Delicii de toamna, cu dovleac

Dovleacul se numara printre vedetele toamnei, de aceea ne-am gandit sa va oferim o serie de retete cu dovleac, numai bune de preparat. Incepem cu trei retete inedite de preparate sarate, urmatoarele trei fiind perfecte pentru un desert delicios.

Iata ce retete v-am pregatit:

1) Supa crema de dovleac

Ingrediente:

3 linguri de unt

1 ceapa medie, tocata

4 morcovi medii, tocati

3 bucati medii de telina verde, tocata

1 catel de usturoi, pisat

375 ml de supa de legume

1 lingurita si jumatate de curry sau dupa gust

o jumatate de lingurita de sare sau dupa gust

piper, dupa gust

2 linguri de patrunjel proaspat sau 2 lingurite din cel uscat

750 ml de piure de dovleac

375 ml de lapte si 125 ml de smantana

Patrunjel sau seminte de dovleac decojite pentru ornat (optional)

Mod de preparare:

Intr-o cratita mare topiti untul la foc mediu-mic. Adaugati legumele taiatae si sotati pana se fragezesc. Adaugati usturoiul si supa de legume; fierbeti la foc mic. Acoperiti si fierbeti la foc mic pentru 20 de minute. Adaugati 1 lingurita si jumtate de curry si sare, piper, patrunjel si piureul de dovleac. Adaugati laptele si smantana si omogenizati amestecul. Pasati in transe in blender pana ce devine cremos amestecul si turnati inapoi in cratita. Incalziti crema astfel obtinuta si mai adaugati sare sau curry daca este nevoie. Se garniseste cu patrunjel si/sau seminte prajite de dovleac (decojite).

2) Dovleac prajit

Ingrediente:

1 dovleac mic

sare si piper dupa gust

110 g de faina

56 g de unt

Mod de preparare:

Taiati dovleacul in jumatate, scoateti semintele, decojiti. Taiati in bucatele de 5 cm. Puneti o cantitate de 1 kg sau 1,5 kg de dovleac (taiat bucatele) intr-un bol si asezonati cu sare si piper. Adaugati faina si amestecati pana ce se raspandeste uniform faina pe bucatile de dovleac.

Topiti untul intr-o tigaie adanca la foc la mediu. Adaugati dovleacul si gatiti, amestecand des pana ce devine auriu si fraged.

3) Chili cu carne si dovleac

Ingrediente:

400 g de carne tocata de vita

1 ceapa mica, tocata

1 ardei verde, tocat cubulete

1 conserva de 400 g de fasole rosie (scursa)

500 ml de suc de rosii

500 g de rosii tocate si decojite, cu suc (pot fi si din conserva)

70 ml de piure de dovleac

1 lingura de boia de ardei

2 lingurite de zahar (sau dupa gust)

sare, piper

ulei pentru prajit carnea tocata

Mod de preparare:

Intr-o oala mare, la foc mediu, gatiti carnea tocata pana se rumeneste. Adaugati ceapa si ardeiul si gatiti pentru 5 minute. Puneti fasolea, sucul de rosii, rosiile taiate cubulete si piureul de dovlecel. Condimentati cu boiaua de ardei, zaharul, piper si sare. Fierbeti la foc mic pentru 1 ora (sau pana este gata).

4) Budinca de dovleac

Aceasta budinca de dovleac este asemenatoare cu placinta de dovleac, doar ca nu are aluat. Merge de minune cu frisca si scortisoara.

Ingrediente:

400 g de piure de dovleac

170 g de zahar brun sau alb

1 lingurita si un sfert de scortisoara macinata

o jumatate de lingurita de nucsoara macinata

un sfert de lingurita de ghimbir macinat

o jumatate de lingurita de sare

1 lingurita si jumatate de esenta de vanilie

3 oua mari, batute usor

400 g de smantana

Mod de preparare:

Ungeti cu un o forma de copt cu capacitate de 1 litru. Incalziti cuptorul la 180° C.

Combinati intr-un bol mare toate ingredientele si omogenizati amestecul cu un mixer. Puneti in forma de copt si coaceti la cuptorul incins in prealabil pentru 55-65 de minute sau pana cand cutitul infipt in centrul budincii iese curat. Daca doriti, puteti servi cu frisca si scortisoara pe deasupra. Este delicios (sunt cam 6-8 portii in total).

5) Placinta de dovleac

Ingrediente:

Umplutura

1 ou

1 lingura de faina

100 g de zahar

o jumatate de lingurita de sare

350 ml de piure de dovleac

350 ml de lapte condensat

½ lingurita de scortisoara praf

½ lingurita de ghimbir praf

¼ lingurita de nucsoara praf

Aluat

200 g faina

100 g unt

1 pahar de apa

150 g zahar pudra

un praf de sare

Mod de preparare:

Framantati un aluat din faina, unt, apa si sare. Intindeti aluatul intr-o tava tapetata cu faina si ulei. Preincalziti cuptorul la 230 grade Celsius.

Adaugati gradual zaharul la piureul de dovleac. Bateti bine si incorporati faina sarea si mirodeniile. Amestecati cu oul batit usor, apoi puneti laptele condensat, amestecand pana ce se omogenizeaza. Puneti amestecul peste aluatul de placinta (necopt). Coaceti la 230 grade C pentru 10 minute si apoi reduceti temperatura la 165 de grade C si continuati sa coaceti placinta pentru 30 de minute sau pana cutitul inserat in crema iese curat.

6) Paine dulce cu dovleac

Ingrediente:

400 g de zahar

250 ml ulei

4 oua

150 ml de apa

450 g piure de dovleac

2 lingurite de ghimbir macinat

1 libgurita de scortisoara macinata

1 lingurita de cuisoare macinate

790 g de faina

2 lingurite de bicarbonat de sodiu

1 lingurita de sare

½ lingurita praf de copt

Mod de preparare:

Preincalziti cuptorul la 175 de grade C. Ungeti cu unt sau ulei doua forme de cozonac sau paine de 22×12 cm.

Intr-un bol mare amestecati zaharul, uleiul si ouale, bateti-le pana se omogenizeaza. Adaugati apa si amestecati compozitia. Puneti in amestec piureul de dovleac, ghimbirul, scortisoara si cuisoarele. Intr-un bol mediu combinati faina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea. Adaugati ingredientele uscate la compozitia de dovleac si amestecati pana se omogenizeaza. Impartiti aluatul obtinut intre cele doua forme de copt.

Se coc in cuptorul preincalzit pentru 1 ora, pana ce o scobitoare infipta in paine iese curata.

sursa: gustos.ro

Comenteaza acest articol

css.php