După Nucleară, a venit rândul Oil Terminal: contractele şi sponsorizările, la vedere

După Nucleară, a venit rândul Oil Terminal: contractele şi sponsorizările, la vedere

Toamna se numără… notele explicative la Oil Terminal. Dacă acţionarii vor vota pentru, de luna viitoare cheltuielile cu sponsorizarea, achiziţiile şi serviciile vor fi făcute publice.

Creşte presiunea la Oil Terminal, dar nu pe conducte, ci la nivel de management. După exemplul Nuclearelectrica unde, de luni bune, toate contractele încheiate de către conducere sunt făcute publice, şi la compania petrolieră afacerile vor fi puse pe tapet. Potrivit unui raport către piaţa de capital, pe 24 octombrie acţionarii sunt convocaţi în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor, pentru modificarea şi completarea actului constitutiv al societăţii. Printre punctele de pe ordinea de zi figurează „aprobarea prezentării, de către Consiliul de Administraţie, de informări trimestriale privind achiziţia de bunuri, servicii şi lucrări a căror valoare este mai mare de 500.000 de euro/achiziţie (pentru achiziţiile de bunuri şi servicii) şi respectiv de 100.000 de euro/achiziţie (pentru servicii) şi implementarea unui sistem centralizat de monitorizare a achiziţiilor publice la nivel societăţii, operaţional începând cu data de 1.01. 2015“ şi „aprobarea elaborării, de către Consiliul de Administraţie, a unui raport anual privind situaţia sponsorizărilor acordate de societatea şi publicarea, pe pagina de Internet a societăţii, până cel târziu sfârşitul lunii ianuarie, a raportului întocmit pe anul anterior“. Adicătelea totul va fi la vedere şi uşor de căutat, în cazul în care vor exista suspiciuni. Măsura va fi, cel puţin din punct de vedere a informării publicului larg, de mare utilitate, mai ales că, în anii trecuţi, au existat destule cazuri de „sifonare“ a banului public. Oil Terminal este una dintre cele mai importante companii din sectorul energetic naţional şi a fost mai mereu disputată de partidele politice.

Reamintim că, la sfârşitul anului trecut, acţionarii unei alte companii din energie, Nuclearelectrica, au votat noi reguli în ceea ce priveşte declararea contractelor nucleare. Astfel, toate tranzacţiile încheiate de S.N.N. cu o altă întreprindere publică ori cu autoritatea publică tutelară, dacă tranzacţia are o valoare, individual sau într-o serie de tranzacţii, de cel puţin echivalentul în lei a 100.000 de euro, dar şi tranzacţiile încheiate cu administratorii societăţii ori directorii, ori angajaţii, cu acţionarii care deţin controlul asupra societăţii sau o societate controlată de aceştia, trebuie făcute publice. În urma acestei măsuri a ieşit la iveală faptul că societatea cheltuieşte o groază de bani pentru întreţinerea reactoarelor nucleare, iar anumite servicii sunt executate de firme de casă. Rămâne de văzut care va fi situaţia la Oil Terminal.

Darius MARTINESCU

Comenteaza acest articol

css.php