Eforie, intre istorie si modernizarea propusa de catre primarul Ion Ovidiu Brailoiu

Eforie, intre istorie si modernizarea propusa de catre primarul Ion Ovidiu Brailoiu

Eforie este cea mai veche statiune de pe litoralul romanesc al Marii Negre. Cu o istorie de peste 110 ani, orasul-statiune atrage anual mii de turisti care aleg sa-si petreaca vacantele aici, dar tot la Eforie vin si cei cu probleme de sanatate, pentru tratarea unor afectiuni in bazele de tratament existente si pe care administratia le promoveaza in plan national, dar si in strainatate. Primarul orasului Eforie, Ion Ovidiu Brailoiu, se descrie ca fiind o persoana modesta, care iubeste marea si care are ca pasiune motoarele. Mai mult, apreciaza intelegerea de care familia sa a dat dovada in tot acesti ani de cand este primar al celor doua Eforii si are incredere ca, alaturi de echipa sa, proiectele necesare orasului vor fi implementate. In plan administrativ, orasul a avut mult de pierdut cu actuala guvernare, in sensul ca, spune social-democratul, „piedicile politice ne-au intarziat proiectele de 300 de miliarde de lei vechi”. Chiar si in aceste conditii, administratia condusa de catre Brailoiu a reusit de doua mandate incoace sa faca din Eforie unul din cele mai moderne orase din Romania si si-a propus sa nu se opreasca aici. Ion Ovidiu Brailoiu precizeaza ca administratia pe care o reprezinta a implementat pana in prezent proiecte din fonduri europene nerambursabile de aproximativ 100 de miliarde de lei vechi, in timp ce proiecte in valoare de 300 de miliarde au fost amanate sau intarziate, lucrarile urmand a fi deblocate in perioada urmatoare. Una din multumirile primarului Ovidiu Brailoiu este ca Eforie va fi declarata peste putin timp statiune balneara, iar asta inseamna T.V.A. 0% la „curele” de sanatate, ceea ce acorda un plus turismului medical care se practica aici. Edilul a acceptat provocarea de a raspunde la intrebarile propuse de „Observator” si ne-a vorbit de administratie, pasiuni, dar si despre ce planuri de viitor are.

Piedicile politice ne-au intarziat proiecte de 300 de miliarde de lei vechi

Reporter: Domnule primar, in ultimii ani criza a facut ravagii in bugetele majoritatii primariilor. Care este situatia la Eforie?

Ovidiu Brailoiu: Este o situatie grea, pentru ca, in Eforie, criza ne-a afectat pe mai multe planuri. In primul rand, au fost taiate sume importante care veneau de la Guvern. S-au taiat, pur si simplu, fondurile, iar institutia a trebuit sa compenseze de unde a stiut. In al doilea rand, nu au mai fost la fel de multi turisti, iar acest lucru afecteaza Primaria, dar si cateva mii de familii din Eforie care depind, intr-o forma sau alta, de turism. Nu in ultimul rand, am tinut sa nu majoram taxele si impozitele locale, pentru ca nu trebuie sa punem presiune suplimentara asupra cetatenilor.

Parc de doua hectare in Eforie Nord, din fonduri europene

R: De unde ati reusit sa aduceti fonduri in oras, din moment ce bugetul a scazut?

O.B.: Am avut mai multe directii de actiune. Am pregatit personalul si ne-am concentrat pe atragerea de fonduri europene dar, in acelasi timp, am insistat la Centru, am fost la mai multe ministere si am incercat sa trecem peste piedicile politice, pentru a continua investitiile in Eforie. Am derulat proiecte din fonduri europene de 100 de miliarde de lei vechi, iar alte proiecte depuse de noi, de aproximativ 300 de miliarde de lei, sunt intarziate si amanate pe criterii pe care nu vreau sa le comentez. Cu siguranta, insa, ca si acestea vor fi deblocate in perioada urmatoare si vom incepe lucrarile.

R: Care sunt cele mai importante proiecte realizate de Primarie cu bani europeni?

O.B.: Am reusit sa amenajam un parc de aproape doua hectare in Eforie Nord, in incinta cartierului nou-dezvoltat in oras, un parc de care locuitorii din Nord aveau nevoie, dupa distrugerea mai multor zone verzi din oras in anii ’90. Tot in domeniul mediului, am inlocuit sistemul clasic de incalzire de la Grupul Scolar „Carmen Sylva” cu un sistem ce utilizeaza energia regenerabila, care va reduce costurile, va reduce poluarea si va asigura mai mult confort pentru elevi si profesori. Am implementat un sistem informatic complex, prin intermediul caruia cetatenii din Eforie vor putea sa beneficieze de serviciile Primariei Eforie prin intermediul Internetului si nu vor mai pierde timp la ghisee. De asemenea, am incercat sa stimulam mediul economic local si crearea de noi locuri de munca, prin promovarea destinatiei turistice Eforie la nivel national – initiativa prin care speram ca vom atrage mai multi turisti. La fel de important, implementam in aceasta perioada un proiect prin intermediul caruia 112 someri din Eforie vor beneficia de cursuri gratuite de formare si reconversie profesionala, in domeniile solicitate in turism, iar lista poate continua cu o serie de proiecte pentru pregatirea personalului din Primarie si pentru a asigura servicii mai bune pentru cetateni.

124 de locuinte sociale, in lucru in Eforie Sud

R: S-au facut destul de multe proiecte. De ce spuneti ca ati intampinat piedici?

O.B.: Pentru ca avem depuse mai multe proiecte care sunt vitale pentru orasul Eforie, dar si pentru turismul din statiuni deaorece, insist, de aici isi castiga painea foarte multi cetateni. Ca si exemple, in curand vor incepe lucrarile la reabilitarea totala a falezei din Eforie Nord, la extinderea Grupului Scolar si a Scolii Generale din Eforie Nord si la amenajarea unui nou parc in Eforie. Toate aceste proiecte ar fi fost realizate de mult daca la Bucuresti am fi avut intelegere. Asa, a trebuit sa facem sute de drumuri si sa asteptam la zeci de usi ca sa obtinem cate un aviz si nu cred ca este corect!

R: Alaturi de fondurile europene, care sunt prioritatile dumneavoastra pentru perioada urmatoare?

O.B.: Avem de continuat un program de construire a locuintelor sociale. Am dat in folosinta, anterior, 120 de locuinte sociale si 60 de locuinte pentru tineri, iar in prezent avem in lucru inca doua blocuri, cu 124 de locuinte. Am deblocat fondurile, iar acum se lucreaza la foc automat si in scurt timp vom rezolva, probabil, toate cazurile sociale din Eforie – in ceea ce priveste problema locuintelor. Acest lucru nu a fost deloc usor, avand in vedere ca Eforie s-a numarat printre cele mai afectate orase de retrocedarile din ultimii ani. De asemenea, ma preocupa problema utilitatilor in noile cartiere. Pentru ca Primaria a dat terenuri pentru tineri si in mare parte a adus utilitatile, dar mai avem de lucru. Nu in ultimul rand, am facut demersuri pentru reabilitarea infrastructurii rutiere si a trotuarelor. Avem multa treaba, multe proiecte si ne pregatim cum se cuvine pentru inceputul sezonului turistic.

Eforie va fi declarata statiune balneara. Acest lucru inseamna T.V.A. 0% la „curele” de sanatate

R: Cum credeti ca va fi acest sezon turistic pentru cetatenii din Eforie?

O.B.: Cred ca va fi cel mai bun sezon din ultimii ani. Eforie este acum mai accesibila pentru turistii din sudul Romaniei si din Bucuresti, pentru ca se ajunge in doar doua ore. Avem preturi foarte bune si destule optiuni pentru timpul liber. Nu in ultimul rand, suntem aproape de a fi declarati statiune balneara, iar asta inseamna eliminarea totala a T.V.A.-ului la pachetele de sanatate si dezvoltarea accelerata a turismului de sanatate. Pentru cetatenii din Eforie, turismul balnear reprezinta, inainte de toate, un flux continuu de turisti, pe toata perioada unui an, si, evident, mai multe surse de venit. Acest pas important pentru Eforie inseamna ca eforturile noastre din ultimii ani au dat rezultate si ca intram intr-o noua etapa de dezvoltare a orasului.

Cum veti aborda alegerile locale din acest an?

O.B.: Cu maxima seriozitate si ne vom baza pe realizarile pe care le-am avut in anii trecuti; de fapt, in campanie ne vom promova proiectele pentru urmatorii patru ani, pentru ca avem destule proiecte care au fost duse intr-un stadiu destul de inaintat pentru ca lucrarile sa fie implementate. Atat timp cat noi le-am initiat, avem dreptul de autor de a continua ceea ce am inceput.

Despre ce proiecte vorbiti?

O.B.: Sunt proiecte care vizeaza refacerea infrastructurii din oras, cu refacerea falezei din Eforie Nord, realizarea unui parc pe faleza din Eforie Sud, reabilitarea trotuarelor de pe faleza din Eforie Sud, asta pentru ca in Nord am finalizat acest proiect. Mai mult, avem in proiect amenajarea falezei inferioare din Eforie Sud, care a fost reabilitata si consolidata, a trotuarelor din ambele localitati pe centrul orasului, pe str. Republicii, continuarea lucrarilor la blocurile de locuinte pentru cazurile sociale si multe altele, pe care le vom prezenta, cu siguranta, in perioada imediat urmatoare.

R: Cum credeti ca va fi campania electorala a localelor din acest an?

O.B.: Consider ca nu vor exista probleme; cel putin la Eforie spun ca vom avea o campanie desfasurata in limitele normalului si vom putea ca, dupa 10 iunie, sa ne continua proiectele incepute, dar sa punem in aplicare si restul proiectelor, pe care le-am trecut in programul electoral pentru 2012-2016.

R: Cu siguranta, munca asta din administratie nu va ocupa putin timp, astfel incat va intreb ce spune familia dumneavoastra despre acest aspect?

O.B.: Da, munca din administratie se face in timp; destul de mult timp, iar asta inseamna multe ore de munca si putin timp acordat familiei. Cu toate acestea, familia mea a inteles ce presupune toata aceasta munca si nu pot decat sa apreciez. Din pacate pentru mine, pentru familie imi ramane doar putin timp si incerc sa-l valorific cat pot de mult.

R: Care sunt pasiunile unui primar care vede marea zilnic si care, din pacate, asa cum ati afirmat, se bucura de foarte putin timp liber?

O.B.: Imi plac plimbarile, iubesc marea si nici nu cred ca poate fi ceva mai frumos decat sa traiesti aici. As mai putea sa va spun ca imi plac motoarele si, ori de cate ori am timpul necesar, fac asta.

R: Un mesaj pentru contracandidati?

O.B.: Imi doresc sa dea dovada de profesionalism si sa isi puna in aplicare, cu decenta, strategia pe care si-o pregatesc.

R: Dar pentru cetateni?

O.B.: Locuitorii celor doua Eforii stiu ca am facut tot ce se putea pentru modernizarea localitatii si asigurarea, cel putin, a unui trai decent pentru toti, astfel incat le transmit sa-mi acorde incredere si pe viitor, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara.

3 Comments

  1. Dar, dumneata ca primar cat ai fost primar, de ce nu ai facut TOT CE MANACI CACAT ACUM?!

  2. jianu anda says:

    felicitari dl. PRIMAR pentru realizarile si sacrifiicile pe care le-ati facut pentru toti locuitorii orasului Eforie sud tinetio tot asa dumnezeu sa va ajute. NU LASATI ADVERSARII SA VA DOBOARE FITI PUTERNIC .cu stima si respect Anda jianu.

  3. Salam abdel says:

    Cica ești vecin cu toată lumea și vreo zece limuzine de lux. Asta este doar la vedere. Cine știe cât ai ascuns prin conturile cunoscuților și rudelor. Totuși nea OB cu o moarte suntem datori fiecare

Comenteaza acest articol

css.php