Elevii Liceului Teoretic „Carmen Sylva”, selectaţi pentru „European CanSat”

În perioada 1-5 iunie 2014, la Andoya Rocketrange în Andenes, Norvegia, se desfăşoară „European CanSat”, un proiect propus de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), ce constă într-o competiţie internaţională care se adresează elevilor de liceu.

CanSat este o simulare a unui satelit integrat în volumul şi forma unei cutii de suc. În doza respectivă, se găsesc placa Arduino, senzorii, data Logger şi componentele electronice. Masa totală nu trebuie să depăşească 350g.

Partea electronică trebuie montată pe un suport solid care poate face faţă la şocul lansării CanSat-ului şi al desprinderii acestuia de rachetă, iar paraşuta trebuie prinsă de suport, nu de doză.

CanSat-ul este lansat la o altitudine de până la un kilometru şi, după lansare, se efectuează misiuni ştiinţifice. În cadrul misiunii principale, echipa trebuie să construiască CanSat-ul şi să-l programeze ca după lansare şi în timpul coborârii, să măsoare temperatura şi presiunea aerului, să transmită datele prin telemetrie în timp real la sol.

În cadrul misiunii secundare, se vor monitoriza parametrii atmosferici şi cei ai câmpului magnetic ai planetei în timpul zborului. Se vor determina poziţia, viteza şi acceleraţia CanSat-ului folosindu-se două metode: sistemul GPS şi sistemul IMU. Controlarea sistemului de aterizare se va realiza cu ajutorul unei parapante.

Una dintre cele 16 echipe selectate pentru a participa la această competiţie este alcătuită din opt elevi ai clasei a XI-a A de la Liceul Teoretic „Carmen Sylva”, Eforie Sud, coordonaţi de prof. Florin Şerbu. Elevii – Bâcă Adrian Iulian, Coea Robert, Coea Vlad, Covrig Geta Alina, Gherasim Andreea Nicoleta, Iordache Lucian Constantin, Rusnaciuc Andreea Camelia, Vasile Liviu Gabriel – vor lansa CanSat-ul cu o rachetă, dincolo de cercul polar.

 

 

 

Comenteaza acest articol

css.php