Declaratie a deputatului Cristina Dumitrache, cu ocazia Zilei Europei

Declaratie a deputatului Cristina Dumitrache, cu ocazia Zilei Europei

Deputatul constantean Cristina Ileana Dumitrache a transmis, astazi, o declaratie politica, prilejuita de sarbatorirea Zilei Europei.
„În fiecare an, la data de 9 mai, se serbează ZIUA EUROPEI, pentru a marca începutul procesului de cooperare economică europeană la propunerea lansată de ministrul de externe francez, Robert Schuman, în 1950, inițial între Franța și Germania pentru eliminarea rivalităților de după război. Ulterior, s-au alăturat Belgia, Olanda, Luxemburg și Italia care au constituit Comunitatea Economică Europeană (CEE) prin semnarea, în 1957, a Tratatului de la Roma.

Prin extinderea procesului de colaborarea economică la acela de integrare politică, noi state europene democratice, precum Danemarca, Irlanda, Marea Britanie, Grecia, Spania, Portugalia, apoi Austria, Suedia, Finlanda și, după căderea ‘cortinei de fier’, Cehia, Polonia, Letonia, Estonia, Lituania, Ungaria, ș.a.m.d., până la 27 de state cu România și Bulgaria în 2007 și Croația în 2010, Europa și-a atins dezideratul de a deveni ‘O Europă organizată și activă …indispensabilă pentru menținerea unor relații pașnice…’, așa cum își dorea unul dintre întemeietorii Uniunii, ministrul Robert Schuman.

Astăzi, ziua de 9 mai, Ziua Europei, Ziua Uniunii Europene nu înseamnă numai data de naștere a proiectului european, ci și o zi a bucuriei de a fi împreună, o zi a voinței de solidaritate, o zi a unei mari comunități diverse din care fac parte toți cetățenii UE, inclusiv cetățenii români. De aceea, această zi poate fi numită ca ziua cetățenilor ‘Europei Unite’!“, este declaratia deputatului constantean.

Comenteaza acest articol

css.php