Cu o întâziere de doi ani, au apărut şi bicicletele gratuite în Constanţa. Dar numai pentru câteva ore…

Cu o întâziere de doi ani, au apărut şi bicicletele gratuite în Constanţa. Dar numai pentru câteva ore…

La mai bine de doi ani de la termenul iniţial de finalizare a proiectului „Black Sea Bike -Diversification of the tourism services in Constanta Balchik – cross border Region by bike BSB“, staţiile de biciclete sunt, în sfârşit funcţionale şi, mai important, au fost dotate cu biciclete. Necazul este că totul nu a fost decât o testare…

Primele vehicule pe două roţi au apărut ieri, în mai multe zone ale oraşului, dar vor putea fi folosite abia la primăvară şi numai dacă deţineţi un card de utilizator. În municipiul Constanţa şi staţiunea Mamaia au fost amplasate 24 de staţii, în care vor fi disponibile 390 de biciclete, care vor putea fi utilizate gratuit. Singura condiţie este ca, după ce o folosiţi, să o lăsaţi într-una din cele 24 de staţii.
Valoarea totală a proiectului demarat în 2013, în parteneriat cu administraţia locală din oraşul bulgar Balcic, este de 1,498 milioane de euro, din care contribuţia Uniunii Europene a fost de 1,271 milioane de euro.
Proiectul a fost gândit astfel încât să convingă turiştii care vin în vacanţă pe litoralul Mării Negre să folosească în mod particular transportul ecologic, pe două roţi, poate chiar să facă excursii între Mamaia şi Balcic, cu bicicletele.
Sistemul va funcţiona destul de simplu: după ce veţi achiziţiona o cartelă de utilizator, în baza buletinului de identitate, atât de la sediile primăriei, cât şi de la agenţii economici care vor dori să participe la proiect, vă veţi autentifica la o staţie, unde vi se va aloca o bicicletă. Gestionarea sistemului se va face centralizat, toate staţiile fiind interconectate şi administrate prin intermediul unui server. După plimbare, bicileta va fi lăsată la orice staţie, tot pe baza cardului de utilizator.
Staţiile dispun de mecanisme automate de securizare a bicicletelor, care, la rându-le, sunt construite din componente speciale, anti-furt, care fac imposibilă demontarea ori utilizarea lor pe alte biciclete.
O problemă care poate apărea în această perioadă este funcţionarea cu sincope a staţiilor, care pot fi afectate de temperaturile scăzute. De aceea, responsabilii proiectului au montat, ieri, primele biciclete, au stabilit că staţiile funcţionează, apoi au luat vehiculele, deoarece sistemul nu este eficiehnt la temperaturi sub 5 grade Celsius. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Constanţa, bicicletele vor fi montate din nou la primăvară, de îndată ce vremea o va permite.
Rămâne să vedem dacă, la primăvară, când într-adevăr vor deveni utilizabile, biciletele şi staţiile special construite pentru ele vor rezista inevitabilelor acte de vandalism.

Netty DUMITRACHE

statie-biciclete

Comenteaza acest articol

css.php