Cum va fi vremea, în următoarele două săptămâni?

Cum va fi vremea, în următoarele două săptămâni?

Administrația Națională de Meteorologie a făcut publică estimarea evoluției vremii în următoarele două săptămâni, pentru fiecare regiune în parte. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT
În prima săptămână regimul termic nu va avea variații semnificative, astfel încât temperaturile diurne se vor situa, în medie, în jurul a 12 grade, iar cele nocturne se vor încadra, în general, între 1 și 3 grade. Între 18
și 20 martie valorile de temperatură vor crește spre o medie de 15….16 grade ziua și aproximativ 5 grade noaptea, valori în jurul cărora se vor menține până pe 24 martie. În ultimele zile ale prognozei, se va manifesta o tendință de ușoară răcire, iar mediile termice vor scădea cu 2…3 grade.
Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată la începutul primei săptămâni de prognoză și, din nou, în intervalul 19- 25 martie.

CRIŞANA
Între 13 și 17 martie media regională a temperaturilor diurne se va menține relativ constantă, în jurul unei valori de 11 grade. Ulterior, regimul termic va marca o creștere, iar media maximelor va fi de 14…15 grade în intervalul 18 – 23 martie, pentru ca în ultimele zile ale celor două săptămâni de prognoză să scadă din nou, spre aproximativ 12 grade.
Temperaturile nocturne vor avea o evoluție asemănătoare, caracterizată printr-o medie de 0…1 grad până pe 18 martie, apoi vor crește spre aproximativ 4 grade în intervalul 20 – 24 martie și la finalul intervalului de prognoză vor scădea ușor, cu 1…2 grade.
În prima săptămână a intervalului de prognoză, doar la început va ploua slab. Apoi, probabilitatea pentru precipitații va fi redusă. În a doua săptămână se vor semnala zilnic ploi pe arii relativ extinse.

TRANSILVANIA
În primele 4 – 5 zile ale intervalului de prognoză, valorile termice se vor menține relativ constante, atât ziua, cât și noaptea și se vor situa în jurul unor medii de 9 grade la temperaturile maxime și 0 grade la cele minime. Între 18 și 22 martie vremea se va încălzi ușor, iar media temperaturilor diurne va atinge 15 grade, pentru ca ulterior, pânăla finalul celor două săptămâni, să scadă din nou spre 10 grade. În ceea ce privește temperaturile nocturne, acestea se vor situa între -4 și -2 grade în perioada 17 – 19 martie, iar apoi vor
crește ușor, spre medii de 0…2 grade, ce se vor menține până la sfârșitul intervalului de prognoză.

MARAMUREŞ
În primele 4 zile ale prognozei, regimul termic se va menține constant și se va caracteriza prin valori medii la scara întregii regiuni de 9…10 grade ziua și -1…1 grad noaptea. Apoi, o ușoară încălzire a vremii va determina creșterea mediilor termice spre 14 grade la temperaturile maxime și 4 grade la temperaturile minime, pe 22 – 23 martie. Ulterior, în ultimele zile de prognoză, valorile termice vor scădea cu 2…3 grade
și se vor înregistra medii de 11 și, respectiv, 1 grad. Vor fi precipitații în fiecare zi a intervalului 19 – 25 martie, iarpe 19 și 22 martie acestea se vor semnala pe arii mai extinse și pot fi moderate cantitativ. În restul intervalului, probabilitatea pentru precipitații va fi redusă.

MOLDOVA
În prima săptămână de prognoză, vremea se va încălzi treptat, astfel încât maximele diurne vor crește de la valori medii de 7 grade la începutul intervalului spre 14 grade în ziua de 19 martie. După această dată, vor fi ușoare variații în ceea ce privește regimul termic diurn, valorile de temperatură situându-se, în medie, în jurul valorii de 13 grade. Minimele nocturne se vor situa în jurul normelor climatologice pe tot parcursul celor două săptămâni și doar în nopțile de 16 spre 17, respectiv 17 spre 18 martie, valorile termice, de -2…0 grade, vor fi mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă.
Aproape în fiecare zi se vor semnala precipitații, dar pe arii relativ restrânse și, în general, slabe cantitativ.

DOBROGEA
Până în 19 martie vremea va fi normală din punct de vedere termic, cu valori maxime ce se vor încadra, în medie, între 8 și 12 grade. Apoi, variațiile de la o zi la alta vor fi nesemnificative, urmând ca temperaturile maxime să se situeze în jurul a 12 grade până spre sfârșitul intervalului de prognoză, caracterizând o vreme caldă. Regimul termic nocturn, va marca o scădere, de la valori, în medie regională, de 5 grade la începutul primei săptămâni, până spre 1 grad, în noaptea de 17 spre 18 martie. După această dată, temperaturile minimele vor crește și vor ajunge din nou la valori de 5…6 grade.
Probabilitatea pentru precipitații se va menține ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar acestea vor fi mai importante cantitativ și se vor semnala pe arii mai extinse doar la începutul primei săptămâni.

Comenteaza acest articol

css.php