CNE Cernavodă poate rezista la un cutremur de peste 8 grade Richter fără a fi afectată siguranţa funcţionării

Centrala Nuclearo-Electrică (CNE) de la Cernavodă poate rezista, fără a fi afectată siguranţa funcţionării sale şi a sănătăţii populaţiei, la un cutremur de peste 8 grade pe scara Richter, deşi testele de stres efectuate au luat în calcul un seism de 7,8 grade pe scara Richter, a declarat, joi, Vajda Borbala, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN).

 

,,Raportul rezultat în urma misiunii de evaluare organizată de Comisia Europeană pentru revizuirea testelor de stres implementate de Centrala Nuclearo-Electrică (CNE) de la Cernavodă a arătat că rezistă până la 0,4 g fără pierderea funcţiilor de securitate nucleară şi deci nu au fost identificate puncte slabe. Acesta în condiţiile în care cutremurul maxim posibil estimat pentru România generează o acceleraţie orizontală maximă la nivelul solului de 0,18 g, echivalentul unui cutremur de 7,8 grade pe scara Richter’, a precizat Vajda Borbala.

 

În ceea ce priveşte inundaţiile, marjele de siguranţă existente sunt suficient de mari pentru a preveni apariţia efectelor de tip ‘cliff-edge’ (cele pentru care se pierd funcţiile de securitate nucleară) şi nu există puncte slabe.

 

În ceea ce priveşte evaluarea asupra pierderii alimentării cu energie electrică şi a pierderii totale a ultimei surse de răcire, experţii Grupului European la Nivel înalt privind Securitatea Nucleară şi Managementul Deşeurilor Radioactive – ENSREG consideră că există un nivel satisfăcător de surplus şi diversitate, la fel ca şi în cazul surselor primare şi alternative de răcire.

 

În perioada 12 – 15 martie 2012, echipa de experţi internaţionali care a vizitat CNE Cernavodă a revizuit rezultatele testelor de stres şi a recunoscut marjele de siguranţă existente pentru evenimente externe, conform raportului publicat de Comisia Europeană.

 

Raportul Comisiei Europene privind testele de stres efectuate în urma catastrofei nucleare de la Fukushima a fost publicat în data de 26 aprilie 2012.

 

,,Societatea Naţională Nuclearelectrica va investi la CNE Cernavodă circa 50 milioane de euro pentru o serie de proiecte noi, care au în vedere îmbunătăţirea siguranţei şi creşterea capacităţii de a rezista la situaţii de accident sever. Proiectele se vor implementa în perioada 2012-2013′, a mai arătat Vajda Borbala.

În statele UE sunt 147 de reactoare nucleare din 17 ţări, printre care şi România, iar alte 24 de noi reactoare sunt în proiect, dintre care şase sunt deja în construcţie. Numai 38 de reactoare au fost inspectate până în acest moment în cadrul testelor de stres.

AGERPRES

Comenteaza acest articol

css.php