Criza imunoglobulinei aduce în discuție regulile de funcționare a companiilor farmaceutice. Europarlamentarul Claudiu Tănăsescu: “este inadmisibil să recurgă la șantaj!”

Criza imunoglobulinei aduce în discuție regulile de funcționare a companiilor farmaceutice. Europarlamentarul Claudiu Tănăsescu: “este inadmisibil să recurgă la șantaj!”

În plenul Parlamentului European dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu a cerut factorilor de decizie europeni reanalizarea regulamentelor și regulilor de funcționare ale producătorilor și distribuitorilor europeni de medicamente. Europarlamentarul român arată cu degetul către companiile farmaceutice de profil și consideră că este inadmisibil ca acestea să recurgă la șantaj, la adresa unui sistem sanitar național, scopul fiind acela de a obține condiții de maximizarea a profitului pe o piață specifică. Dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu consideră că: „O astfel de situație nu poate fi tolerată. Să pui în pericol viața pacienților și practic să recurgi la șantaj, e un act de o gravitate extraordinară. Dacă mâine situația va fi rezolvată în România, poimâine, același joc murdar poate apărea în altă parte a Uniunii Europene.”
Europarlamentarul român este de părere că, în condițiile în care Uniunea Europeană alocă companiilor farmaceutice sute de milioane de euro anual pentru ca acestea să susțină cercetarea în industria de profil, aceste sume primite din banii contribuabililor europeni, trebuie să fie alocați condiționat de o anumită responsabilitate de care trebuie să dea dovadă jucătorii de pe piața de profil. “Nu poți cere bani de la contribuabilul european pentru dezvoltarea unor noi medicamente, care înseamnă de fapt o lărgire a afacerii și să nu ai nici o responsabilitate când în joc e chiar viața celor care au cotizat sau a copiilor lor!”.
În plenul Parlamentului European dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu și-a mai exprimat și mulțumirea față de de Mecanismul European de Protecție Civilă, de modul în care răspunde acesta, în cazul activării de către Guvernul României, în criza imunoglobulinei.
De profesie medic, Claudiu Ciprian Tănăsescu este membru al Parlamentului European din 15 iunie 2009. Încă de la început dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu a activat în Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară a înaltului for legislativ continental, scopul activității sale fiind perfecționarea și îmbunătățirea mediului și accesul egal al cetățenilor europeni la resursele medicale și de sănătate ale Uniunii.
Aflat la cel de-al doilea mandat în Parlamentul European, dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu a contribuit activ la crearea și susținerea unor importante reglementări ce privesc sănătatea publică, mediul și siguranța alimentară. Numai în această legislatură (2014 – 2019), dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu a fost coautor a șapte propuneri de rezoluție, a fost raportor sau raportor alternativ a trei inițiative legislative, precum și a numeroase alte acțiuni premergătoare inițiativelor legislative adoptate de Parlamentul European.

Comenteaza acest articol

css.php