Discriminare crasă pentru militari: nu primesc sporul pentru zilele de week-end lucrate, deşi au dreptul

Discriminare crasă pentru militari: nu primesc sporul pentru zilele de week-end lucrate, deşi au dreptul

În 2014, pentru a repara o parte din nedreptăţile impuse în 2009, când s-au efectuat tăieri drastice de salarii în tot sistemul bugetar, inclusiv în cel de apărare, a fost emisă Ordonanţa de Urgenţă 37. Aceasta aducea modificări importante în special pentru personalul din sistemul de ordine publică şi apărare.

OUG 37/2014 conferea instituţiilor de apărare posibilitatea de a majora salariul cu 75% pentru munca prestată în zilele de repaus, iar o mare parte din angajaţii din Ministerul de Interne, SRI, SIE, structurile de ordine publică şi apărare au şi primit sporul respectiv. Mai puţin militarii, de la simpli soldaţi la ofiţeri, pentru că a fost emis un Ordin de Ministru, care s-a aplicat, deşi era inferior unei OUG, şi prin care orele lucrate în zilele de repaus erau compensate prin mai multe libere.
Potrivit OUG 37/2014, militarii, poliţiştii şi ceilalţi angajaţi din instituţiile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională trebuiau să primească, de la 1 iulie 2014, pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal şi de sărbătorile legale, o majorare de 75% din salariul de bază, proporţional cu timpul efectiv lucrat în zilele respective, în cazul neacordării de timp liber corespunzător. Pentru militarii din cadrul MApN, acest lucru nu s-a pus în practică până acum şi nu există nicio asigurare că problema se va rezolva prea curând. În 2014, s-a plecat de la premisa că orele lucrate în zilele de sâmbătă, duminică sau sărbători legale trebuie recuperate prin libere, dar, cum în armată există un mare deficit de personal, acest lucru nu era posibil decât cu perturbarea funcţionării normale a unor unităţi. Între timp, sute de militari au continuat să plece din armată, locul lor nu a mai fost luat de alţii, dar nici orele suplimentare nu se plătesc.
Dumitru Coarnă, vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, printre puţinii care îi reprezintă şi pe militarii profesionişti în negocierile pe care le poartă cu oficialii Guvernului, deoarece cei din urmă nu au voie să fie organizaţi în sindicate. La finele săptămânii trecute, Coarnă a avut o întrevedere cu ministrul Apărării, Mihnea Motoc, căruia i-a adus la cunoştinţă şi situaţia de discriminare la care sunt supuşi toţi soldaţii şi ofiţerii din armată. „I-am explicat ministrului, în mod repetat, că Ministerul Apărării Naţionale nu respectă legea, că refuză să o aplice, fiind singura structură din sistemul de apărare care nu acordă această majorare, de 75% pentru zilele de repaus lucrate. Ministrul a luat act, dar nu ne-a oferit niciun răspuns. Nu ne-a informat dacă va dispune sau nu acordarea acestor drepturi“, a declarat Dumitru Coarnă pentru „Observator de Constanţa“.
Un alt subiect al discuţiilor cu ministrul Motoc l-a reprezentat Legea 223/2015, privind pensiile militare de stat, care nu include mai multe bonusuri de care trebuie să se ţină seama la calculul pensiei.

Netty DUMITRACHE

6 Comments

  1. Asta ar fi o problema in acest sistem bolnav.o alta problema si mai mare este compensatia chiriilor care reprezinta 50% din salariul net. Acest fapt ni se pare cea mai nare hotie.pai eu ma compar cu un colonel?eu primesc 400 lei si el 2500-3000 de lei.pai nu stam in chirie amandoi in bucuresti? Sau se compara chiria din bucuresti cu cea din bototsani. E aiurea rau si nu va intereseaza .cei mati fac.legea si o facbin folosul lor.HOOOOO

  2. Problema cea mai importantă este salariul unui SGP, adică 1100 de lei. Ministerul apărării se chinuie sa facă angajari dar degeaba lumea a aflat că e jale in armata in privinta salariilor si a orelor lucrate,peste 300 de ore lucrate intr-o luna din cauza demisiilor in masă a soldaților! Dacă ei acceptă ca din 3 fregate sa fie un singur echipaj ( restul si-au dat demisia) vă dați seama in ce situație suntem? Și mai vrem si flota Nato la Marea Neagră.. Este JALE în marina militară,salariile cele mai mici din Romania ( dacă nu din Europa ) , mâncarea foarte proastă,ore lucrate cel puțin dublu peste cele 160-168 de ore lunar..bineinteles neplatite, avem între 50 si 200 de libere de recuperat..( asta înseamnă cateva luni de stat acasa ) , misiuni internationale trecute ca marș de instrucție tocmai ca sa nu plătească diurnă, serviciul de 24 de ore este de fapt de 27 de ore,compensația de chirie unui soldat este de 300-400 de lei si a unui ofiter este de 2000-3000 de lei,ținuta militară este veche si ruptă,nu se asigură deloc. Strigător la cer este că se stiu toate problemele astea sus si ninic nu se face..Aaa..pardon, am uitat se face totusi ceva..Se maresc salariile la medici si profesori

  3. Pai daca doar profesorii si medicii sunt bugetari ce sa mai bagam in seama pe restul. leafa cat mai mare,mita cat mai multa ca asa merge treaba in romanica..

  4. Corect articolul, corecte comentariile! Pacat ca nu interesraza pe nimeni! Isi vor aduce aminte cand va suna goarna si toti smecherii se vor da la fund!!!

  5. “compensația de chirie unui soldat este de 300-400 de lei si a unui ofiter este de 2000-3000 de lei” majoritatea ofiterilor au compensatia de chirie intre 650-1500 (adica slt – lt.col), ca sa nu exageram.

  6. Papa Petru says:

    E anul 2018 iar sporul de noapte tot nu se acorda in MApN . O foarte mare rusine pentru acest sistem , se folosesc de tine ca de o carpa buna la toate . Armata e frumoasa doar din exterior dar nu se merita , un sistem bolnav cu zeci de ani in urma standardelor NATO , unde nepotismele , pilele si nedreptatea primeaza , dupa 3 ani sunt scarbit sper sa mai stau 3 sa termin o facultate si sa plec . Romania a ajuns o tara care datoria conducerii actuale dar si a poporului dezbinat isi merita cu varf si indesat SOARTA !

Comenteaza acest articol

css.php