Comuna Ciocîrlia va evita procedura de infrigement pentru lipsa sistemului de epurare a apelor uzate

Comuna Ciocîrlia va evita procedura de infrigement pentru lipsa sistemului de epurare a apelor uzate

Directiva Europeană 91/271 privind epurarea apelor uzate obligă toate localitățile cu mai mult de 2000 de locuitori să asigure infrastructura necesară pentru epurarea biologică a apelor uzate. Asta înseamnă că localități precum comuna Ciocârlia trebuie să respecte această obligație, iar apele uzate să nu mai fie descărcate în efluenți naturali, ci să ajungă într-o stație de epurare. Termenul impus de forurile europene este 31 decembrie 2018, dar, la fel cum s-a întâmplat pentru localitățile cu mai mult de 10.000 de locutori, vom beneficia de un răgaz de câțiva ani.

În situația în care nu respectă Directiva privind apele uzate, unitățile administrativ teritoriale intră sub incidența penalităților, ceea ce înseamnă că instituțiile europene pot declanșa procedura de infrigement împotriva țării noastre. Practic, acest lucru înseamnă amenzi zilnice pentru localitățile care nu recurg la epurarea apelor uzate.
În lipsa unui buget consistent, comuna Ciocîrlia a ales cea mai potrivită variantă pentru realizarea investițiilor de infrastructură mare, precum reabilitarea drumurilor și constituirea unui sistem de canalizare și epurare a apelor uzate. Astfel, cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, în viitorul imediat se vor realiza două proiecte majore. Prin Programul Național de Dezvoltare Locală, la Ciocârlia se va implementa proiectul “Modernizare străzi în comuna Ciocîrlia, județul Constanța”, cu o valoare de 7.910.848,00 lei, și “Introducerea rețelei de canalizare și construcția unei stații de epurare a apelor uzate”, cu valoarea de 7.389.233,00 lei.
Proiectele sunt deja aprobate, au fost deja semnate contractele de finanțare, iar în perioada imediat următoare se vor lansa procedurile de achiziție a fazelor de proiectare, urmând ca apoi să fie licitată și construcția propriu-zisă.

Comenteaza acest articol

css.php