Critici dure ale europarlamentarului român Ciprian Claudiu Tănăsescu la adresa președintelui CE

Critici dure ale europarlamentarului român Ciprian Claudiu Tănăsescu la adresa președintelui CE

Luni seara, la Strasbourg, într-o intervenție ținută în plenul Parlamentului European, europarlamentarul român Claudiu Ciprian Tănăsescu a criticat dur propunerea Președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, de reformare a uniunii prin aplicarea planului unei „Europe cu două viteze”.
Claudiu Ciprian Tănăsescu le-a spus colegilor săi europeni că: “Ideea unei Europe cu două viteze este periculoasă pentru însăși existența Uniunii Europene. Două modele diferite de abordare, respectiv unul pentru occident și altul pentru ceilalți va da naștere, nu unei Europe unitară din punct de vedere economic, social și politic, ci mai degrabă va crea două Europe, una bogată și alta săracă.”
Tănăsescu consideră că situația rezultată în urma aplicării planului de divizare a „Europei cu cercuri concentrice”, cum mai este numit planul „Europei cu două viteze” va fi una prielnică ascensiunii partidelor naționalist-revizioniste, pentru care desființarea Uniunii Europene este principalul țel programatic, oriunde în Europa.
Europarlamentarul român crede că după experiența Brexit-ului a sosit momentul ca Uniunea Europeană să treacă printr-un proces de reformă, dar acesta trebuie să fie unul real, care trebuie să aibă la bază întărirea instituțiilor democratic alese ale uniunii și o debirocratizare accelerată a deciziilor Comisiei Europe.
“Poate este momentul unei democratizări reale a managementului Uniunii și nu ar fi tocmai de exclus din discuție elaborarea unui nou sistem de alegere a membrilor Comisiei Europene și a președintelui acesteia, care ar trebui să aibă în spate și votul direct al europenilor”, a mai precizat Caudiu Ciprian Tănăsescu.
În opinia reprezentantului României, dacă în loc de o reformă reală, UE va avea un plan prin care să se accentueze decalajul social și economic dintre statele membre, proiectul european poate fi iremediabil compromis.

Comenteaza acest articol

css.php