CJAS baga, lunar, 650.000 lei in maternitatile private

De aceste plati nu beneficiaza direct nici o mamica asigurata, pentru ca tarifele sunt identice indiferent ca se contribuie ori ba la fondul de sanatate
Explicatia ar fi ca preturile sunt oricum mai mici decat la alte clinici de profil din tara

Nu mai este o noutate pentru nimeni ca sistemul public de sanatate din Romania este cu ambele picioare in groapa, ca este tot mai prost finantat, ca angajatii sunt nemultumiti din cauza conditiilor de lucru, dar si a salariilor tot mai mici, ca investitiile – acolo unde se mai fac – sunt, de cele mai multe ori, ineficiente si nu-si regasesc utilitatea in starea de sanatate a populatiei.

Tot mai des se vorbeste, in ultima perioada, de sistemul coplata, care se doreste a fi introdus cat mai curand, intrucat bugetul alocat Sanatatii anul acesta, de Guvern, ajunge numai pentru jumatate de an. Asadar, fie ca suntem, fie ca nu suntem asigurati, peste cateva luni, orice vizita la medic va costa. Chiar si consultatia la medicul de familie, care de obicei consta intr-o trimitere la specialist, va costa, la fel cum vom scoate bani din buzunar si pentru internarea in spital, pentru analize medicale sau pentru medicamente. In aceste conditii, tot mai multe voci sustin ca plata asigurarilor de sanatate a devenit o obligatie de pe urma careia nu te alegi cu nimic, iar pentru servicii de calitate, cea mai buna solutie o ofera spitalele private. Iar atunci cand e vorba de un serviciu medical care se poate realiza intr-o clinica privata, daca pacientul dispune si de bani, alegerea este clara.

Asigurat ori ba, platesti la fel

In anumite cazuri, Casa de Asigurari de Sanatate, cea in contul careia noi, asiguratii, platim, lunar, o suma de bani echivalenta cu propria contributie, deconteaza o parte din factura eliberata de clinica, cu singura conditie de a fi incheiat un contract prealabil in acest sens, de a exista o trimitere catre respectiva clinica, de la medicul curant, iar serviciul medical sa se incadreze in cele decontate de asigurari. Un exemplu in acest sens il reprezinta maternitatile private, unitati sanitare cu mare cautare mai ales in randul viitoarelor mamici cu venituri medii si peste medie.

In Constanta, aparitia spitalelor private a fost un mare pas inainte, pentru ca acestea veneau cu o oferta greu de refuzat: medici buni, aparatura medicala de ultima generatie, conditii hoteliere net superioare celor din spitalul public. Si pentru ca era vorba despre nastere, un serviciu inclus in lista celor decontate, CJAS a incheiat contracte de prestari servicii cu ambele spitale, Isis si Euromaterna. La momentul inaugurarii Clinicii Euromaterna, de pilda, in mai 2009, valoarea contractului era de 350.000 lei/lunar, bani care s-au varsat, chiar daca nu integral, in fiecare luna, in contul clinicii, in baza unor facturi prezentate. Ce a insemnat, insa, acest contract pentru paciente?! Dintr-o declaratie a dr. Ioana Lutescu, reprezentantul PR al spitalului, aflam ca fie ca sunt asigurate, fie ca nu, viitoarele mamici platesc aceeasi suma pentru o nastere – 4.500 lei pentru nasterea normala si 5.000 lei pentru cezariana sau pentru nasterea acvatica. Oricine poate sesiza ca este vorba de o neconcordanta: CJAS plateste, lunar, o suma clinicii, in baza unor servicii prestate asiguratilor la sistemul public de sanatate, dar partea de plata a acestor asigurati este aceeasi cu cea a neasiguratilor, adica ei nu beneficiaza deloc de asigurare. Explicatia pentru aceasta „scapare” a celor de la Euromaterna este ca s-a impus o politica de tarife care sa permita cat mai multor femei sa apeleze la spital, adica preturile oricum sunt inferioare fata de ceea ce se practica in tara, iar din banii de la CJAS, se recupereaza o parte din cheltuieli, de la bugetul statului:

„Sistemul privat al serviciilor medicale din Romania nu are nimic de-a face cu banii de la Bugetul de Stat! Nu este un sistem social, dedicat intregii populatii, ci unui segment pe care Euromaterna incearca sa-l pastreze cat mai larg, dar care este, totusi, un sistem al oamenilor cu venituri medii si mari! Politica Euromaterna, de la bun inceput, a fost sa permita accesul la serviciile medicale de obstetrica-ginecologie unui numar cat mai mare de femei, iar acest lucru se reflecta in preturile mici practicate (raportandu-ne, repet, la sistemul privat de servicii de obstetrica-ginecologie). Ca sa putem sustine acest lucru, in conditiile in care am investit recent aproximativ 7.000.000 Euro in aparatura medicala si dotari, a trebuit sa cautam metode alternative de scadere a costurilor, iar contractul cu C.J.A.S. Constanta a fost unul dintre ele. Asadar, daca pacienta plateste asigurarile sociale de sanatate, Euromaterna recupereaza o mica parte a cheltuielilor din Bugetul de Stat.

Chiar daca o pacienta este asigurata, chiar daca nu este, ea plateste aceeasi suma de bani pe interventia medicala suferita la Euromaterna! Nimic in plus sau in minus!”, explica dr. Lutescu.

CJAS, generoasa cand vine vorba de maternitatile private

In baza acelui contract, CJAS a decontat, lunar, in contul clinicii, intre 275.000 (intr-o singura luna, de altfel) si 500.000 lei, intr-un procent mediu de aproape 70% din suma inscrisa in contract. In februarie anul acesta, din bugetul casei au plecat 500.000 lei catre Euromaterna si 150.000 lei catre Isis. Bani de care nici una dintre mamicile care au nascut in aceste spitale nu a beneficiat direct, deoarece ele au platit la fel ca cele neasigurate. Ca o comparatie, in aceeasi luna februarie, Spitalul de Pneumoftiziologie din Palazu Mare a primit de la Casa 677.878,13 lei, echivalentul aproximativ al platilor catre cele doua clinici private, Spitalul Cernavoda a primit numai 314.334,08 lei, in timp ce Sanatoriul Mangalia – 108.220 lei.

In Spitalul Judetean de Urgenta Constanta, cele mai scumpe servicii de spitalizare sunt considerate cele de la Maternitate. CJAS deconteaza 1.400 lei pentru fiecare zi de spitalizate a unei mamici. Daca aceeasi suma este prevazuta si pentru maternitatile private, asta inseamna ca jumatatea de milion de lei care a intrat in contul Euromaterna, in luna februarie, echivaleaza cu 357,14 zile de spitalizare, adica o medie de 119 nasteri pe luna, considerand cate 3 zile de spitalizare pentru fiecare femeie. In SCJU, zilnic, se nasc intre 12 si 14 copii, ceea ce inseamna intre 360 si 420 de copii pe luna, adica de numai trei ori mai mult decat la Euromaterna. Sa aiba una din trei viitoare mamici venituri peste medie, incat sa-si permita sa plateasca intre 4.500 si 5.000 lei pentru nastere…?! In acest caz constatam ca fie nu foarte multi cetateni au fost atinsi de criza, fie se incumeta sa aduca pe lume copii doar cei pentru care banii nu sunt deloc o problema.

Netty Dumitrache

13 Comments

 1. oare nu-si iau si cei de casa partea lor de spaga din suma asta???? Lasa, bine ca baga in curul alora de la euromaterna cite juma de miliard pe luna, iar spitalul judetean e o ruina, fara medicamente, fara aparatura, iar medicii nu se mai feresc de nimeni cind primesc plicul!halal am ajuns

 2. Sa vad daca am inteles…..este o institutie medicala privata, care primeste din banii mei,de asigurat. Dar pacientul plateste, chiar daca este asigurat……deci nu inteleg…..asi intelege daca platesc doar diferenta, dintre cit costa la stat si cit costa la Euromaterna….Asa o fi ?….sau e deturnare de fonduri….de ce se dau anii astia spitalului judetean sau muicipal ? parca era o discutie,,,,STIE dr. TICA ce spun acum, despre cit de bine este in mediul academic, din spitalele de stat?… ce sa mai spunem, oricum, in Constanta acel mediu medical, sa-i spunem Hipocratic, omenesc, lipseste…aici numai carieristi, cu iz didactic, cu dorinta de parvenire, cu interese politice, cu o clinica de cardiologie, scumpa foc, dara fara activitate, cu gindaci in spital, cu chivute care vind chiloti si sosete linga gravida care sta sa nasca……slabe sperante sa veem MEDICINA la Constanta…..Ar trebui sa scrieti mai des de aceste aspecte….

 3. Ai perfecta dreptate. Daca te duci la urgenta nu au nici macar algocalmin sau calciu. te trimit epste drum sa cumperi de la farmacie. Eu luanr platesc la sanatate peste 2 milioane de lei vechi si cand am avut nevoie nu au avut sa-mi dea la spital nici macar algocalmin. Sa le fie rusine. Cica este criza si baga bani in spitale private unde se duc tot aia cu bani, ca omu de rand care plateste CAS tot la jegu de la judetean ajunge. Eu nu pot sa inteleg de ce se finanteaza spitalele private cand cele de stat nu au bani de nimic. oare Ministerul stie pe ce se duc acesti bani?

 4. Nu e foarte clar de ce sistemul privat de sanatate trebuie sa @tepuiasca@ banii public ai CJAS Constanta, cand sistemul sanitar de stat este in colaps financiar !

 5. Pingback: Articole preluate din pres? « Sistemul sanitar românesc

 6. contribuabil says:

  Ce furaciune! Deci contractul Euromaternei pe 15 paturi de obstetrica si 5 de ginecologie este peste 500.000 ron/luna- ce generosi sunt hotii astia cu banii nostri?!!! Spitalul Judetean Constanta pe 300 nasteri/luna primeste exact 331.000 ron (deoarece plata si contractul este pe caz de boala nu pe zi de spitalizare cam 1100 ron/nastere). Euromaterna nu are mai mult de 60- 70 nasteri/luna- de ce Spitalul Judetean sa primeasca 1100 ron pt o nastere si Euromaterna sa primeasca 5.000 ron pt nastere? Daca tot arunca CJAS cu bani in ei de ce mai plateste si asiguratul 5000 nasterea? Pt ca fura cu nesimtire si fara jena iar din banii mei, contribuabil la Fondul Unic de Sanatate ei isi platesc rata lunara la BRD de unde s-au imprumutat( deci hotii astia si-au construit Euromaterna pe banii nostri), iar banii taxati ilegal de la paciente sunt premii pt Hotii Academici!

 7. daca este privat sa se descurce din ce castiga -la tarifele care le au -asta este escrocherie pe fata si statul este de acord

 8. Decat sa nasc in spitalul judetean si sa dau acolo spaga, o data pentru nastere (am inteles ca nu e putin, in euro – ca de – noi suntem platiti tot in euro – ha!!!), cate 10 lei de fiecare data la asistenta, pentru fiecare injectie sau pentru ca schimba copilul sau ii aduce biberonul (adica la 3 injectii pe zi + trei schimburi + …)… si daca vreau sa stau in conditii decente mai tb sa platesc si rezerva (care oricum are niste lenjerii mizerabile), plus medicamentele, tampoanele, pampersii pe care trebuie sa mi le cumpar, ajung la aceeasi suma pe care as plati-o la Euromaterna. Cu diferenta ca la Euromaterna mai ca te pupa si in fund si se ocupa ei de tot – atat pentru mama cat si pentru copil. Hai ceau, sa auzim de bine si multa sanatate!

 9. Hotie institutionalizata de catre medici,asa se poate “defini”,sustinerea cu banii asiguratilor(si uneori, de la stat),a “baietilor destepti” din sanatate, care si-au deschis afaceri private.Solutia, pentru iesirea sistemului de sanatate din ROMANIA -din starea de colaps permanent- este una foarte simpla, si anume, departajarea totala a finantarii sistemului de stat de cel “privat”.Traducere: toti banii asiguratilor pentru sanatate sa fie dirijati exclusiv, catre sistemul de stat.La aceasta masura, trebuiesc aplicate -in regim de urgenta- altele,cum ar fi:
  -interzicerea medicilor care lucreaza la stat, da a lucra/colabora la firme “private” (a avea cabinete private);
  -asigurarea serviciilor medicale non-stop,24ore/zi,365 zile/an, la toate specialitatile(lucrul in ture, cu o tura pana);
  -informatizarea sistemului sanitar la toate nivelurile,si executarea unor controale stricte, inopinate;
  -repartizarea absolventilor de medicina-in sistem, acolo, unde este stringenta nevoie de ei-,conform mediilor la absolvire;
  -la stat sa ramana spitale,policlinici, laboratoare,etc., in functie de numarul de locuitori.

 10. Degeaba scrieti voi ca banii tot ajung la euromaterna. Nimeni nu face nimic, ca macar cele asigurate pentru care clinica se deconteaza cu casa sa aiba un discount la aceasta maternitate. Preturile sunt la fel pt toata lumea. Din pacate mizeria din celelalte spitale ne forteaza sa mergem tot acolo pe cele care au cat de cat niste bani. Daca ar fi si alte locuri ar trebui sa ne unim si sa nu mai mergem deloc la ei. Sa-i bagam in faliment.

 11. Si la fizioterapie la stat e la fel,cjas nu a mai incheiat contract cu ea,ci cu cabinete private din cauza ca e aparatura veche sau mai stiu eu ce motive.Dac-ar fi sa fie corectitudine si banii sa fie mai bine chibzuiti,cumperi ce e nevoie,intretii ce s-a facut pe vremea lui ceasca si banii cheltuiti pana la urma sunt mai putini.De ce sa intretii cu banii de la asigurati cabinetele private si ce-i de stat arunci la gunoi.Cine-i privat,sa se intretina singur.De-aceea sunt spitalele asa cum sunt pentru ca banii asiguratilor ajung unde nu trebuie!

 12. Pingback: Viitoare mamici din Constanta (3)

Comenteaza acest articol

css.php