Comuna Ciocîrlia, gazda unui interesant proiect la care participă elevi și profesori din șase state

Comuna Ciocîrlia, gazda unui interesant proiect la care participă elevi și profesori din șase state

Administrația locală din comuna constănțeană Ciocîrlia sprijină un proiect derulat de Școala Gimnazială n. 2 din localitate, prin care copiii învață de să iubească și să respecte natura.
Intitulat “Healthy life is happy life”, proiectul este realizat printr-un parteneriat strategic cu școli din alte cinci state, Turcia, Polonia, Italia, Bulgaria și Spania și are drept scop susținerea schimbului de bune practici între școli. Finanțarea este asigurată de Comisia Europeană prin Programul Erasmus+, KA219.

Printre activitățile derulate la Ciocărlia se numără una dedicată teiului, elevii învățând să planteze, să îngrijească și să folosească beneficiile acestui miracol al naturii. Activitatea propriu-zisă a constat în formarea deprinderilor de plantare și îngrijire a plantelor medicinale în general și a teiului în special și s-a desfășurat pe două planuri: instruirea elevilor privind tehnica plantării și îngrijirii teiului și plantarea puietului de tei.
Copiilor li s-au prezentat valorile medicinale ale florilor de tei, dar și tehnica de plantare, apoi au determinat dimensiunile gropilor pentru fiecare puiet, au săpat gropile și au plantat în curtea grădiniței mai multi tei, achiziționați în cadrul proiectului.
A doua parte a acestui proiect educativ se va desfășura chiar la Ciocîrlia, la finele lunii mai, când comuna va fi gazda unui curs de formare al cărui subiect principal este stilul de viață sănătos și acordarea primului ajutor. La curs vor participa 20 de cadre didactice din toate școlile implicate în proiect: Bucak Ayse Sak Ortaokulu, Turcia, Szkola Podstawowa – Zespol Szkolno – Przedszkolny -Polonia, SMS Bovio-Palumbo,Trani – Italia, Sredno Uchilishte “Ivan Vazov”, Sopot – Bulgaria, Escola Els Raiers, La Pobla de Segur – Spania.
Partener al acestui program este Asociația civilă de prim ajutor și intervenție la dezastru și are ca obiectiv general promovarea unui comportament și a unui stil de viață sănătos. De asemenea, proiectul își propune să dezvolte competențele profesorilor în educația pentru sănătate în rândul elevilor, să dezvolte abilitățile de acordare a primului ajutor și de promovare a unui stil de viață sănătos în domeniul nutritiei. Manager de proiect este Prof. Florica Nicolae, iar Coordonator Prof. Dan Mihaela Emilia.
Primarul comunei Ciocîrlia, Traian Dragomir, promite întregul său sprijin pentru derularea în cele mai bune condiții a proiectului. “Ne vom implica pentru a ne asigura că dascălii străini vor beneficia de cele mai bune condiții atâta vrerme câtne vor fi oaspeți”, spune edilul Dragomir.

Comenteaza acest articol

css.php