Ciorba de fasole in paine

Ciorba de fasole in paine

Ingrediente
• o cana mare cu boabe de fasole
• un ciolan de porc, proaspat
• 200 g kaizer
• un morcov
• un ardei gras rosu sau capia
• o bucata de telina
• o ceapa
• o capatana de usturoi
• o cutie de rosii in bulion de 400g
• sare, piper, cimbru si menta proaspete si uscate, foi de dafin
• leustean
Pentru paine:
• 200 ml apa
• 1 linguta ulei de masline
• 1 lingurita de sare
• o lingura de zahar
• 1 si 1/2 linguri lapte praf
• 320 g faina
• 2 lingurite drojdie

ciorba-de-fasole-in-paine
Mod de preparare
Mai intai ciorba de fasole. Se pune o cana mare de fasole la inmuiat, de cu seara, in apa rece. Dimineata se arunca apa si se clateste fasolea tot cu apa rece, apoi se pune in oala cu apa clocotita si se lasa la fiert vreo ora.
Ciolanul de porc se feliaza si se pune la fiert si cand a facut spuma multa se arunca apa si se spala bine cu apa rece. Apoi se mai fierbe aproximativ o ora.
Legumele se spala, se curata si se taie cubulete. Kaizerul se taie feliute subtiri si usturoiul rondele.
Cand carnea a fiert, se scot oasele si se taie bucati. Fasolea se strecoara de apa in care a fiert si se adauga in oala cu ciolan. Apoi se adauga zarzavatul si apa clocotita, cam 1 l. Se conmdimenteaza cu sare, piper, foi de dafin, 4-5 crengute de cimbru proaspat, o crenguta de menta verde, dar se poate adauga si cimbru si menta uscata. Menta verde se pune in fasole pentru a evita durerile de burta.
Se lasa la fiert pana cand zarzavatul s-a inmuiat. Intre timp se trage la tigaie kaizerul si usturoiul, fara ulei, apoi se pun in oala cu ciorbita sa fiarba impreuna. La final se adauga rosiile taiate maruntel si se mai lasa 5 minute la fiert..
Prepararea painii. Se face un aluat obisnuit si se lasa la crescut.
Cand aluatul este gata se pune pe masa presarata cu faina si se intinde o foaie. Se coace “castronelul” pe fundul unui ibric, uns cu ulei si tapetat cu faina. Separat se face “capacul” si se pune deasupra o biluta. Se ung cu ou batut si se lasa la copt la foc mediu pana se rumenesc.
Se serveste ciorbita in “castronelul” de paine, un deliciu!
Pofta buna!

Comenteaza acest articol

css.php