În comuna Ciocârlia se modernizează aleile pietonale și iluminatul public

În comuna Ciocârlia se modernizează aleile pietonale și iluminatul public

Comunele constănțene care au reușit să întocmească proiecte eligibile de dezvoltare a infrastructurii mai au de așteptat până când banii din bugetul central ori din cel european le vor intra efectiv în conturi și vor putea demara lucrările pe care le doresc pentru comunitate. Până atunci, investițiile urgente trebuie realizate, iar primarii gospodari caută soluții, apelând la sprijinul autorităților județene. Este și cazul comunei Ciocârlia, ai cărei edili și-au propus ca anul acesta, cât le mai permite vremea, să modernizeze o parte dintre aleile pietonale și sistemul de iluminat public.

Primarul Traian Dragomir a solicitat ajutor de la Consiliul Județean Constanța, care în ultima ședință a aprobat un proiect prin care se alocă procentul de 20% din sumele defalcate din cotele de 18,5% din impozitul pe venit pentru achitarea arieratelor pentru susținerea programelor de dezvoltare locală și pentru susținerea proiectelor de infrastructură ce necesită cofinanțare locală. Comunei Ciorcârlia i-a revenit suma de 350.000 lei, din care 300.000 pentru modernizarea aleilor pietonale, iar 50.000 lei pentru modernizarea iluminatului.
În planurile de dezvoltare pentru acest an, autoritățile comunei constănțene au inclus și construirea unei capele mortuare în localitatea Ciocârlia de Jos, după modelul celei deja realizate, anul trecut, în Ciocârlia de Sus. Pentru această investiție, gospodarii comunei vor apela la bugetul local.
Conducerea Primăriei Ciocârlia a realizat bugetul pe 2017, precum și o proiecție până în 2020, dar așteptările nu sunt deloc optimiste. Dacă, în 2015, totalul veniturilor încasate de Primăria Ciocârlia au fost în sumă de 5.135 mii lei, anul trecut, s-a ajuns la 6.071 mii lei, iar pentru acest an se estimează venituri de 6.469 mii lei. În perioada următoare, se așteaptă ca veniturile să mai crească puțin, astfel încât, în 2020, să se ajungă la 7.622 lei. O parte din venituri vor reprezenta cote provenite din sumele defalcate din impozitul de venituri și sume defalcate din TVA. Anul acesta, de exemplu, se anticipează că se vor primi 1.433 lei din cote defalcate din impozitul pe venit, respectiv 2.282 din TVA. De asemenea, se observă că subvențiile de la bugetul de stat vor fi tot mai mici: dacă în 2015 s-a primit suma de 155 mii lei, anul trecut au fost doar 8 mii, la fel așteptându-se și pentru acest an. În același timp, cheltuielile vor crește în următorii ani. În 2015, cheltuielile administrației Ciocârlia s-au cifrat la 5.472 mii lei, iar anul trecut, la 6.051 mii lei. Pentru 2017 este prevăzută suma de 6.445 mii lei, iar până în 2020 se va ajunge la 7.595 mii lei. Cea mai mare parte din cheltuieli o reprezintă cele de personal, urmate de bunuri și servicii.

Comenteaza acest articol

css.php