Update. Cine va reprezenta judeţul Constanţa în Parlament, pentru următorii 4 ani?

Update. Cine va reprezenta judeţul Constanţa în Parlament, pentru următorii 4 ani?

Update. Potrivit numărătorii paralele a PSD, la Constanța, social-democrații s-au clasat pe primul loc, cu 44,8%, iar PNL, pe al doilea, cu 18,49%. Surpriza este USR, care s-a situat pe locul al treilea, cu 9%, iar PMP, pe patru, cu 8%. ALDE este ultima formațiune care a trecut pragul electoral, cu 6%. Dacă cifrele nu se vor modifica radical, PSD va obține 3 mandate de senator și 6 de deputat. În aceste condiții, PNL nu va avea mai mult de un senator și doi deputați.

De la 14 deputaţi şi şase senatori, câţi a avut judeţul nostru în mandatul 2012-2016, în următorii patru ani vom fi reprezentaţi în forul legilativ de 16 parlamentari: 11 deputaţi şi 5 senatori. 143 de candidaţi au fost înscrişi pe listele electorale, la care s-au adăugat reprezentanţii minorităţilor ce au un loc de drept asigurat în Camera Deputaţilor.
Spre deosebire de scrutinurile anterioare, alegerile generale au fost presărate cu incidente relativ minore, de la dispariţii de ştampile de vot, la sesizări de urne nesigilate. Forţele de ordine au fost prezente la toate secţiile de votare din judeţ, iar reclamaţiile – care nu au fost deloc puţine – au fost rezolvate relativ repede.
Calculele prelelectorale au fost, cu siguranţă, date peste cap de realitate, iar prezenţa la vot în judeţul Constanţa, deşi peste media naţională pe parcursul zilei, a căzut la final şi s-a situat puţin peste 40% din numărul alegătorilor înscrişi pe liste. La ora 21,00, când s-au închis secţiile de votare, în judeţul Constanţa votaseră 256.673 alegători, din totalul de 628.310, ceea ce reprezintă un procent de 40,85%, puţin peste media naţională, de 39,49%. Procentele finale au coborât Constanţa din topul naţional, după ce, pe parcursul zilei, judeţul nostru se situase printre primele patru după prezenţa la urne.
La nivelul localităţilor, Grădina şi Saraiu au împărţit primul loc, cu o prezenţă de 62%, iar la polul opus a fost Rasova, cu doar 21%. În municipiul Constanţa au votat 44% dintre cetăţenii cu drept de vot.
Abia luni, în jurul prânzului, vom cunoaşte rezultatele parţiale comunicate de Biroul Electoral Judeţean şi se vor putea face calcule cu privire la numărul de mandate ce vor reveni partidelor care au trecut pragul electoral. Dacă ţinem, însă, cont de procentele preliminare, este posibil ca PSD să-şi adjudece cinci sau şase mandate de deputat şi două sau trei de senator. Purtătorul de cuvânt al PSD Constanţa, Mircea Titus Dobre a declarat, după închiderea secţiilor de votare, că se aşteaptă cifrele oficiale ale BEC, când se va şti exact câte mandate le vor reveni. „Nu ştim exact, pentru că nu s-a făcut o simulare. Ne dorim să avem cât mai mulţi parlamentari, pentru a ne putea susţine programele“, a explicat Dobre.
Candidat al PNL la Camera Deputaţilor, Robert Boroianu era, aseară, optimist şi anticipa un procent peste 30% pentru partidul său, ceea ce le-ar aduce două posturi de senator şi cinci de deputat. De asemenea, USR ar avea asigurat un post de deputat, la fel şi ALDE.
Dacă va obţine trei posturi de senator, PSD Constanţa va fi reprezentat de Liviu Tit Brăiloiu, Nicolae Moga şi Ştefan Mihu. Cu şase posturi de deputat, social democraţii îi vor trimite la Bucureşti pe: Iulian Iancu, Mircea Dobre, Cristina Dumitrache, Radu Babuş, George Vişan şi Florin Gheorghe.
Pe de altă parte, PNL Constanţa ar putea avea, teoretic, un singur post de senator, care va fi Vergil Chiţac şi cel mult trei deputaţi: Bogdan Huţucă, Robert Boroianu şi Ana Marcu.
Conform calculelor, şi USR Constanţa ar putea avea un senator – Dinu Nicoleta Ramona – şi un deputat – Ion Cristian Stelian.
PMP i-ar reveni un post de deputat – Robert Turcescu, la fel şi pentru ALDE – Mircea Banias.
Aceste calcule sunt însă teoretice, deoarece voturile partidelor care nu au întrunit pragul de 5% se vor redistribui învingătorilor şi situaţia ar putea fi alta.

Citește lista candidaților care au fost înscriși pe listele electorale, la Constanța:

Se apropie campania electorală: 143 de candidaţi pentru 16 funcţii de parlamentar

Comenteaza acest articol

css.php