Centrul de zi “Focus”, puţină culoare şi speranţă în lumea copiilor cu cancer

În acest week-end, la Constanţa a fost inaugurat „Centrul Medical de Zi Focus“, un loc creat special pentru copiii cu boli oncologice şi hematologice. La nivelul judeţului Constanţa, în fiecare lună este diagnosticat câte un copil cu una din aceste boli necruţătoare.

Cancerul, indiferent de zona corpului unde este localizat, este o boală grea, iar lupta cu ea este şi mai grea. Ca adult, primeşti vestea şi o conştientizezi altfel decât un copil, care nu este capabil să înţeleagă pe deplin ce se întâmplă cu el şi de ce nu este la fel ca ceilalţi micuţi de vârsta sa. În Secţia de Oncopediatrie din Spitalul Judeţean Constanţa, care funcţionează la etajul VIII, sunt luaţi în evidenţă şi trataţi, în momentul de faţă, aproximativ 70 de copii cu boli oncologice şi aproape 200 cu boli hematologice non-maligne. O parte dintre aceştia, cu sistemul imunitar de multe ori prăbuşit din cauza bolii şi a tratamentelor agresive, trebuie să meargă periodic în spital, pentru control şi analize. De fiecare dată când ies din mediul steril, există un risc prin expunerea lor la alte boli, pe care le pot contacta imediat. Aşadar, era nevoie de un centru de zi, amplasat puţin mai departe de secţiile spitalului, dar în acelaşi timp aproape, pentru a avea acces la diverse facilităţi. Aşa a luat naştere pe hârtie ideea „Centrului Medical de Zi Focus“, care a fost pusă şi în practică.

„Copilul bolnav de cancer care face chimioterapie, este pacientul cel mai vulnerabil al acestui spital. Noi le spunem mereu «încercaţi să duceţi o viaţă normală», chiar dacă sunt în timpul chimioterapiei, dar cum să facă asta când ei trebuie să parcurgă acest drum îngrozitor şi un labirint în spital, de la parter până la etajul opt. Acest centru de zi este important, aici nu există spitalizare, aici copiii stau câteva ore, îşi fac tratamentul, îşi fac investigaţiile, pot să se joace, să se uite la televizor. Au tot felul de activităţi prin care să uite ce li s-a întâmplat“, a declarat dr. Adriana Apostol, şefa Secţiei de Oncopediatrie.

„Vinovată“ de această realizare este Asociaţia „Dăruieşte Aripi“, care prin sprijinul agenţilor economici constănţeni a reuşit să deschidă, în Policlinica Spitalului Judeţean, „Centrul medical de zi Focus“, o investiţie de 130.000 de euro.„Este primul proiect realizat de o asociaţie locală cu sprijinul mediului de business constănţean şi vă declar că sunt onorată să mă alătur unor oameni care au înţeles că este important să ne implicăm în comunitatea constănţeană“, a menţionat, la inaugurare, Alina Vasea, preşedinte al Asociaţiei „Dăruieşte Aripi“. Centrul are aproape 300 de metri pătraţi ca şi suprafaţă şi seamănă mai degrabă cu un loc de joacă decât cu un cabinet medical: totul este vopsit în culori calde, cu lenjerii de pat vesele şi cu locuri de joacă. În cadrul centrului sunt şi două saloane moderne, în care micii pacienţi vor sta timp de câteva ore, pentru a-şi face tratamentele cu citostatice sau eventuale transfuzii.

Cătălin SCHIPOR

Comenteaza acest articol

css.php