DADL cadoriseste Deltacons cu inca 24 de milioane de lei

Firma tulceana are „lipici” la ceea ce inseamna contracte de investitii derulate de Directia condusa de Gheorghe Babu.
Deltacons a castigat, in ultimii ani, majoritatea contractelor pe bani publici realizate in judetul Tulcea.
De notorietate este insa lucrarea realizata de tulceni la Venus, acolo unde digul de protectie a plajei a fost realizat din saci cusuti cu ata de croitorie.

De-a lungul ultimilor ani, societatea Deltacons din Tulcea s-a aflat, de mai multe ori, in atentia opiniei publice, ba chiar a ajuns subiect de dezbatere si interpelare in Parlament. Este una din firmele care au acaparat cam tot ceea ce inseamna contracte realizate pe bani publici in judetul Tulcea, de la consolidari de diguri la lucrari de infrastructura in Delta Dunarii, reparatii ale unor cladiri care adapostesc institutii publice si altele asemenea. Potrivit datelor inregistrate la Registrul Comertului, cifra de afaceri a societatii a crescut de la 4,879 milioane lei, in 1999, la peste 32,381 milioane lei in 2007, anul pentru care s-a facut ultima raportare contabila. Nu la fel a crescut profitul companiei, anul de „glorie” fiind 2003, cand s-a comunicat un castig de 2.142.689 lei, in timp ce anul trecut profitul a fost de numai 107.616 lei. 

In tot acest timp, Deltacons a intrat in conflict cu unele institutii ale statului, care o angajasera pentru diferite lucrari, alte firme au cerut falimentul, dar de fiecare data s-a numarat printre castigatorii fie a unor licitatii, fie a simplelor atribuiri de contracte incheiate de Directia Apele Romane Dobrogea Litoral. Cea mai notorie afacere recenta incheiata de Deltacons cu DADL-ul este consolidarea digului submers din statiunea Venus, lucrare efectuata vara trecuta, dar care, la doar cateva luni de la receptie, a intrat… la apa. Va amintiti, desigur, scandalul starnit anul acesta, in luna martie, atunci cand sacii cu nisip care fusesera folositi de „meseriasii” de la Deltacons pentru stoparea eroziunii costiere au ajuns la mal si s-a dovedit ca nu fusesera altceva decat simple bucati de panza cusute cu ata de croitorie si umplute cu nisip, care s-au rupt la prima furtuna mai serioasa. Lucrarea, girata de directorul tehnic – pe atunci – al Directiei, Gheorghe Babu, costase nu mai putin de 2 milioane de euro, bani de care s-a ales praful. 

In vara, tot printr-o procedura de negociere directa, acelasi Babu si-a atribuit un alt contract, de data aceasta, in valoare de 4,2 milioane de euro, tot de la DADL-ul condus de Babu, iar obiectul contractului il reprezentau lucrarile de consolidare a digurilor de la Isaccea, Mila 23, Sulina si Crisan, toate, situate pe teritoriul judetului Tulcea, acolo unde Deltacons isi desfasoara, cu preponderenta, afacerile. Experienta cu digul „construit” cu ata de cusut nu a fost insa o lectie pentru directorul Gheorghe Babu, intrucat, recent, institutia publica pe care acesta o conduce a ales din nou Deltacons pentru o alta afacere la fel de importanta si care, culmea, se va realiza tot pe teritoriul judetului vecin, Tulcea. Acum este vorba despre proiectarea, verificarea si executia lucrarii de investitii „aparare impotriva inundatiilor a localitatii Patlageanca”, judetul Tulcea. Valoarea totala a contractului este de 23,874,613.22 lei, fara TVA, iar, potrivit site-ului e-licitatie.ro, Deltacons a fost singurul ofertant la anuntul lansat de Directia Apele Romane. Firma tulceana pune astfel mana pe un contract de peste 6,2 milioane de euro, din banii statului, in ciuda deselor tepe pe care le-a aplicat partenerilor sai, in majoritate, institutii publice. Urmeaza ca timpul sa demonstreze capacitatea celor de la Deltacons de a realiza o astfel de lucrare. Daca localitatea cu pricina va fi acoperita de ape la urmatoarele inundatii, nici pe Gheorghe Babu, nici pe cei de la Deltacons nu-i va trage nimeni la raspundere, asa cum nu i-a deranjat nimeni in ultimii ani, in ciuda numeroaselor semnale trase de presa locala. 

Netty Dumitrache

Comments are closed.

css.php