Diabetul netratat face ravagii

Diabetul netratat face ravagii

Diabetul zaharat poate genera complicaţii severe şi ireversibile, ajungându-se chiar la amputări de membre inferioare. Medicii de familie, care au un rol important în relaţia cu pacienţii, au fost invitaţi, ieri, la un simpozion, pentru a fi informaţi cu privire la prevenţia, diagnosticarea precoce şi tratamentul acestei boli.

Numărul persoanelor diagnosticate cu diabet creşte alarmant. Obezitatea şi modul incorect de a mânca sunt doi din factorii care duc la apariţia bolii. Din păcate, această afecţiune, netratată corespunzător, poate duce la complicaţii grave. Prevenirea, diagnosticarea, tratarea şi monitorizarea neuropatiei diabetice și piciorului diabetic reprezintă una din marile provocări pentru medicii implicaţi în îngrijirea persoanelor cu diabet zaharat, fiind vorba de complicaţii severe și ireversibile ale acestei afecțiuni cronice.

Conform definiţiei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, neuropatia diabetică este caracterizată prin distrugerea progresivă a nervilor, ce favorizează instalarea ulceraţiilor şi amputaţiilor membrelor inferioare. Schimbul de experienţă între profesionişti şi actualizarea permanentă a cunoştinţelor medicale reprezintă pilonii de bază în managementul eficient al neuropatiei diabetice și piciorului diabetic. Drept urmare, Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab – continuă, şi anul acesta, acţiunile de informare a medicilor de familie cu privire la prevenţia, diagnosticarea precoce şi tratamentul acestor complicații.

Ajunsă la a doua ediţie, Săptămâna Neuropatiei Diabetice are loc în perioada 13-18 octombrie 2014 și cuprinde simpozioane dedicate medicilor de familie din 28 de orașe din țară.

Complicaţiile diabetului şi glicemia

Ieri, unul din aceste evenimente a avut loc la Constanţa, unde au conferenţiat prof.dr. Doina Catrinoiu, şeful Centrului Judeţean de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Constanța, şi conf.dr. Axelerad Any Docu, medic primar Neurologie. „Complicaţiile diabetului nu depind neapărat de nivelul ridicat al glicemiei, cât de vechimea acestuia şi complicaţiile de temut. Neuropatia diabetică (afectarea de nervi periferici), arteriopatia diabetică (afectarea vaselor), retinopatia diabetică (tulburări vizuale), nevropatia diabetică (afectarea renală), toate acestea sunt complicaţii. Un tratament corect şi cât mai precoce al acestora duc la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi prevenirea amputării picioarelor. Medicii de familie sunt primii implicaţi în acest proces şi trebuie să ştie modul în care se pune un diagnostic şi să prevină complicaţiile“, ne-a declarat conf.dr. Axelerad Any Docu.

Temele simpozionelor organizate în cadrul Săptămânii Neuropatiei Diabetice variază de la importanţa prevenţiei, la sfaturi utile privind identificarea precoce a semnelor neuropatiei diabetice și piciorului diabetic încă din cabinetul medicului de familie. Sesiunile interactive sunt susţinute de medici diabetologi, neurologi şi chirurgi implicaţi în îngrijirea persoanelor cu diabet zaharat şi neuropatie diabetică sau picior diabetic.

Marieta ŞTEFAN

 

Comenteaza acest articol

css.php