Coada-racului calmează colicile

Coada-racului calmează colicile

Coada-racului (Potentilla anserine) a fost folosită inițial ca remediu hemostatic (care oprește hemoragia). În prezent, odată cu descoperirea proprietăților ei antispastice, este utilizată și în calmarea durerilor gastrice, menstruale sau intestinale. Planta crește în special în zonele de deal sau munte, în locurile umede, pe malurile apelor curgătoare, pe marginea drumurilor ori pe pajiști. Coada-racului este întâlnită, de asemenea, și pe lângă case, în livezi sau în grădini.

Cum o recoltezi și o păstrezi
Această plantă perenă cu tulpini târâtoare de aproximativ 40 de centimetri se recoltează în perioada de înflorire, care începe în luna mai și se termină toamna târziu. Tulpinile și frunzele sunt acoperite de peri fini albicioși, iar la baza plantei se află o rozetă de frunze. În vârful fiecărei tulpini crește câte o floare, izolată, cu 5 petale, de culoare galben-aurie. Pentru prepararea leacurilor se culege partea aeriană, mai ales rozeta de frunze de la bază și florile – cele uscate, ofilite sau mâncate de insecte nu se culeg. Se îndepărtează rădăcinile și tulpinile și se pune la uscat în locuri umbroase, bine aerisite, în straturi subțiri, pe foi de hârtie. Cel mai bine se păstrează în pungi de hârtie. Din 4-5 kilograme de plantă verde se obține 1 kilogram de plantă uscată.

Ce proprietăți are
Deși nu are miros, coada-racului are un gust puternic. Este bogată în substanțe amare și tanin, săruri minerale, mucilagii, flavonoizi, colină, steroli, ulei volatil și substanțe glucidice. Favorizează coagularea sângelui, are acțiune spasmolitică – fiind indicată ca antispastic, mai ales contra durerilor menstruale și de stomac. Este un bun diuretic, fiind de ajutor pentru eliminarea pietrelor de la rinichi.

Preparată sub diverse forme, coada-racului poate fi folosită atât pe plan intern, cât și extern.

Pentru uz intern, planta se folosește la tratarea bolilor de stomac, a colicilor abdominale, enterocolitei, diareii, tusei convulsive, artritei, astmului bronșic și a incontinenței urinare. În aceste cazuri se utilizează leacurile sub formă de infuzie, decoct, tinctură sau ceai.

Pe plan extern, are acțiune terapeutică în tratarea gingivitei, a arsurilor, eczemelor, plăgilor și durerilor abdominale. Se folosesc ceaiuri, infuzii și decoct sub formă de băi, gargară, comprese sau cataplasme.

Așa prepari remediile!
·         Infuzie: se pune 1 lingură de plantă la 1 cană de apă fierbinte și se acoperă 10 minute. Se strecoară, se lasă la răcit și se beau 2 căni pe zi, după mesele principale. Infuzia de coada-racului poate fi folosită pentru oprirea hemoragiilor interne sau externe. În amestec cu 1 linguriță de miere, se pot face și gargare pentru a trata problemele gingivale și durerile în gât. Poți face și ceai din 2 lingurițe de coada racului și 500 ml de apă, fierte 15 minute. Ceaiul se consumă călduț, în 3 reprize, după mesele principale. Pentru eliminarea calculilor renali se fac cure pe termen lung, minimum 3 luni de zile. Ceaiul este utilizat și în tratarea diareii și a enterocolitei.

·         Decoct: se prepară din 1-2 lingurițe de plantă la 500 ml de apă rece. Se lasă cel puțin 4-5 ore înainte de a fi folosit pentru spălături locale sau comprese. Este indicat în tratarea gingivitei – se fac spălături locale de 2-3 ori pe zi. De asemenea, pentru ameliorarea eczemelor, se spală zonele cu probleme de 2 ori pe zi. În cazul durerilor menstruale, se pun comprese cu decoct de coada-racului direct pe abdomen.

·         Tinctură: se pun 3-4 linguri de plantă în 250 ml alcool de 70º, se amestecă bine și se lasă la macerat într-o sticlă închisă la culoare, 2 săptămâni. Se strecoară, apoi se pune iarăși în sticla închisă ermetic, la loc răcoros, ferit de lumină. Se iau câte 10 picături după mesele principale. Tinctura este indicată în tratarea durerilor de stomac, a crampelor musculare și a durerilor în piept.

Info

Coada-racului se poate consuma și ca atare, în salate sau supe, în acest caz fiind folosite și rădăcinile și tulpinile.

clicksanatate.ro

Comenteaza acest articol

css.php