Circ fara paine

Liberalul Albu, stapan pe banii Ministerului Agriculturii.
In ciuda restantelor uriase pe care MADR le are catre agricultori, secretarul de stat Gheorghe Albu baga institutia la cheltuiala, pentru a-si face campanie.
Ministerul a sponsorizat singura Zi a Recoltei in judetul Constanta la Cobadin, in Colegiul 3, unde candideaza… acelasi Albu.

Suntem la cateva saptamani distanta de debutul campaniei electorale, dar multi dintre cei care si-au anuntat intentia de a candida pentru o functie in Parlament au inceput sa devina tot mai vizibili, cu speranta ca alegatorii isi vor aminti de ei atunci cand vor pune stampila pe buletinul de vot. Pentru ca „painea si cutitul” sunt inca la ei, liberalii au dat tonul adunarilor electorale, mascate de prilejuri din cele mai diverse. Problema majora apare insa atunci cand se folosesc de pozitiile oficiale pe care le au in cadrul unor institutii publice, deoarece nu se limiteaza la implicatii de decor, ci baga la propriu banii bugetului public in actiuni al caror scop electoral este mai mult decat evident. Prima actiune de acest gen s-a consumat ieri, la Cobadin, unde a fost organizata Ziua Recoltei si Intalnirea fiilor satului. Tocmai acum, inainte de alegerile generale, principalul initiator al manifestarii de la Cobadin si-a amintit de faptul ca s-a nascut chiar intr-un sat al acestei comune si a iesit la rampa cu o actiune de popularizare a propriei persoane. Nu intamplator, ci pentru ca Gheorghe Albu, caci despre el este vorba, si-a exprimat intentia de a candida pentru un post de deputat tocmai pe Colegiul 3, adica exact acolo unde este inclusa si comuna Cobadin. Si, pentru ca ocupa un fotoliu important in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – secretar de stat – Albu trage dupa sine in aceasta campanie (pre)electorala si institutia publica pe care o reprezinta. Nu doar cu numele, ci, mai ales, cu fonduri substantiale si cu oameni pe care el insusi i-a plasat la carma unor alte descentralizate din subordinea aceluiasi MADR. Si iata cum Ministerul Agriculturii, care are restante uriase catre fermierii din toata tara, dar mai ales din judetul Constanta, si care nu misca un deget pentru a-i ajuta sa intre in posesia subventiilor care li se cuvin, sponsorizeaza – la initiativa lui Gheorghe Albu, desigur – manifestari populiste, al caror scop este doar unul electoral. 

Adunare liberala

Printre primii care au sosit la evenimentul de la Cobadin s-a numarat, cum altfel, prefectul Danut Culetu, pe care dragostea de PNL nu-l lasa niciodata departe de astfel de manifestari, in ciuda independentei politice impusa de statutul de inalt functionar public. I-am remarcat, intre cei prezenti, pe toti sefii de institutii subordonate MADR in teritoriu, oamenii pusi de Albu la carma Directiei pentru  Agricultura si Dezvoltare Rurala – Iancu Sapera, Dumitru Mergiani, directorul de la Agentia de Plati si Interventii in Agricultura, Grigore Mertoiu, de la Directia Sanitara Veterinara, Gheorghe Trandafir, directorul executiv de la Oficiul pentru Protectia Consumatorilor, toti liberali cu state mai vechi sau mai noi in partid, dar apropiati fideli ai secretarului de stat. E greu de spus care a fost contributia financiara a fiecarei institutii in parte, cert este ca alaturi de minister, al carui nume flutura pe mai multe bannere din piata centrala a Cobadinului, printre organizatorii oficiali s-a numarat si Directia Judeteana pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala. 

Spectacol pentru agricultorii care asteapta inca subventiile Ministerului

Daca facem abstractie de tenta electorala a ceea ce s-a petrecut ieri la Cobadin, tot raman destule semne de intrebare asupra faptului ca MADR a organizat si a participat direct, cu bani, la Ziua Recoltei. Mii de agricultori din tot judetul ar fi dorit, in loc de spectacole de muzica si dans, ca ministerul care ar trebui sa le reprezinte interesele sa cheltuiasca banii publici pentru plata tuturor restantelor pe care le datoreaza celor care muncesc pamantul. Unul dintre fermierii importanti din zona Cobadin, care lucreaza suprafete insemnate de teren, ne-a declarat, sub protectia anonimatului, ca ultimul an a fost unul de cosmar in ceea ce priveste relatia cu MADR. „Din ianuarie, ne-au pus sa facem dosare pentru utilaje agricole. Ne-au cerut zeci de hartii, apoi ne spuneau ca nu mai sunt valabile cele pe care le-am depus deja, si abia in luna iunie Directia Agricola ne-a aprobat dosarele si le-a trimis la Bucuresti. Din cele 28 de dosare trimise de la Constanta, ministerul a spus ca numai doua vor fi acceptate la plata. Adica, aici erau complete, aveau toate documentele cerute, iar acolo s-au razgandit. Normal ca erau pentru baietii destepti, ca doar spaga ajunsese unde trebuia”, povesteste, amar, fermierul. La fel a procedat ministerul liberal al carui scaun de secretar de stat il ocupa Gheorghe Albu si in cazul subventiei agricole. Daca anul trecut fermierii primeau 7 milioane de lei vechi pentru fiecare hectar de teren lucrat, anul acesta subventia a scazut la 2 milioane lei vechi, dar problema este ca nici macar acei bani nu s-au platit. Nici atunci cobadineanul Gheorghe Albu nu s-a gandit la consatenii sai, la faptul ca nu vor avea bani nici sa are, nici sa semene, nici sa recolteze. S-a gandit insa acum, in prag de alegeri, cand are nevoie de votul celor cateva mii de suflete ale comunei, pe care incearca sa le momeasca doar cu circ.

Acelasi fermier din zona Cobadin ne-a spus ca hambarele a zeci de agricultori sunt acum pline cu grau, pentru simplul motiv ca ministerul le ofera doar 3,5 lei pentru un kilogram, bani care nu le acopera nici macar investitiile lor, daramite vreun profit minim, iar toti au decis ca pentru moment sa nu vanda nimic. „Asa ne-au facut anul trecut. Ne-au luat graul la pret de nimic, de numai 0,3 lei/kg, l-au dus in port, l-au incarcat in vapoare, pe care le-au tinut cateva zile in largul marii, apoi acelasi grau, al nostru, a intrat in tara ca fiind de import. Acesta costa insa chiar si 1,2 lei/kg, adica de patru ori mai mult decat ceea ce am vandut noi. Suntem satui pana peste cap de Ministerul Agriculturii. Ne-au furat cum au putut si nu au facut nimic pentru noi, cei care avem grija ca pamantul sa nu ramana parloaga”, a explicat fermierul.

Ministerul Agriculturii, care nu a gasit tot anul bani pentru a se achita de obligatiile stabilite de lege catre agricultori, a sponsorizat insa o actiune care a avut un singur scop, acela de a-i face campanie electorala unuia dintre conducatorii sai, secretarul de stat Gheorghe Albu. Desigur, acum ar fi momentul ca organele de ancheta – Directia Nationala Anticoruptie, Parchet – sa se autosesizeze si sa demareze cercetarile, pentru a descoperi la ce sunt folositi banii statului, bani care, in loc sa ajunga la principalii lor beneficiari, finanteaza actiuni ale unor persoane care aspira la fotolii calde, de unde somnul sa nu le fie deranjat in urmatorii patru ani.

Comments are closed.

css.php