Echipa Mare Nostrum, la ceasul bilanţului pe anul 2016

Echipa Mare Nostrum, la ceasul bilanţului pe anul 2016

A început un nou an în care continuăm să ne canalizăm atenţia asupra monitorizării şi conservării cetaceelor din Marea Neagră. Cu toate acestea, vrem să aruncăm o privire asupra anului 2016, în care echipa Mare Nostrum a fost implicată în multe acţiuni şi evenimente destinate protejării cetaceelor din Marea Neagră, spun reprezentanţii ONG-ului.

Pentru prima jumătate a anului fondurile necesare au fost asigurate de organizaţie din fonduri proprii precum şi din Campania “Adoptă un delfin”şi au fost suplimentate începând cu luna iulie prin câştigarea proiectului “Creşterea capacităţii regionale pentru dezvoltarea de studii privind distribuţia şi abundenţa cetaceelor” finanţat de Secretariatul Acordului pentru Conservarea Cetaceelor din Marea Neagră, Marea Mediterană şi zona contiguă a Atlanticului (ACCOBAMS) prin Fondul Suplimentar de Conservare.

În anul 2016, au fost realizate 63 expediţii terestre din care 29 intervenţii rapide (în care a fost înregistrat un număr de 63 de delfini eşuaţi), 22 expediţii marine (10 expediţii acvatice şi 12 sesiuni de observare din punct fix) în care a fost înregistrat un număr de 71 de cetacee observate de-a lungul litoralului românesc al Mării Negre.

ONG Mare Nostrum mai anunţă că “în 2016 am recrutat în reţeaua de monitorizare 897 de elevi şi 103 profesori care efectuează monitorizări bilunare. Aceştia au beneficiat de instruire şi materiale informative în prealabil. De asemenea am organizat o serie de evenimente publice cu ocazia zilelor cu relevanță (Green Week, Ziua Delfinului, Ziua Internaţională a Mării Negre, Ora Pământului etc), dar am desfăşurat şi o campanie de informare şi conştientizare a populaţiei şi turiştilor, în localităţile de la litoralul românesc precum şi pe plajele acestora, în urma căreia peste 6000 de persoane au fost informate distribuind un număr de 2000 de pliante şi 4000 de magneţi de frigider”.

În anul 2015 s-au pus bazele unei colaborări naţionale şi internaţionale în sfera ştiinţifică pentru identificarea şi studierea cauzelor naturale ce induc mortalitate în rândul cetaceelor (bolilor la cetacee). Din cadrul Memorandum of Understanding face parte şi Organizaţia Ecologistă Neguvernamentală Mare Nostrum, În acest cadru au fost analizate 10 leşuri aparţinând a 9 marsuini şi un delfin comun. Printre rezultatele identificare putem enumera: Streptococcus beta-hemolitic spp., Klebsiella spp., Proteus spp. şi Staphylococcus spp.

De asemenea în anul 2016 în cadrul parteneriatului cu Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Marină “Grigore Antipa” am participat la cartarea genetică a biodiversităţii marine din Marea Neagră (DNA Barcoding).

Programul “Monitorizarea şi Conservarea Cetaceelor din Mărea Neagră” a beneficiat de recunoaşterea naţională dar mai ales internaţională prin invitarea specialiştilor din cadrul acestuia la diverse manifestaţii ştiinţifice şi culminând cu alegerea coordonatorului acestui program – colegul nostru, ecologul Paiu Romulus-Marian, ca membru în comitetul ştiinţific al Acordului pentru Conservarea Cetaceelor din Marea Neagră, Marea Mediterană şi Zona Contiguă a Atlanticului (ACCOBAMS), fiind responsabil pentru bazinul Mării Negre pentru următorii 3 ani.

Comenteaza acest articol

css.php