Cum te poţi fofila de puşcărie, timp de un deceniu?!

Nelu Iuruc şi Dumitru Alexe, condamnaţi la unsprezece, respectiv zece ani de închisoare pentru înşelăciune, au fost săltaţi, ieri, de către poliţişti

Cei doi erau cercetaţi din 2003 într-un dosar privind rambursări ilegale de T.V.A.

După unsprezece ani de la comiterea faptei, doi constănţeni judecaţi pentru înşelăciune au ajuns, în sfârşit, în spatele gratiilor. Deşi pedepsele la care au fost condamnaţi Nelu Iuruc şi Dumitru Alexe au fost date de către magistraţi încă din 2004, doi ani mai târziu aceştia au redactat o cerere de revizuire a dosarului, care a şi fost aprobată de instanţă, şi astfel au mai beneficiat de nouă ani de libertate. Cei doi au fost reţinuţi, ieri, de către poliţiştii constănţeni în baza unor mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, aceştia având de stat după gratii unsprezece, respectiv zece ani.

Potrivit purtătorului de cuvânt al I.P.J. Constanţa, agent principal Anca Chiriţă, la data de 6 martie, poliţiştii Biroului Urmăriri din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale şi poliţişti din cadrul Secţiei 1 Constanţa, cu sprijinul de specialitate al ofiţerilor D.I.P.I., au organizat şi executat o acţiune pe linia mandatelor de executare a pedepsei închisorii şi depistării persoanelor care se sustrag de la executarea acestora. Cu această ocazie a fost identificat şi reţinut Nelu Iuruc, de 42 de ani, din Constanţa, pe numele căruia exista un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de înşelăciune, având de executat unsprezece ani de închisoare. Totodată, a fost depistat şi reţinut şi Dumitru Alexe, de 44 de ani, din Constanţa, condamnat la zece ani de închisoare. „Persoanele în cauză erau urmărite la nivel naţional din luna noiembrie 2012, acestea sustrăgându-se în mod sistematic de la executarea pedepselor şi au fost depuse în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Constanţa“, a mai precizat agentul principal Anca Chiriţă.

 

Vinovaţi de rambursare ilegală de T.V.A.

 

Administratorul firmei Stenel Trade Constanţa, Nelu Iuruc, era cercetat încă din 2003 în cazul rambursărilor ilegale de T.V.A., alături de cumnatul său, Dumitru Alexe, asociat la S.C. Elamih Star, şi de administratorul firmei Dumfan Construct, Dumitru Ştefan. Pe lângă pedepsele cu închisoarea, instanţa a mai decis la acea dată şi achitarea prejudiciului cauzat statului, în valoare de aproape 16 miliarde ROL. După doi ani de la prima sentinţă, Iuruc şi Alexe au profitat de o portiţă şi au înaintat instanţei de judecată o cerere de revizuire a dosarului, cerere care, surprinzător, a fost aprobată, aşa că Iuruc fost pus în libertate. De altfel, pentru că a aprobat cererea lui Iuruc, judecătorul Marius Epure a ajuns în atenţia unei comisii a C.S.M., care a efectuat atunci un control la Constanţa. De atunci, timp de şase ani, dosarul s-a plimbat pe la mai multe instanţe, pentru ca anul trecut Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (unde dosarul a stat un an!!!) să decidă, în luna noiembrie, să respingă definitiv cererea de revizuire. Din acel moment au intrat, din nou, în vigoare pedepsele primite în urmă cu opt ani, astfel că pe numele celor doi au fost emise mandate de executare a pedepsei cu închisoarea. Deoarece niciunul dintre aceştia nu s-a grăbit să se preda la Poliţie, au mai beneficiat de încă patru luni de libertate, până ieri, când au fost încătuşaţi de către poliţişti.

Conform rechizitoriului, Nelu Iuruc a solicitat şi a obţinut, în cursul lunii martie 2002, de la Administraţia Financiară, restituirea taxei pe valoare adăugată în valoare de 14,2 miliarde ROL, în patru tranşe, pentru construcţia sediului societăţii Stenel Trade. Totul a ieşit la iveală în momentul în care oamenii legii au făcut cercetări şi au descoperit că rambursarea a fost cerută în mod ilegal, având în vedere că în momentul solicitării T.V.A. clădirea era deja finalizată.

Comenteaza acest articol

css.php