Cine il clinteste pe Babu?!

De luni bune, jurnalistii aduc periodic exemple de ceea ce inseamna domnia paguboasa a sefului DADL.
Superiorii sai par insa mai preocupati de apropiata campanie electorala decat de coordonarea activitatii unei institutii importante.

De luni de zile, jurnalistii constanteni atrag atentia asupra unor grave nereguli care se petrec in ograda Directiei Apelor Dobrogea Litoral, sub obladuirea directorului Gheorghe Babu. Nici unul dintre superiorii lui Babu nu pare insa sa tina cont de semnalele ziaristilor, asa ca liberalul ramane la conducerea institutiei si-si vede, mai departe, de propriile interese. Dupa un sezon turistic in care seful DADL a facut tot posibilul sa apere interesele concesionarilor de plaje, in detrimentul legii si al unor reguli de bun simt, Babu pare de nedezlipit de scaunul de director al institutiei din subordinea Ministerului Mediului. Semnale din presa locala si cea nationala au venit cu regularitate, pe tot parcursul sezonului, s-au adus exemple de bun simt de incalcare flagranta a legislatiei in domeniu, insa directorul DADL a afisat, de fiecare data, aceeasi atitudine nepasatoare si aroganta, fara sa se sinchiseasca de nimic. Probabil ca simte si el starea de somnolenta care i-a cuprins pe superiorii sai din Ministerul Mediului si preocuparile mai degraba pentru pregatirea apropiatei campanii electorale decat pentru coordonarea unor institutii a caror sarcina principala este sa gestioneze banii statului, asa incat isi vede linistit de treburi.

In materialul de fata vom vorbi insa despre modul cel putin dubios in care Gheorghe Babu foloseste sumele importante de bani pe care le are la dispozitie, pentru orice fel de lucrari, de la ample investitii in infrastructura si pana la simple prestari de servicii. Formula preferata de seful DADL pentru a-si proteja interesele proprii si pe ale apropiatilor pare sa fie aceeasi folosita de predecesorul sau, Ionel Manafu, si anume atribuirea de contracte. Si la mijloc este vorba despre sume enorme, toate provenind de la bugetul de stat sau din fonduri europene si destinate unor lucrari de infrastructura de mare amploare. Intregul procedeu de atribuire ar avea o justificare daca lucrarile s-ar face cu simt de raspundere, dar timpul ne-a dovedit ca multe din firmele care si astazi mai primesc contracte grase au tras tepe peste tepe, fara sa fie chemate sa indrepte lucrurile.

Una dintre aceste firme, abonata parca la banii publici impartiti cu generoziate de Gheorghe Babu este Deltacons SA, din Tulcea, o societate extrem de controversata, care de-a lungul celor noua ani de existenta a fost implicata in scandaluri rasunatoare.

Seria „colaborarilor” paguboase dintre DADL si firma tulceana a inceput in 2006, pe vremea lui Ionel Manafu, cand societatea a fost selectata pentru o lucrare extrem de importanta – consolidarea falezei din statiunea Venus. Pentru mai bine de 2 milioane de euro, Deltacons a primit sarcina sa realizeze un dig submers care sa protejeze plaja si faleza din Venus, de efectele curentilor marini. Lucrarea a fost receptionata anul trecut, iar dupa numai cateva de la receptie, o parte din sacii cu nisip folositi la realizarea digului submers au ajuns la… mal. Investitorii din turism din statiune au adus atunci la cunostinta opiniei publice faptul ca lucrarea fusese facuta de mantuiala, sacii care trebuiau sa reziste la presiuni uriase fusesera asigurati cu ata de cusut, iar prima furtuna mai serioasa a dus la ruperea lor. Lucrarea trebuia sa reziste 50 de ani – aceasta era garantia data de constructor – dar s-a ales praful dupa mai putin de un an de la receptie.

Acest fapt nu a insemnat, pare-se, nimic pentru actualul director al DADL, care in aceasta vara a mai atribuit doua contracte aceleiasi firme tulcene. In primul caz este vorba despre lucrarile de consolidare a digurilor Isaccea, Mila 23, Crisan si Sulina, lucrare atribuita in luna iulie si pentru care Deltacons va primi in total 4,2 milioane euro. Ultima lucrare cu care Babu i-a „pricopsit” pe cei de la Deltacons este una mult mai modesta ca valoare, doar 200.000 lei, pentru „servicii de reparatii si intretinere la nave si barci”. Desi obiectul principal de activitate al firmei tulcene il reprezinta constructiile de cladiri si lucrari de geniu, meseriasii de la Deltacons se pricep, se pare, si la barci, asa ca au mai pus mana pe un contract cu DADL-ul lui Babu. De altfel, din datele puse la dispozitie de publicatia electronica dgmarket, singura oferta primita de DADL a fost cea a tulcenilor. Pretul pentru care i s-a atribuit lucrarea – 200.000 de lei, fara TVA. Sa fie o simpla coincidenta faptul ca liberalul Babu continua politica democrat-liberalului Ionel Manafu de atribuire a unor contracte grase, sau interesul personal sta deasupra oricaror convingeri politice, iar banul dicteaza inainte de orice…?!

Netty Balaban Dumitrache

Comments are closed.

css.php