptămâni. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

Vremea se va încălzi treptat, de la o medie a temperaturilor maxime de 27 de grade în prima zi de prognoză, până la 34 de grade în data de 19 august. La sfârșitul primei săptămâni temperaturile diurne vor scădea cu 6…7 grade, apoi vor crește din nou, astfel că în intervalul 23 – 27 august vor atinge, în medie, 32…33 de grade. Temperaturile minime vor avea variații
asemănătoare. Media lor va crește de la 14…15 grade, până la 17 grade în 20 august.
Ulterior vor scădea cu aproximativ 3 grade, iar din 22 august vor fi în ușoară creștere, până la o medie de 16 grade.
Vor fi averse, pe arii extinse, în zilele de 19 și de 20 august și doar izolat în restul intervalului de prognoză.

CRIŞANA
Până sâmbătă, 19 august, valorile termice diurne vor fi în creștere și vor atinge, în medie, 33 de grade. În 20 august se vor înregistra cu aproximativ 6 grade mai puțin, apoi se va încălzi din nou, astfel că între 23 și 27 august media temperaturilor maxime va ajunge la 31…32 de grade. Temperaturile minime vor crește de la 14 grade, până la 17 grade în diminețile de 19 și de 20 august. În 21 și 22 august media acestora pe întreaga regiune va fi cu 2…3 grade mai mică, iar între 23 și 27 august se va situa în jurul valorii de 15 grade.
Probabilitatea pentru averse va fi ridicată în zilele de 19 și 20 august, în timp ce în restul intervalului doar izolat vor fi posibilie ploi slabe, de scurtă durată.

TRANSILVANIA
Vremea va intra într-un proces de încălzire, care va culmina în data de 19 august, când temperaturile maxime vor atinge în medie 32 de grade. În următoarele două zile se va răcori, astfel că media maximelor termice nu va mai depăși 28 de grade. Va urma o nouă perioadă de încălzire, iar cele mai mari medii vor atinge 31 de grade. Temperaturile minime nu vor avea variații semnificative, iar media lor va avea valori între 12 și 14 grade.
Vor fi averse pe arii extinse în 19 și 20 august, când și cantitățile de apă vor fi mai însemnate, și izolat în restul intervalului.

MARAMUREŞ
Valorile termice diurne vor fi în creștere, de la o medie de la 27 de grade în prima zi, până la 32…33 de grade în ziua de 19 august. Vremea se va răcori în jurul datei de 20 august, apoi se va încălzi din nou, dar de această dată media maximelor termice nu va mai depăși 30…31 de grade. Temperaturile minime vor avea variații asemănătoare, cele mai calde nopți vor fi în 19 și 20 august, media urmând să atingă 15 grade, iar cele mai răcoroase, în 15, 16 și 22 august când se vor atinge 13 grade.

Vor fi averse în zilele de 19 și 20 august și doar izolat, în restul zilelor de prognoză.

MOLDOVA

Vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, de la valori medii maxime de 24…25 de grade în prima zi a intervalului de prognoză, până spre valori în jurul a 32 de grade, în data de 19 august. Ulterior, mediile maximelor termice vor scădea până spre 28 de grade. Din data de 22 august și până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni nu vor mai fi variații notabile, urmând ca media temperaturilor maxime să atingă 30…31 de grade. În ceea ce privește evoluția temperaturilor minime, nu vor fi variații semnificative, media acestora urmând a fi de 16…17 grade. Valori mai scăzute vor fi în jurul datei de 22 august, când media va fi de 14…15 grade.
Pobabilitatea de apariție a averselor va fi mai ridicată la începutul intervalului și în jurul datei de 20 august.

DOBROGEA
În cele două săptămâni de prognoză nu vor fi variații semnificative ale valorilor termice. Media maximelor se va situa între 28 și 30 de grade, iar a minimelor între 18 și 20 de grade. Temperaturi diurne mai coborâte vor fi la începutul intervalului și în jurul datei de 22 august, când media se va situa în jurul valorii de 26 de grade.
Pe arii restrânse vor fi ploi de scurtă durată, cu o probabilitatea mai mare la începutul intervalului, în 16 și 17 august și în jurul datei de 21 august.

MUNTENIA
Până spre sfârșitul primei săptămâni de prognoză vremea se va încălzi ușor, de la valori medii maxime de 30 de grade, la valori medii de 34 de grade, în 19 august. În zilele de 20 și 21 august media temperaturilor maxime va scădea spre 30 de grade, apoi, va crește din nou, și se va situa în jurul valorii de 32 de grade. Temperaturile minime nu vor avea variații semnificative, media acestora urmând a fi cuprinsă între 16 și 18 grade.
Probabilitatea de apariție a ploilor de scurtă durată va fi mai ridicată la începutul intervalului, precum și în 17 și 20 august.

OLTENIA
Temperaturile medii diurne vor crește treptat de la 30 de grade, până la 34…35 de grade în data de 19 august, apoi, până în 21 august, vor scădea la aproximativ 30 de grade.
Ulterior, media maximelor termice va crește ușor spre 32…33 de grade, iar până la finalul intervalului de prognoză nu se va modifica semnificativ. Media temperaturilor minime va fi de 16…17 grade în prima săptămână și de 15…16 grade în cea de a doua.
Probabilitatea de apariție a averselor va fi mai ridicat în 14 august, apoi în zilele de 16, 17 și 20 august.

Comenteaza acest articol

css.php