Copiii ruşinii, povara Spitalului Judeţean

Copiii ruşinii, povara Spitalului Judeţean

Numai anul trecut, la Constanţa au fost abandonaţi 273 de copii, dintre care peste 120 de nou-născuţi din mame minore. Din păcate, numărul acestora creşte şi, în fiecare zi, în Spitalul Judeţean sunt cel puţin zece micuţi abandonaţi. În prezent, în secţiile Neonatologie şi Pediatrie se află 15 copii părăsiţi.

Judeţul Constanţa ocupă un ruşinos loc I în ţară în ceea ce priveşte numărul copiilor cu risc de abandon. Este chiar un fenomen îngrijorător, iar cauzele exacte nu se cunosc. Probabil că motivul principal este educaţia făcută de mântuială, odată ce aproape jumătate dintre copiii abandonaţi anul trecut au fost născuţi de mame minore. Din 273 de copii, peste 120 au fost născuţi de fete care nu împliniseră încă 18 ani. Vârsta la care unele dintre acestea dau naştere este greu de acceptat. Au existat cazuri în care copile de 12 ani au devenit mame. Nici anul acesta situaţia nu este diferită. Din ce în ce mai mulţi copii sunt abandonaţi în spital, iar personalul medical de pe secţiile neonatologie şi pediatrie fac cu greu faţă acestei situaţii. „De la începutul anului, nu am avut niciodată sub zece. În prezent se află 15 copii, dintre care opt pe secţia Neonatologie şi şapte pe secţia Pediatrie. Infrastructura existentă nu ne permite să-i ţinem, în condiţiile în care secţia Neonatologie are 20 de posturi. Numărul mare de copii părăsiţi ne limitează pentru mamele care vin să nască normal şi, în plus, implică costuri asociate“, a declarat, ieri, Dănuţ Căpăţînă, manager al S.C.J.U. Secţiile sunt mici, iar condiţiile oferite nu sunt tocmai de lux, lucru de care sunt conştienţi şi managerii spitalului, dar numai reabilitarea secţiei Pediatrie ar însemna costuri de circa 3 milioane de euro, bani care nu pot fi, deocamdată, alocaţi. Un lucru bun este că există două posibilităţi în viitor, de finanţare naţională sau europeană.

Medicii au explicat că numărul mare al copiilor abandonaţi în spital se menţine şi din cauza faptului că mulţi dintre ei prezintă malformaţii congenitale. Chiar dacă sunt preluaţi de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, o parte dintre ei revin, deoarece nu pot primi îngrijire de specialitate. Şi aşa, copiii sunt plimbaţi din centrele de plasament la spital. „Cei cu malformaţii congenitale vin înapoi în două săptămâni. Protecţia Copilului nu are medic specialist, iar afecţiunile cronice necesită îngrijire de specialitate“, a adăugat Căpăţînă. Un lucru îmbucurător este faptul că cei cu malformaţii congenitale vor putea fi ajutaţi prin intervenţii chirurgicale, chiar la Constanţa. Protocolul de colaborare dintre spitalul constănţean şi Centrul Medical Acibadem din Turcia a fost încheiat şi semnat, urmând să se realizeze partea de organizare. „Săptămâna trecută am fost în Turcia, împreună cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa şi ai Facultăţii de Medicină. Protocolul a fost semnat şi urmează să trimitem medici în colaborare pe anumite zone, în special pe neurochirurgie infantilă şi pediatrie“, a concluzionat managerul S.J.U.C. De asemenea, şi personalul mediu va fi instruit în Centrul Medical Acibadem, unde există o zonă de simulare. Deja se selectează asistente medicale care vorbesc fluent limba engleză, pentru a fi trimise să se specializeze în domeniile anestezie şi terapie intensivă post-operatorie. Atât medicii, cât şi asistentele vor face perioada de instruire cu finanţare de la Judeţean.

Marieta ŞTEFAN

Comenteaza acest articol

css.php