Cinci universitati se bat pe un student in sesiunea de admitere din toamna

Daca pana acum se anunta o concurenta acerba la facultatile de stat si apareau date ca 5 studenti pe loc, sau chiar 10 in unele cazuri, mai nou universitatile se bat pentru a-i atrage pe tineri sa le urmeze cursurile.

Cei care vor sa urmeze o facultate se pot inscrie in sesiunea de toamna. Dar locurile disponibile sunt de doua ori mai multe decat numarul absolventilor cu diploma, asa ca universitatile de stat si private se lupta pentru ei.

Unele scoli au redus taxele ori au introdus plata in rate. Altele au facut meditatii gratuite cu cei respinsi in prima sesiune, numai sa treaca in a doua. Miza este uriasa: milioane de euro care dispar din conturile facultatilor, odata cu lipsa studentilor.

Inca de la iesirea din examenul de bacalaureat, absolventii de liceu au fost sufocati de angajatii facultatilor private, care incercau sa-i recruteze. Tinerii stramba din nas pentru ca stiu ca au de unde sa aleaga. La Universitatea “Mihail Kogalniceanu” din Iasi, de exemplu, din 310 locuri s-au ocupat numai 50. Motiv pentru care conducerea a decis sa-i lase pe studentii in anul intai sa plateasca in rate cei 1.900 de lei si a redus taxele pentru anii doi si trei.

Chiar si daca s-ar mai inscrie inca pe atatia elevi, tot ar ramane libere doua treimi din locuri. Iar asta inseamna o pierdere de 94.500 de euro intr-un an.

Nici la Universitatea Titu Maiorescu nu au fost vreodata atat de multe locuri libere: trei sferturi la Administrarea Afacerilor si o treime la Finante Banci si Contabilitate. Insa conducerea aplica strategia inversa: taxele raman la fel de mari ca anul trecut.

Universitatea Dimitrie Cantemir a facut in schimb meditatii gratuite cu cei care au picat la bac in speranta ca vor trece examenul si se vor inscrie la ei. Nu de alta dar au ramas cu 20% din locuri libere la Marketing, Relatii Economice Internationale, Contabilitate, Stiinte Politice si Istorie.

Iar rectorul se asteapta la un adevarat cutremur incepind din aceasta toamna in rindul celor 106 universitati din Romania.

Pe 300.000 de locuri disponibile in facultatile de stat si private s-ar putea inscrie acum cel mult 90.000 de absolventi de liceu cu diploma de bac. Cu totii asteapta ziua de 4 septembrie, cand vor fi afisate rezultatele de la a doua sesiune de Bacalaureat.

stirileprotv.ro

Comenteaza acest articol

css.php